Talous

EU:n elintarvikevienti piti pintansa koronavuonna – sianliha piristi kauppaa, kun taas alkoholien vienti sakkasi

Koronavuosi 2020 oli haastava vuosi monen EU-tuotteen viennille. Tahmeaa vientiä havaittiin erityisesti likööreillä, viinillä ja puuvillalla.
Sanne Katainen
Britannian EU-ero näkyy elintarvikkeiden tuonnin laskuna.

EU:n elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden vienti pysyi vahvana koronakriisistä huolimatta. EU-maiden vienti kolmansiin maihin nousi 184,3 miljardiin euroon, mikä on 1,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Tuonti nousi sen sijaan 122,2 miljardiin euroon, mikä oli 0,5 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna. Tiedot selviävät Euroopan komission uusimmasta kaupparaportista.

Maatalous- ja elintarvikekauppa oli vuonna 2020 62 miljardia euroa ylijäämäinen, mikä on kolme prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna. Kauppaa vauhditti vahva sianlihan vienti, kun taas viinin ja väkevien alkoholijuomien sekä nahkojen toimitukset vähenivät.

Britannia, Yhdysvallat, Kiina, Sveitsi ja Japani olivat viime vuonna EU:n suurimmat vientikumppanit ja niiden osuus viennistä oli yli 52 prosenttia. Tuoteluokittain suurin viennin arvo tuli sianlihasta.

Maakohtaisesti suurin viennin kasvu nähtiin Kiinassa, mikä selittää sianlihan vahvan viennin. Koronavuoden aikana EU-kauppa kasvoi Kiinan lisäksi muun muassa Sveitsiin, Saudi-Arabiaan, Algeriaan, Ukrainaan ja Marokkoon. Kauppa kävi erityisesti maitotuotteilla, savukkeilla, elävillä eläimillä, vehnällä sekä rasvoilla.

Vienti kasvoi myös vehnällä, lemmikkien ruuilla, sikareilla ja savukkeilla, rapsi- ja auringonkukkaöljyillä sekä pastoilla ja leivonnaisilla.

Elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden vienti laski eniten Yhdysvaltoihin, Turkkiin ja Singaporeen, mikä johtui viinin ja väkevien alkoholien myynnin heikentymisestä. Yhdysvaltojen asettamat rangaistustullit heikensivät myös puuvillan, siipikarjanlihan ja elävien eläinten vientiä EU:sta.

Brexitin vaikutuksista huolimatta EU:n vienti Britanniaan kasvoi 467 miljoonaa euroa vuoteen 2019 verrattuna. Eniten maahan vietiin vehnää, pastaa ja leivonnaisia.

Maataloustuotteita ja elintarvikkeita tuotiin EU:hun eniten Britanniasta, Brasiliasta, Yhdysvalloista, Ukrainasta ja Kiinasta, ja näiden maiden yhteenlaskettu osuus oli lähes 39 prosenttia kokonaistuonnista.

Tuonnin puolella eniten kasvua raportoitiin Kanadasta, Indonesiasta ja Brasiliasta. Tuoteluokittain eniten tuonnin kasvua havaittiin palmuöljyllä, rypsi- ja auringonkukansiemenillä sekä hedelmillä.

Britannian tuonnin arvo laski 1,2 miljardia euroa etenkin väkevien alkoholijuomien ja liköörien takia.

Lue lisää

Uutistausta: Elämäntapaviljelijä maatalouskomissaarina – kritiikki Wojciechowskia kohtaan kasvaa

Korona ei ole jarruttanut EU:n elintarvikevientiä – näkymät myös loppuvuodelle valoisat, vaikka muu vienti takkuaa

Komissio lisää tietoa kauppasopimuksista ja viennin esteistä uudella Access2Markets -työkalulla – elintarvikeyritysten toivotaan hyödyntävän vientimahdollisuuksiaan nykyistä paremmin

Norjalainen Oda tahtoo neljänneksi suureksi Suomen ruokakaupan markkinoilla – kunnianhimoinen suunnitelma näyttää uskottavalta, kun katsoo ketjun nousukiitoa kotimaassa