Ruoka

Mozzarellassako muhii uusi ruokaskandaali? Yle: Mafia pyörittää bisnestä Italiassa

Ruoka 21.03.2017

Ylen uutisoi maanantaina, että Italian tuottajajärjestön mukaan mafia hallinnoi Italiassa mozzarella-juuston tuotantoa ja käyttää maitoa puhveleista, joiden maidontuotantoa on kasvatettu käyttämällä laittomia doping-aineita.


Jaana Kankaanpää
Mozzarella on italialainen puhvelinmaidosta valmistettu tuorejuusto, jota tehdään joko pieninä tai vähän isompina palloina.

Puhvelimozzarellaa tuodaan myös Suomeen. Esimerkiksi Keskon Pirkka Parhaat -sarjassa on Mozzarella di Bufala Campana, joka on tuotu juuri siltä alueelta, missä mafian sanotaan hallitsevan.

Keskon tuotetutkimuspäällikkö Heta Rautpalo kertoo, että kun Yle uutisoi samasta aiheesta neljä vuotta sitten, niin Kesko tutki tuotteiden ympäristömyrkky- ja raskasmetallipitoisuuksia. "Silloin kaikki olivat raja-arvojen puitteissa eikä tuotevirheitä ollut. Aika ajoin pyydämme analyysin myös tavarantoimittajalta."

Kesko päätti tuolloin jatkaa mozzarellan ostamista. "Olimme myös yhteydessä tavarantoimittajaan ja kysyimme, millaisesta tilanteesta oli kyse. Nyt otamme uudelleen yhteyttä", Rautpalo lupaa.

"Jos tuote ei ole elintarvikkeeksi kelpaava, se otetaan pois markkinoilta, mutta ensin se vaatii selvityksen. Kuulin nyt ensimmäistä kertaa, että maitokarjassa käytetään doping-aineita. Lihakarjan kasvatuksessahan eri tyyppisiä hormoneita on kyllä käytetty."

S-ryhmän myymän italialaisen puhvelinmaitomozzarellan toimittaa juustotalo Nuova Castelli. Valikoimajohtaja Antti Oksan mukaan kyseessä on perinteinen, laadukas ja arvostettu juustotalo, jota ei ole yhdistetty laittomuuksiin.

"Odotamme toki vielä nyt uutisoinnin jälkeen tavarantoimittajan erillistä selvitystä asiasta", Oksa lisää.

Italian maataloustuottajajärjestön Coldirettin mukaan mafia on soluttautunut koko ruokaketjuun aina maataloustuotannosta ravintoloihin. Mafia pyörittää Italiassa jopa viittätuhatta ravintolaa ja vaikuttaa ruuan hintoihin esimerkiksi kuljetuskustannuksia vääristämällä.

Mafian toiminnasta kertoo Coldirettin tuore raportti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit