
Juhlien ikisuosikki voileipäkakku voi olla vaikka runsas rullatorttu – Näillä nikseillä onnistut
Voileipäkakuissa mielikuvitus saa lentää, sillä kakkujen ja koristeiden makumaailma on rajaton.
Moussemaisen pehmeä lohi-katkarapukakku ja vaaleanpunainen kuohujuoma sopivat hyvin yhteen. Kuva: Jaana Kankaanpää
Hyydytetyn kasviskakkulevyn voi leikata valmiiksi annospaloiksi ja koristella pinjansiemenillä, tomaatilla ja basilikalla. Kuva: Jaana Kankaanpää
Tapenadekakun koristeissa ei nuukailla, vaan kakun pinta peitetään kokonaan paprikalla, kurkulla, oliiveilla ja yrteillä. Kuva: Jaana Kankaanpää
Persiljasilppu, rouhittu savuporo ja viinisuolaheinän lehdet tekevät pororullasta tyylikkään tarjottavan. Kuva: Jaana KankaanpääJuhlien järjestäjälle voileipäkakku on hyvä valinta. Se on helppotekoinen, näyttävä, maukas ja ruokaisa ja sen voi tehdä edellisenä päivänä, koska silloin se on juhlapäivänä parhaimmillaan.
Muodoltaan kakku voi olla perinteisesti suorakaiteen muotoinen tai sitten neliskanttinen, pyöreä rullatorttu tai hyydytetystä kakusta leikattuja, valmiita leivoksia.
Rullattu voileipäkakku on kätevä ja helppo valmistaa. Se vie vähän tilaa jääkaapissa ja tarjoilupöydällä. Kauniisti koristeltu kakkurulla on näyttävä ja siisti, vaikka siitä on jo leikattu paloja.
Näillä nikseillä onnistut:
Valitse kahvipöydän kakkuun pohjaksi vaalea leipä.
Vältä kovin etikkaisia raaka-aineita, sillä etikka peittää muut maut eikä kahvi maistu hyvältä kakun kanssa.
Huolehdi riittävästä kostutuksesta. Sopivasti kostutettu kakku on mehevä, mutta nestettä ei valu kakusta ulos. Kostuttaa voi esimerkiksi pullasudilla.
Levitä kuorrute ja koristele kakku tarjoilupäivänä.
Voit leikata kakun annospaloiksi valmiiksi ennen kuorruttamista.
Lohi-katkarapukakku
10– 12 annosta
Pohja
150 g hapankorppuja
75 g voita
Kostutus
1/2 dl maitoa
1 rkl sitruunamehua
Täyte
150 g kylmäsavulohta
1 pussi (180 g) katkarapuja
1 dl kuohukermaa
5 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
1 rasia (200 g) kylmäsavulohituorejuustoa
1 rasia (200 g) tillituorejuustoa
1 prk (200 g) raejuustoa
1/4 tl valkopippuria
Koristeluun
katkarapuja
graavilohiviipaleita
sitruunaviipaleita
tilliä
Hienonna hapankorput ja sekoita voisulan kanssa. Pohjusta halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Levitä hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla ja sitruunamehulla.
Valmista täyte. Sulata ja valuta katkaravut. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia, purista niistä liika vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun. Hienonna kylmäsavulohi ja vaahdota kerma. Sekoita täytteen ainekset keskenään.
Levitä seos vuokaan hapankorppupohjan päälle. Peitä vuoka alumiinifoliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään, mieluiten seuraavaan päivään. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille. Koristele.
Savupororulla
8– 10 annosta
12 isoa paahtoleipäviipaletta
Kostutus
1 dl maitoa
Täyte
100 g kylmäsavuporoa
1 rasia (200 g) yrttituorejuustoa
1 prk (250 g) Koskenlaskija ruokaa
1/2 tl valkopippuria
2 kevätsipulin vartta
nippu persiljaa
Koristeluun
persiljaa, viininsuolaheinää, savuporoa
Laita kaksi tuorekelmun palaa osittain päällekkäin alumiinifolion päälle. Alumiinifolio tekee alustasta tukevamman rullattavaksi. Leikkaa leipäviipaleiden reunat ohuelti. Aseta palat vieri viereen 4 x 3 palan suorakaiteeksi kelmun päälle. Kostuta viipaleet pullasudilla maidolla.
Leikkaa liha pienen pieniksi kuutioiksi tai hienonna tehosekoittimella. Leikkaa sipulin varret ohuiksi renkaiksi. Yhdistä kaikki täytteen ainekset.
Levitä täytettä levylle. Jätä noin 1/4 kuorrutukseen. Rullaa folioiden avulla kuten kääretorttu. Käännä saumapuoli alas. Anna maustua tiukkana rullana kylmässä seuraavaan päivään.
Kuorruta lopulla täytteellä ja koristele. Voit leikata rullan valmiiksi viipaleiksi. Jos kakku on kokonainen, varaa kakkulapion lisäksi terävä veitsi vadille.
Hyydytetyt kasvisleivokset
noin 24 palaa
8 isoa viipaletta grahampaahtoleipää
Täyte
1–2 (600 g) munakoisoa
3 (300 g) vihreää paprikaa
3 liivatelehteä
2 tl sitruunamehua
2 prk (à 180 g) salaattijuustoa
K oristeluun
pinjansiemeniä, kirsikkatomaatteja, basilikan lehtiä
Leikkaa munakoiso ja paprikat pitkittäin puoliksi. Poista paprikoista siemenet. Paahda 250 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kasvisten kuoret alkavat tummua. Jäähdytä ja vedä kuoret irti.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 minuuttia. Soseuta jäähtyneet kasvikset sauvasekoittimella. Lisää valutetut juustonpalat ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Purista liivatelehdet ja sulata kiehuvaan sitruunamehuun tai veteen. Sekoita täytteeseen ja anna seoksen hyytyä, jotta sen voi levittää pohjille.
Leikkaa leivistä reunat ohuesti pois. Levitä palat leivinpaperin päälle tarjottimelle, 2 x 3 palaa. Levitä päälle hiukan hyytynyt täyte. Pistele pintaan cocktailtikkuja ja levitä niiden päälle tuorekelmu. Anna hyytyä seuraavaan päivään kylmässä.
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla koko ajan sekoittaen. Jäähdytä. Leikkaa hyytynyt levy 24 osaan. Koristele palat kirsikkatomaatilla, pinjansiemenillä ja basilikanlehdillä.
Tapenadekakku
noin 12 annosta
16 viipaletta isoa grahampaahtoleipää
Kostutus
noin 1 dl maitoa
Tapenadetahna
1 prk (320 g/220 g) kreikkalaisia, paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja
1 prk (200 g/150 g) tonnikalaa
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 ruukku basilikaa
1 rasia (200 g) basilikatuorejuustoa
Kuorrutus
1 rasia (200 g) paprika-chilituorejuustoa
Väliin ja koristeluun
2 paprikaa, punainen ja keltainen
1 (300 g) tuore kurkku
mustia, kivettömiä oliiveja
lehtipersiljaa tai korianteria
Valmista ensin tahna. Hienonna valutetut oliivit karkeasti sauvasekoittimella. Lisää valutettu tonnikala. Pese sitruuna ja raasta pintakuori ohuesti. Lisää raaste ja sitruunamehu. Huuhdo ja hienonna pieni kourallinen basilikanlehtiä, hienonnettuna noin ruokalusikallinen. Sekoita tahnaan yhdessä tuorejuuston kanssa.
Leikkaa paprikat ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Ota neljäsosa erilleen koristelua varten. Loput tulevat väleihin tahnan kanssa.
Tee kahdesta osittain päällekkäin asetetusta tuorekelmusta alusta (33 x 45 cm) kakulle. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuesti. Aseta 4 viipaletta neliön muotoon. Levitä pullasudilla maitoa viipaleille. Levitä kolmasosa tahnasta viipaleiden päälle. Ripottele pinnalle paprika- ja kurkkukuutioita. Nosta päälle keskelle 2 leipäviipaletta. Puolita toiset kaksi viipaletta ja laita palat kokonaisten kummallekin puolelle, kostuta. Levitä päälle kolmasosa tahnasta sekä kurkku- ja paprikakuutioita. Nosta päälle 4 leipäviipaletta, kostuta, levitä loppu tahna ja kasviskuutioita. Lisää päälle keskelle 2 leipäviipaletta ja kummallekin puolikkaat viipaleet. Kostuta pintakerros.
Kääri kakku kelmuun tiiviisti. Peitä kevyellä leikkuulaudalla ja anna tekeytyä yön yli kylmässä.
Ennen tarjoilua levitä pinnalle ja reunoille tuorejuustoa. Koristele lopuilla kurkku- ja paprikakuutioilla sekä oliiveilla ja yrtinlehdillä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
