
Hyödynnä maukkaat, kotimaiset kesäkurpitsat – 4 reseptiä, joita on kokeiltava
Uunissa kesäkurpitsasta valmistuu toinen toistaan maistuvampia ruokia. Kokeile Välimeren vuokaa, musakaa, piirakkaa tai täytettyjä puolikkaita.Kesäkurpitsa on hyvin satoisa ja nopeakasvuinen. Nuoren kesäkurpitsan kuori ja malto ovat pehmeitä ja siemenet pieniä. Näin ollen kuorta ei tarvitse poistaa.
Kesäkurpitsa sopii hyvin kuutioina tai karkeana raasteena salaatin joukkoon. Joskus kasvimaalla kurpitsa piiloutuu lehtien alle ja saa kasvaa rauhassa isoksi ja kovakuoriseksi. Kuori ja valmista isosta yksilöstä hyvää sosekeittoa.
Hiivataikinapohjainen kasvispiirakka on kevyt ja maistuva kesäinen välipala. Kasvisten makua täydentävät yrtit sekä sulatejuusto. Valitse juustoksi mieleisesi laajasta Koskenlaskijaperheestä. Maustamaton sulatejuusto tuo parhaiten kasvisten ja sienen maun esiin. Voimakas pippurilla maustettu juusto puolestaan antaa lisämakua ja tulisuutta täytteeseen.
Pienet kesäkurpitsat sopivat mainiosti täytettäviksi. Koverretut puolikkaat muistuttavat venettä. Lastiksi lusikoidaan ohrahelmistä, kasviksista ja sienistä valmistettua seosta. Sienten tilalle voi käyttää jauhelihaa, mifua tai erilaisia kasviksia karkeaksi raastettuna.
Musaka eli moussaka on eteläeurooppalainen uuniruoka. Yleensä siihen käytetään munakoisoa. Suomalainen versio tehdään tällä kertaa kesäkurpitsasta. Jauhelihan voi halutessaan korvata proteiinipitoisella, murumaisella valmisteella. Juustoraastekuorrutus antaa pinnalle loppusilauksen.
Sienitäytteiset kesäkurpitsaveneet
6 annosta
- Ainekset
- 3–4 (noin kilo) kesäkurpitsaa
- suolaa, mustapippuria
- Sienitäyte
- 3 ½ dl (noin 250 g) esikäsiteltyjä sieniä, esimerkiksi kantarellia
- 2 rkl voita
- 1 sipuli
- ½ tl suolaa
- ½ tl jauhettua mustapippuria
- ¼ ruukkua sitruunatimjamia
- 2 dl ruokakermaa
- 1 dl ohrahelmiä
- ½ pussia (à 150 g) mozzarella raastetta
Valmistusohje
Halkaise kesäkurpitsat. Koverra lusikalla sisustaa pois ja paloittele. Jos kurpitsat ovat isoja, niin leikkaa puolikkaat kahtia.
Lado palat vuokaan ja pehmitä paloja mikrossa noin 15 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä mikron tehon mukaan. Ripota sisäpuolelle hieman suolaa ja pippuria.
Keitä ohrahelmet pakkauksen ohjeen mukaan kypsiksi. Paista paloiteltuja sieniä pannulla, kunnes neste haihtuu. Lisää voi ja hienonnettu sipuli sekä kurpitsapalat paistumaan. Mausta. Lisää ruokakerma sekä ohra. Tarkista maku.
Täytä kurpitsat ja ripota pinnalle juustoraaste. Kypsennä vielä mikrossa noin 10 minuuttia tai uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.
Välimeren vuoka
4 annosta
- Ainekset
- 1 ruukku rucolaa
- 300 g (1) kesäkurpitsaa
- 200 g (1) punaista paprikaa
- 1 punasipuli varsineen
- 3 rkl oliiviöljyä
- ½ tl suolaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 prk mustia, kivettömiä oliiveja
- 1 prk (180 g) salaattijuustokuutioita
- mustapippuria myllystä
Valmistusohje
Levitä huuhdeltu rucola voidellun uunivuoan (20x20 cm) pohjalle. Leikkaa kesäkurpitsa reiluiksi paloiksi. Poista paprikasta siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Lohko kuorittu sipuli ja valkosipulit. Leikkaa sipulinvarret renkaiksi.
Levitä kasvikset rucolan päälle. Valuta pinnalle öljy ja ripottele suolaa. Lisää oliivit ja valutettu salaattijuusto. Jauha pinnalle mustapippuria. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Moussakan kullankeltainen juustokuorrute kätkee alleen jauhelihakastikkeen sekä kesäkurpitsaviipaleet. Kuva: Carolina HusuKesäkurpitsamoussaka
6 annosta
- Ainekset
- Jauhelihakastike
- 2 rkl voita
- 400 g mifua tai jauhelihaa
- 2 sipulia varsineen
- 1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
- 2 valkosipulin kynttä
- 1 tl suolaa
- 1 rkl oreganoa
- Munamaito
- 1 dl maitoa
- 1 prk (2,5 dl) ruokakermaa kolme juustoa
- 3 munaa
- ½ tl suolaa
- Välikerroksiin
- 800 g (3-4) kesäkurpitsaa
- Pinnalle
- ½ pussia (à 150 g) mozzarella juustoraastetta
Valmistusohje
Sulata voi pannulla ja ruskista mifu ja hienonnetut sipulit. Lisää tomaattimurska, hienonnetut valkosipulinkynnet, suola ja oregano. Anna kiehua pari minuuttia.
Sekoita munamaidon ainekset keskenään.
Vedä juustohöylällä kesäkurpitsasta pitkittäin viipaleita. Kerrostele voideltuun uunivuokaan kastiketta ja kesäkurpitsaviipaleita.
Kaada puolet munamaidosta vuokaan parin kurpitsakerroksen jälkeen. Tee kerrokset loppuun ja kaada päälle loppu munamaito. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä 200 asteessa noin tunti. Peitä loppuvaiheessa leivinpaperilla, jotta ei tummu liikaa.
Hiivataikinapohja tuo kasvispiirakkaan keveyttä. Samalla se on kuitenkin hyvin ruokaisa välipalana. Kuva: Carolina HusuKasvispiirakka
uunipannullinen
- Ainekset
- Pohja
- 2 dl vettä
- 25 g hiivaa
- 1 rkl oreganoa
- ½ dl juoksevaa Oivariinia
- 5 dl vehnäjauhoja
- Täyte
- 200 g (½ l) kantarelleja tai herkkusieniä
- 1 sipuli varsineen
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 rkl juoksevaa Oivariinia
- 2 porkkanaa
- 1 (400 g) kesäkurpitsa
- 1 punainen paprika
- 1 pkt (250 g) Koskenlaskija voimakasta
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippurirouhetta
- 1 rkl oreganoa
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja rasva. Sekoita osa jauhoista joukkoon. Alusta loput jauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota hyvin peitettynä.
Kauli taikina uunipannun kokoiseksi. Nosta uunipannulle leivinpaperin päälle. Valmista kohoamisen aikana täyte.
Puhdista ja pilko sienet, viipaloi sipuli ja valkosipulin kynnet. Raasta porkkanat ja kesäkurpitsa karkealla terällä. Suikaloi paprika. Kypsennä sieni ja kasviksia rasvassa pannulla, kunnes neste on hieman haihtunut. Lisää juusto paloiteltuna ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lisää hiukan jäätyneeseen täytteeseen mausteet ja munat. Levitä täyte kohonneelle pohjalle. Paista 250 asteessa 15–20 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




