Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Elintarvikkeiden uudet pakkausmerkinnät käyttöön

    Elintarvikkeiden pakkausselosteista löytyy huomisesta alkaen entistä tarkempaa tietoa suolapitoisuudesta. Merkintä koskee myös luontaisesti natriumia sisältäviä tuotteita, joihin suolaa ei ole lisätty.
    Kuva: Eija Mansikkamäki

    Luontaisiin natriumlähteisiin kuuluvat esimerkiksi jalostamaton maito ja liha.

    Pakkausmerkinnät on uudistettu siirtymäajalla, joka päättyy huomenna sunnuntaina.

    Elintarviketeollisuus on siirtynyt uusiin pakkausmerkintöihin EU:n elintarviketietoasetuksen vuoksi. Kuluttajille on nyt tarjolla entistä selkeämpää tietoa siitä, mitä ravintoaineita elintarvikkeet sisältävät ja mistä ne on valmistettu.

    Käytännössä lähes jokaiseen elintarvikepakkaukseen on tullut muutoksia. Ravintoarvot ilmoitetaan kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa paitsi kahvissa, mausteissa ja purukumissa.

    ”Uutta on esimerkiksi se, että ravintoarvoihin merkitään tuotteen kokonaissuolapitoisuus. Siihen lasketaan valmistuksessa lisätty natrium ja raaka-aineiden luontainen natrium”, Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpää kertoo.

    Esimerkiksi Valion kevytmaitojuoman tuoteselosteessa kerrotaan, että suolaa on 0,1 grammaa sataa grammaa kohti.

    ”Moni tervehtii ilolla sitä, että allergisoivat ainesosat kuten gluteenipitoiset viljat, pähkinät, maito, kananmuna ja kalat korostetaan ainesosaluettelossa esimerkiksi lihavoimalla. Myös pakkauksissa olevan tekstin on oltava korkeudeltaan vähintään 1,2 millimetriä.”

    Ensimmäiset uusin merkinnöin varustetut pakkaukset ilmestyivät kauppoihin jo viime vuonna. Määrä on kasvanut vähitellen. Kaikissa pakkauksissa uudet merkinnät on oltava sunnuntaina 14. joulukuuta. Sitä aiemmin varastossa olleet vanhoilla merkinnöillä varustetut tuotteet voi myydä loppuun.

    Uudistuksen kustannukset ovat Tanhuanpään mukaan nousseet isoimmissa yrityksissä miljooniin euroihin. Pienissäkin yrityksissä muutoskustannukset ovat tuntuvia.