Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kööpenhaminan ruokaloissa syödään valtaosin luomua

    Kööpenhaminassa on luomun myötä nostettu vanhat kotitaloustaidot kunniaan. Keitot ja puurot sopivat arkeen, juhlaruoka on asia erikseen.
    Kuva: Jaana Kankaanpää

    Kööpenhaminan kunnallinen ruokapalvelu joutui kymmenen vuotta sitten kovan haasteen eteen: vuoteen 2015 mennessä asiakkaille tarjottavasta ruuasta 90 prosentin on oltava luomua.

    Päätös liittyi siihen, että Kööpenhaminasta aiotaan tuohon vuoteen mennessä tehdä maailman johtava ympäristöpääkaupunki.

    Luomutavoitteessa on edetty hyvin, tanskalainen Anya Hultberg kertoi Ekocentrian lähiruokaseminaarissa Espoossa tiistaina.

    Vuoden 2009 välitavoite oli 60 prosenttia, ja se saavutettiin.

    Tämän vuoden loppuun mennessä osuuden tulee nousta 75 prosenttiin. Senkään saavuttamista Hultberg ei epäile.

    Hultberg työskentelee kaupungin julkista ruokailua kehittävässä Kööpenhaminan Ruokatalossa, joka perustettiin 2007.

    Kööpenhaminan osuus koko Tanskan kunnallisista ruokahankinnoista on 10 prosenttia. Keittiöitä on yli tuhat, työntekijöitä 1 700 ja aterioita tarjotaan 80 000 päivässä.

    Hultberg toteaa, että luomuun voidaan siirtyä kahdella tavalla.

    Jos tavalliset ruoka-aineet korvataan suoraan luomutuotteilla muuttamatta reseptejä tai valmistustapoja, kustannukset nousevat pysyvästi 20–30 prosenttia. Tätä Hultberg ei pidä hyvänä tapana – kun seuraava talouskriisi iskee, päättäjillä on kiusaus leikata kasvaneista kustannuksista.

    Kööpenhaminassa luomuun siirtyminen on hoidettu toisin. ”Kun koko ruoka-ajattelu pannaan uusiksi, luomuruokaan voidaan siirtyä lähes sataprosenttisesti ilman lisäkustannuksia”, Hultberg vakuuttaa.