"S-ryhmä tekee euron ostoksesta alle 3 senttiä tulosta " – näin kauppa ja teollisuus kommentoivat osuuttaan ruuan hinnasta
Valion edunvalvontajohtaja Ilkka Pohjamon mielestä tuottajan osuuden tarkastelu yhdessä tuotenimikkeessä ei ole kovin hedelmällistä.MT kertoi 22.9. ilmestyneessä jutussaan, kuinka suuri osuus peruselintarvikkeiden hinnoista päätyy tuottajalle, teollisuudelle ja kaupalle.
Tuottajan alhainen osuus puhutti ja ihmetytti kuluttajia. Alimmillaan osuus oli ruisleivässä, jossa tuottajan osuus jäi kolmeen prosenttiin.
Kauppa ja teollisuus haukkasivat kaikissa esimerkkituotteissa isoimman siivun.
Jutussa oli yhtenä esimerkkielintarvikkeena litran kevytmaito, jossa tuottajan osuudeksi oli merkitty 39 prosenttia 0,99 euron hinnasta.
Valion edunvalvontajohtaja Ilkka Pohjamon mielestä tuottajan osuuden tarkastelu yhdessä tuotenimikkeessä ei ole kovin hedelmällistä. Valiolla on yli tuhat tuotenimikettä.
"Yksittäinen tuote ei kerro koko totuutta. Maitotilan kannalta kokonaisuus ratkaisee."
Pohjamo myöntää, että äkkiseltään tarkasteltuna tulee helposti mielikuva, että teollisuus vie maitotuotteissa todella ison siivun.
Jatkojalostus teollisuudessa tuo kuitenkin lisäarvoa tuotteille, joka lopulta hyödyttää tuottajiakin.
"Maitotilojen kannalta oleellista on, miten Valio pärjää Suomessa ja vientimarkkinoilla, sillä koko liiketoiminnan tuotto maksetaan omistajille."
Keskon ja SOK:n edustajat ovat jalostuksesta samaa mieltä.
Vaikka jalostetussa tuotteessa tuottajan osuus voi olla pienempi, kokonaisrahavirta on kuitenkin suurempi, SOK:n kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu toteaa.
Vaikka kauppa näyttää haukkaavan ruuan hinnasta ison palan itselleen, ovat kaupalle jäävät voitot pieniä.
"Kesko on alle neljän prosentin liikevoittoa tekevä yritys", Keskon tavarakaupan johtaja Ari Akseli toteaa.
Alarodun mielestä hintaosuus ei kerro sitä, miten hyvin kukin ketjussa tienaa.
"Tulosta S-ryhmä tekee euron ostoksesta alle 3 senttiä. Tiedämme tuottajan tilanteen olevan erittäin vaikea, mutta emme usko että osuuskeskustelu vie asiaa eteenpäin."
Alarotu myös muistuttaa, että tuottajien osuudessa on vain osa tuloista mukana, sillä tuottajille maksettavat maataloustuet eivät kuvissa näy.
"Muiden toimijoiden osalta mukana ovat kaikki tulot. Selvää kuitenkin on, että maataloustuki huomioidenkin monen tuottajan tilanne on erittäin huono", hän myöntää.
Akselin näkemys kuitenkin on, että tuottajan osuus ruuan hinnasta tulisi kasvaa.
"Suomalainen tuotanto ja sen tekijät on ehdottomasti palkkansa ja tulonsa ansainnut."
Akselin mielestä kaupalla on kuitenkin rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa asiaan.
"Olemme siinä mielessä hankalassa roolissa, että kauppa ei neuvottele tuottajan vaan valmistavan teollisuuden kanssa."
Akseli toivoisi, että ruuan ympärillä puhuttaisiin muustakin kuin rahasta.
"Jos raha on ainoa puheenaihe, niin se voi helposti painaa tuottajankin hintoja alaspäin."
Vastakkain asettelun sijaan Akseli ja Alarotu toivoisivat yhteistyön kehittämistä.
"Yhteistyöllä, jalostamalla ja brändäämällä tuotteet voisivat saada lisäarvoa, mikä hyödyttäisi kaikkia. Se on ehkä kestävin tapa loppukädessä", Akseli tiivistää.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

