Talous

Suomen hyönteiskasvattamot laajenevat, mutta moni kauppojen sirkkatuote valmistetaan vielä tuontiötököistä: "Eläin kun eläin, aina kasvatuksessa on haasteensa"

Talous 04.09.2018

Suomessa on 50 rekisteröitynyttä hyönteisalan toimijaa. Kuuma kesä jarrutti sirkankasvatusta Kurikassa.


Timo Aalto
Kurikkalainen Panu Ollikkala vaihtoi siat sirkkoihin. Nyt 128 neliön tuotantorakennus on omistettu pelkästään kotisirkan kasvatukselle. Ne jalostetaan edelleen kotimaisiksi sirkkatuotteiksi.

Hyönteistuotanto Suomessa kasvaa. Kurikkalaisen Panu Ollikkalan sirkkala on laajentunut vuodessa kahdeksasta neliöstä 128 neliöön.

MT haastatteli Ollikkalaa syyskuussa 2017. Silloin hänellä oli vielä emakoita, mutta sittemmin siat ovat vaihtuneet kokonaan sirkkoihin.

Poikkeuksellisen kuuma kesä teki sirkkalan alkutaipaleesta haastavan. ”Lämmöt nousivat ja kosteudet karkasivat. Eivät sirkatkaan kuumasta pidä.”

Nyt tilanne on helpottanut ja yöt saa jo nukkua rauhassa, Ollikkala virkkoo.

”Optimiin ei ole päästy, mutta sitä kohti mennään. Oli eläin kun eläin, aina kasvatuksessa on haasteensa.”

On kulunut reilut kahdeksan kuukautta siitä, kun lakimuutos mahdollisti hyönteisten myynnin elintarvikkeeksi.

”Täyskiellosta harpattiin EU:n edistyksellisimpään hyönteisalan sääntelyyn”, kuvailee Santtu Vekkeli Pohjolan Hyönteistalous Oy:stä.

Suomessa on nyt 50 rekisteröitynyttä hyönteisalan toimijaa. Luonnonvarakeskuksessa Jokioisissa avattiin lisäksi hiljattain hyönteistutkimukseen keskittyvä InsectLab. Jotakin kiinnostuksesta kertoo avajaisissa oleva kuhina: vapaata penkkiä saa etsiä.

Myös hyönteisten kasvatukseen liittyviä tuotteita putkahtelee markkinoille. Esimerkiksi Biolan on tuonut myyntiin rahkasammalesta tehdyn munitusalustan sirkoille.

Hypestä huolimatta moni uusi hyönteistuote valmistetaan vielä tuontiötököistä.

Fazer on tuonut sirkkaleipäänsä sirkkajauhon Hollannista. Fazerin sirkkasämpylöissä on kuitenkin mukana myös kotimaista sirkkaa.

Maanantaina hyönteisruokaa kehittävä turkulainen Entis toi Prismoihin kasvisproteiinista ja sirkoista valmistetun Sirkkiksen. Proteiinipitoisen tuotteen koostumus muistuttaa kypsää jauhelihaa.

Sirkkikseenkin sirkat tuodaan toistaiseksi Kanadasta.

”Tarkoituksenamme on siirtyä suomalaisen sirkan käyttöön kunhan hinta ja toimitusvarmuus sen mahdollistavat”, Entiksen yrittäjä Samuli Taskila linjaa.

Kokonaan kotimaisista hyönteisistä tehtyjä elintarvikkeita valmistuttaa jo nyt esimerkiksi Griinsect, nykyinen Finsect.

Yrityksen perustajat ovat entisiä opiskelijoita Viikin maa- ja metsätaloustieteellisestä tiedekunnasta.

”Kaikkia yhdisti into hyvään ja kestävään ruokaan. Vastuu tulevaisuudesta painaa”, kertoo toimitusjohtaja Antti Reen.

Hyönteismaatalousyritys Finsect osti Griinsect Oy:n hiljattain. Finsectillä on Suomessa 20 tuottajan verkosto, johon myös Ollikkalan sirkkatila Kurikassa kuuluu.

Pääsääntöisesti kasvatus tapahtuu läntisen Suomen alueella. ”Verkostosta saadaan sirkkaa tällä hetkellä satoja kiloja kuukausittain ja hyvin nopeasti puhutaan tuhansista kiloista tilausmäärien kasvaessa”, Reen kuvailee.

Hyönteisistä valmistetaan esimerkiksi sirkkanäkkäriä, jota myydään tulevaisuudessa Griidy-tuotemerkin alla.

Toistaiseksi tuotteita saa lähinnä erikoiskaupoista.

”Prosessit ovat vielä alkuvaiheessa. Teollisen sirkkajauheen tuotannon volyymin kasvatus on tämän syksyn agendalla”, Reen kertoo. Tällä hetkellä Griidy toimittaa tilauksesta suoraan sirkkoja ravintoloille raakapakasteena, mutta jatkossa niitä voi tilata suoraan myös tukuista.

Hän toivoo hyönteisten vähentävän ihmisen ympäristökuormitusta ja hillitsevän ilmastonmuutosta.

”Meidän on opittava elämään paremmin tasapainossa.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT