Pehmeä ja paikallinen leipä ovat Pohjois-Karjalan kunnissa ylpeydenaihe
Tästä syksystä alkaen Joensuun ja monen muun pohjoiskarjalaisen kunnan kouluissa ja hoivakodeissa popsitaan paikallisten leipomoiden tekemiä ruisleipiä, piirakoita ja pullia. Ensi vuonna kokeillaan, miten osiin jaettu elintarvikekilpailutus puree muihin ruokatarvikkeisiin.
Patalaluodon koulun ruokala. Kilpailutettua leipää. Mika Purmonen, Eija Lehtinen ja Sinikka Pussinen Kuva: Lari LievonenLähiruoka-aloitteita tehdään kunnissa paljon ja juhlapuheissa toivotaan, että kuntien hankinnoissa hyödynnettäisiin maakuntien omia alkutuottajia ja elintarvikealan yrityksiä. Joensuun hankintatoimi osoitti, että lain mukaan toimien voidaan esimerkiksi kilpailuttaa tietyn alueen karjalanpiirakat, pullat tai leivät erikseen.
Näin ollen pikkuleipomotkin pääsevät mukaan.
Uutta on sekin, että hankinta-asiamiehiä palkataan esimerkiksi yrittäjäjärjestöihin. Hankinta-asiamiesten tehtävä on tukea ja auttaa yrittäjiä tarjouksen jättämisessä. Joensuussa Joensuun seudun kehittämisyhtiö JOSEK palkkasi hankinta-asiamiehen tämän vuoden alussa.
Ensi vuonna kilpailutusvuorossa maakunnassa ovat juurekset, lihat, kalat ja teolliset elintarvikkeet.
”Tasavertaiset osallistumismahdollisuudet annetaan silloinkin kaikille toimijoille”, korostaa hankintapäällikkö Mika Purmonen .
Sekä ruokapalvelusuunnittelija Sinikka Pussinen että hankintapäällikkö Purmonen pitävät kalaa vaikeimmin läheltä saatavana elintarvikkeena.
”Liha on toinen, mutta pienetkin liha-alan toimijat voivat tarjota esimerkiksi yhtä tuotetta ja pärjätä sillä omalla alueellaan”, Purmonen kannustaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
