Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mausta grillattavat itse: Grillikastikkeessa on oltava sokeria mutta ei suolaa

    Grillikausi on jo hyvässä vauhdissa. Jos grillaat lihaa, osta maustamatonta ja sekoita oma marinadi. Saat herkullisia makuja.
    Valitse maustamatonta possua, kanaa ja kasviksia ja mausta ne lempeästi, pirteästi tai tulisesti.
    Valitse maustamatonta possua, kanaa ja kasviksia ja mausta ne lempeästi, pirteästi tai tulisesti. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Jos grillaat lihaa, suosi maustamattomia paloja sekä luullisia kyljyksiä. Sekoita oma marinadi ja mausta lihat itse.

    Lihan valmistaminen vaatii aikaa, joten nopeasti kypsyvä siipikarja, kala ja äyriäiset ovat lisänneet suosiota. Kasviksista grilliin päätyy maissia, munakoisoa, paprikaa, sipulia, erilaisia kaaleja, juureksia, parsaa.

    Varaa grillaamiseen aikaa, jotta ruoka saa kypsyä hiljalleen. Possu, broileri ja kalkkuna kypsyvät miedommassa lämmössä kuin punainen, rasvainen liha.

    Grillissä varsinkin vähärasvaiset raaka-aineet kuivuvat pinnaltaan. Marinointi ja valelu grillauskastikkeella kypsennyksen aikana antavat mehevyyttä.

    Kehittele oma marinointiliemi, niin saat haluamasi aromin ja maun grilliruokiin. Grillikastikkeessa pitää olla sokeria, sillä se antaa paahteisen ja makean aromin.

    Kuivamausteet palavat helposti, jolloin grillattavaan tulee karvasta makua. Myös suola kuivattaa, joten ripottele suola kypsennyksen jälkeen.

    Savuinen aromi syntyy grilliruuan pintaan kovan lämmön ansiosta.

    Tee lopullinen kypsennys matalammalla lämmöllä, jotta mehevyys säilyy.

    Intialainen broileri

    4 annosta

    4 (500 g) broilerin rintafileetä

    Marinadi

    2 dl piimää

    1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

    1 valkosipulin kynsi

    1 tl garam masalaa

    1 tl chilijauhetta

    1/2 tl suolaa

    1 rkl sitruunamehua

    1 rkl öljyä

    1 sipuli

    Koristeeksi

    sitruunaa tai limettiä

    tuoretta, hienonnettua persiljaa tai korianteria

    Vedä terävällä veitsellä broilerin rintafileisiin viillot. Sekoita kulhossa marinadin ainekset, sipulit hienonnettuna. Kaada seos broilerifileiden päälle. Anna marinoitua vähintään 3 tuntia jääkaapissa. Kypsennä grillissä. Koristele sitruunan tai limetin lohkoilla ja yrteillä. Tarjoa lisänä bataattia tai perunoita.

    Vaihtoehto

    Siirrä marinoidut broilerifileet uunivuokaan. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 50 minuuttia.

    Kesäpurilaisen raparperiketsuppi

    noin 5 dl

    1 punasipuli

    1 valkosipulin kynsi

    5 dl raparperiviipaleita

    1 dl vettä

    1 dl fariinisokeria

    1 rkl etikkapunajuuren lientä

    1/2 tl mustapippuria

    1/4 tl suolaa

    1 dl tomaattimurskaa

    Leikkaa kuoritut sipulit kuutioiksi. Kuori raparperi ja viipaloi. Laita kaikki ainekset teräskattilaan ja keitä, kunnes sipulit ovat pehmeitä. Soseuta tasaiseksi. Lisää etikkapunajuuren lientä, jos kaipaat lisähappoa. Käytä hampurilaisen kastikkeeksi. Sopii myös marinoimaan kanaa ja possunlihaa.

    Kesäpurilainen

    Kuumenna sämpylänpuolikkaat ja jauhelihapihvit grillissä. Kokoa ja mausta raparperiketsupilla. Lisää väliin salaatinlehtiä ja tomaattiviipaleita.