Kantarellien säilöntä kannattaa tehdä näin: 2 helppoa ja varmaa tapaa
Kantarellisato kannattaa säilöä talvea varten talteen.Kantarelli on yksi helpompia sieniä käyttää ja säilöä. Sieni on helppo tunnistaa, joten se sopii hyvin kaikkien sienestäjien koreihin. Kannattaakin hyödyntää sienisato ja säilöä kantarelleja talveksi.
Esittelemme alla kaksi helppoa tapaa säilöä kantarelleja. Yksi parhaimmista tavoista on pakastaa kantarellit, mutta etikkasäilönnällä saa taas todella maukkaita säilykesieniä esimerkiksi joulupöytään.
Pakastetut kantarellit
1. Puhdista sienet
Ennen pakastamista kantarellit kannattaa puhdistaa huolellisesti. Monesti suositellaan käyttämään ainoastaan sutia ja sieniveistä, mutta tämä pakastustapa tukee myös sienten puhdistamista vedellä. Tällöin sienet huuhdellaan varovasti lavuaarissa. Apuna voi käyttää siivilää, johon huuhdotut sienet laitetaan.
2. Pilko sienet
Jos kantarellit ovat suurempia, kannattaa ne pilkkoa pienemmiksi. Pienemmät kantarellit voi pakastaa sellaisenaan.
3. Paista sienet nopeasti
Kantarellien paistaminen kuivalla pannulla auttaa vähentämään pakastettujen kantarellien karvautta. Sieniä paistetaan ilman rasvaa niin, että niistä haihtuu nestettä. Tässä käsittelyssä ei siis haittaa, vaikka sienet olisi pessyt ennen paistamista.
Paistamisen tarkoituksena on vain irrottaa nestettä, ei paistaa sieniä läpikypsäksi.
4. Jäähdytä sienet ja pakasta ne
Siirrä nopeasti paistetut sienet pois pannulta jäähtymään ja pakasta ne. Voit käyttää pakastusrasioita tai -pusseja. Sienet kannattaa pakastaa kerta-annoksina, jolloin niitä voi käyttää juuri sen verran kuin tarvitsee.
Pakastettuja sieniä voi sulattaa suoraan pannulla voissa paistaen. Pakastetut kantarellit sopivat hyvin keittoihin, kastikkeisiin, piiraisiin ja lisukkeeksi esimerkiksi lihalle.
Kantarellipikkelssi
Kantarellit sopivat erinomaisesti myös säilykesieneksi. Etikassa kantarellit maustuvat todella herkullisiksi ja sopivat sellaisenaan esimerkiksi lihan kanssa nautittavaksi.
Alta löydät MT:n reseptin kantarellipikkelssiin.
Kantarellipikkelssi
- Ainekset
- 1 l pieniä kantarelleja
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- 1 dl vettä
- 1 dl sokeria
- 0,5 dl sitruunamehua
- 2 tl suolaa
- 1 tl kokonaisia valkopippureita
- 1 laakerinlehti
Valmistusohje:
Puhdista sienet huolellisesti ja leikkaa ne paloiksi. Ihan pienimmät napit voi käyttää kokonaisina. Ryöppää sienet nopeasti kiehuvassa vedessä.
Mittaa kattilaan säilöntäliemen ainekset ja keitä noin 10 minuuttia.
Laita sienet liotettuun, pestyyn ja kuumennettuun lasipurkkiin ja kaada kuuma liemi päälle. Täytä tölkki piripintaan ja sulje se heti kuumana pestyllä ja steriloidulla kannella.
Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa, jossa pikkelssi säilyy talven yli.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







