Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlien ikisuosikki voileipäkakku voi olla vaikka runsas rullatorttu – Näillä nikseillä onnistut

    Voileipäkakuissa mielikuvitus saa lentää, sillä kakkujen ja koristeiden makumaailma on rajaton.
    Moussemaisen pehmeä lohi-katkarapukakku ja vaaleanpunainen kuohujuoma sopivat hyvin yhteen.
    Moussemaisen pehmeä lohi-katkarapukakku ja vaaleanpunainen kuohujuoma sopivat hyvin yhteen. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Hyydytetyn kasviskakkulevyn voi leikata valmiiksi annospaloiksi ja koristella pinjansiemenillä, tomaatilla ja basilikalla.
    Hyydytetyn kasviskakkulevyn voi leikata valmiiksi annospaloiksi ja koristella pinjansiemenillä, tomaatilla ja basilikalla. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Tapenadekakun koristeissa ei nuukailla, vaan kakun pinta peitetään kokonaan paprikalla, kurkulla, oliiveilla ja yrteillä.
    Tapenadekakun koristeissa ei nuukailla, vaan kakun pinta peitetään kokonaan paprikalla, kurkulla, oliiveilla ja yrteillä. Kuva: Jaana Kankaanpää
    Persiljasilppu, rouhittu savuporo ja viinisuolaheinän lehdet tekevät pororullasta tyylikkään tarjottavan.
    Persiljasilppu, rouhittu savuporo ja viinisuolaheinän lehdet tekevät pororullasta tyylikkään tarjottavan. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Juhlien järjestäjälle voileipäkakku on hyvä valinta. Se on helppotekoinen, näyttävä, maukas ja ruokaisa ja sen voi tehdä edellisenä päivänä, koska silloin se on juhlapäivänä parhaimmillaan.

    Muodoltaan kakku voi olla perinteisesti suorakaiteen muotoinen tai sitten neliskanttinen, pyöreä rullatorttu tai hyydytetystä kakusta leikattuja, valmiita leivoksia.

    Rullattu voileipäkakku on kätevä ja helppo valmistaa. Se vie vähän tilaa jääkaapissa ja tarjoilupöydällä. Kauniisti koristeltu kakkurulla on näyttävä ja siisti, vaikka siitä on jo leikattu paloja.

    Näillä nikseillä onnistut:

    Valitse kahvipöydän kakkuun pohjaksi vaalea leipä.

    Vältä kovin etikkaisia raaka-aineita, sillä etikka peittää muut maut eikä kahvi maistu hyvältä kakun kanssa.

    Huolehdi riittävästä kostutuksesta. Sopivasti kostutettu kakku on mehevä, mutta nestettä ei valu kakusta ulos. Kostuttaa voi esimerkiksi pullasudilla.

    Levitä kuorrute ja koristele kakku tarjoilupäivänä.

    Voit leikata kakun annospaloiksi valmiiksi ennen kuorruttamista.

    Lohi-katkarapukakku

    1012 annosta

    Pohja

    150 g hapankorppuja

    75 g voita

    Kostutus

    1/2 dl maitoa

    1 rkl sitruunamehua

    Täyte

    150 g kylmäsavulohta

    1 pussi (180 g) katkarapuja

    1 dl kuohukermaa

    5 liivatelehteä

    2 rkl sitruunamehua

    1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa

    1 rasia (200 g) tillituorejuustoa

    1 prk (200 g) raejuustoa

    1/4 tl valkopippuria

    Koristeluun

    katkarapuja

    graavilohiviipaleita

    sitruunaviipaleita

    tilliä

    Hienonna hapankorput ja sekoita voisulan kanssa. Pohjusta halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla ja sitruunamehulla.

    Valmista täyte. Sulata ja valuta katkaravut. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Hienonna kylmäsavulohi ja vaahdota kerma. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

    Levitä seos vuokaan hapankorppupohjan päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään, mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Koristele.

    Savupororulla

    810 annosta

    12 isoa paahtoleipäviipaletta

    Kostutus

    1 dl maitoa

    Täyte

    100 g kylmäsavuporoa

    1 rasia (200 g) yrttituorejuustoa

    1 prk (250 g) Koskenlaskija ruokaa

    1/2 tl valkopippuria

    2 kevätsipulin vartta

    nippu persiljaa

    Koristeluun

    persiljaa, viininsuolaheinää, savuporoa

    Laita kaksi tuorekelmun palaa osittain päällekkäin alumiinifolion päälle. Alumiinifolio tekee alustasta tukevamman rullattavaksi. Leikkaa leipäviipaleiden reunat ohuelti. Aseta palat vieri viereen 4 x 3 palan suorakaiteeksi kelmun päälle. Kostuta viipaleet pullasudilla maidolla.

    Leikkaa liha pienen pieniksi kuutioiksi tai hienonna tehosekoittimella. Leikkaa sipulin varret ohuiksi renkaiksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.

    Levitä täytettä levylle. Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Rullaa folioiden avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana kylmässä seuraavaan päivään.

    Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele. Voit leikata rullan valmiiksi viipaleiksi. Jos kakku on kokonainen, varaa kakkulapion lisäksi terävä veitsi vadille.

    Hyydytetyt kasvisleivokset

    noin 24 palaa

    8 isoa viipaletta grahampaahtoleipää

    Täyte

    1–2 (600 g) munakoisoa

    3 (300 g) vihreää paprikaa

    3 liivatelehteä

    2 tl sitruunamehua

    2 prk (à 180 g) salaattijuustoa

    K oristeluun

    pinjansiemeniä, kirsikkatomaatteja, basilikan lehtiä

    Leikkaa munakoiso ja paprikat pitkittäin puoliksi. Poista paprikoista siemenet. Paahda 250 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kasvisten kuoret alkavat tummua. Jäähdytä ja vedä kuoret irti.

    Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta jäähtyneet kasvikset sauvasekoittimella. Lisää valutetut juustonpalat ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Purista liivatelehdet ja sulata kiehuvaan sitruunamehuun tai veteen. Sekoita täytteeseen ja anna seoksen hyytyä, jotta sen voi levittää pohjille.

    Leikkaa leivistä reunat ohuesti pois. Levitä palat leivinpaperin päälle tarjottimelle, 2 x 3 palaa. Levitä päälle hiukan hyytynyt täyte. Pistele pintaan cocktailtikkuja ja levitä niiden päälle tuorekelmu. Anna hyytyä seuraavaan päivään kylmässä.

    Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen. Jäähdytä. Leikkaa hyytynyt levy 24 osaan. Koristele palat kirsikkatomaatilla, pinjansiemenillä ja basilikanlehdillä.

    Tapenadekakku

    noin 12 annosta

    16 viipaletta isoa grahampaahtoleipää

    Kostutus

    noin 1 dl maitoa

    Tapenadetahna

    1 prk (320 g/220 g) kreikkalaisia, paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja

    1 prk (200 g/150 g) tonnikalaa

    1 luomusitruunan kuori raastettuna

    1 rkl sitruunamehua

    1 ruukku basilikaa

    1 rasia (200 g) basilikatuorejuustoa

    Kuorrutus

    1 rasia (200 g) paprika-chilituorejuustoa

    Väliin ja koristeluun

    2 paprikaa, punainen ja keltainen

    1 (300 g) tuore kurkku

    mustia, kivettömiä oliiveja

    lehtipersiljaa tai korianteria

    Valmista ensin tahna. Hienonna valutetut oliivit karkeasti sauvasekoittimella. Lisää valutettu tonnikala. Pese sitruuna ja raasta pintakuori ohuesti. Lisää raaste ja sitruunamehu. Huuhdo ja hienonna pieni kourallinen basilikanlehtiä, hienonnettuna noin ruokalusikallinen. Sekoita tahnaan yhdessä tuorejuuston kanssa.

    Leikkaa paprikat ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Ota neljäsosa erilleen koristelua varten. Loput tulevat väleihin tahnan kanssa.

    Tee kahdesta osittain päällekkäin asetetusta tuorekelmusta alusta (33 x 45 cm) kakulle. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuesti. Aseta 4 viipaletta neliön muotoon. Levitä pullasudilla maitoa viipaleille. Levitä kolmasosa tahnasta viipaleiden päälle. Ripottele pinnalle paprika- ja kurkkukuutioita. Nosta päälle keskelle 2 leipäviipaletta. Puolita toiset kaksi viipaletta ja laita palat kokonaisten kummallekin puolelle, kostuta. Levitä päälle kolmasosa tahnasta sekä kurkku- ja paprikakuutioita. Nosta päälle 4 leipäviipaletta, kostuta, levitä loppu tahna ja kasviskuutioita. Lisää päälle keskelle 2 leipäviipaletta ja kummallekin puolikkaat viipaleet. Kostuta pintakerros.

    Kääri kakku kelmuun tiiviisti. Peitä kevyellä leikkuulaudalla ja anna tekeytyä yön yli kylmässä.

    Ennen tarjoilua levitä pinnalle ja reunoille tuorejuustoa. Koristele lopuilla kurkku- ja paprikakuutioilla sekä oliiveilla ja yrtinlehdillä.