Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Hunajan käsittelyllä on suuri merkitys terveysvaikutuksille: "Antibakteerisuus hoitaa haavoja ja nielua"

    Hunajaa pastöroidaan maailmalla, vaikka se laskee selvästi laatua.
    Hunajaa suoraan kennosta? Hunajan kovakourainen käsittely voi heikentää sen laatua.
    Hunajaa suoraan kennosta? Hunajan kovakourainen käsittely voi heikentää sen laatua. Kuva: Markku Vuorikari

    Kotimainen hunajasato alkaa olla lopussa, sillä suomalaisen hunajan sato jäi viime kesänä heikoksi. Suomalaisen hunajan laatu on korkeaa eikä esimerkiksi sokeriväärennöksiä ole löydetty.

    Ulkomaista hunajaa ostaessa alkuperämerkintöjen kanssa kannattaa olla tarkkana.

    "Vaikka hunajapakkaukseen pitää merkitä alkuperämaa, niin kahdesta tai useammasta maasta peräisin olevan hunajien sekoitukselle riittää 'EU:ssa tuotetun hunajan sekoitus' tai 'EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus'", Mari Koistinen Suomen mehiläishoitajain liitosta kertoo.

    Hunajan pastörointi eli kuumennus noin 70 asteiseksi on EU:n hunaja-asetuksen vastaista, sillä se pudottaa hunajan laadun alle asetuksen vaatimuksen. Pastöroitua hunajaa ei saa myydä EU:ssa, mutta Koistisen mukaan "aina voi sattua virheitä tai vilunkia ja hunajaa saatetaan kuumentaa".

    "Pastöroitua hunajaa myydään muun muassa Yhdysvalloissa. Pastöroinnin avulla hunaja saadaan juoksevaksi."

    Hunajan terveysvaikutuksista liikkuu paljon mainintoja ja siitä on tullut entistä trendikkäämpää esimerkiksi raakaruokatrendin myötä. Erityisesti entsyymeillä on hunajan laadun määrittelyssä suuri rooli.

    "Entsyymejä kehutaan usein hunajan terveysväitteissä. Niiden määrät romahtavat pastöroinnin vuoksi."

    "Mutta eihän hunaja ole mikään terveystuote, se on ennen kaikkea sokeria, ja kokonaisravitsemuksen kannalta hunajan merkitys on hyvin pieni", Koistinen arvioi.

    "Hunajasta ruokavalioon saatavien entsyymien merkitys on siis minimaalinen, ja ruoansulatus myllää ja tappaa niitä entsyymejäkin."

    Moni mehiläistarhaaja ja hunajan ystävä on Koistisen mukaan toki valmis vannomaan, että he ovat hunajan käytön ansiosta terveempiä.

    "Perussokeriin verrattuna tärkein etu ravitsemuksen kannalta on se, että saman makeuden saa vähemmällä kalorimäärällä", Koistinen kertoo.

    "Ulkoisessa käytössä eri hunajien antibakteerisuuden eroilla sitä vastoin on merkitystä, siis esimerkiksi haavojen- ja nielun hoidossa."

    Jos hunajan entsyymien haluaa vaikuttavan, sitä ei kannata kuumentaa myöskään itse lisäämällä hunajaa esimerkiksi kuumiin juomiin.

    Ulkomaisissa hunajissa saattaa houkuttaa halvan hinnan lisäksi juoksevuus. Hunajan rakenteeseen vaikuttavat esimerkiksi ne kasvit, joista mesi on kerätty.

    "Kotimaiset hunajat eivät yleensä pysy luontaisesti juoksevina kovin pitkään mesikasvialkuperänsä vuoksi. Omasta mielestäni kotimaiset, pehmeäksi hellävaroen käsitellyt hunajat ovat kuitenkin kätevämpiä kuin juoksevat", Koistinen kertoo.

    "Kannattaa napata esimerkiksi tuubiin pakattu suomalainen hunaja ja kokeilla sitä ulkomaisen juoksevan tilalla." 

    Lue myös:

    Kotimaista hunajaa jo vaikea löytää kaupoista – "halvan ulkomaisen alkuperä usein varsin epäselvä"