Siipikarjanlihan tuotanto kasvaa tänä vuonna kulutuksen vauhdittamana
Siipikarjanlihan tuotantoa on kasvatettu etenkin broilerin hyvän menekin myötä. Kulutus on kasvanut selkeästi lähes joka vuosi. Kimmo Haimi Kuva: Viestilehtien arkistoSiipikarjanlihan tuotanto kasvoi tammi–toukokuussa 43,5 miljoonaan kiloon, mikä on yli kymmeneksen enemmän kuin vuotta aiemmin, käy ilmi Gallup Elintarviketiedon markkinakatsauksesta.
Tuotannon kasvu tuli pääasiassa broilerin lihasta. Broileria tuotettiin alkuvuonna 40,4 ja kalkkunaa 3,11 miljoonaa kiloa.
Broilerinlihan tuotanto on kasvanut Suomessa jo useita vuosia.
Kun vuonna 2007 lihaa tuotettiin 83,5 miljoonaa kiloa, tämän vuoden tuotannon ennakoidaan kasvavan liki viidenneksen suuremmaksi eli 98,8 miljoonaan kiloon.
Kalkkunan tuotanto on samassa ajassa vähentynyt neljänneksen 11,4 miljoonasta kilosta 8,5 miljoonaan kiloon, joskin tämän vuoden ennuste povaa kalkkunalle yli seitsemän prosentin kasvua.
Tuotannon arvioidaan palautuvan nyt liki toissavuotisiin määriin.
Siipikarjanlihan tuottajalle tilitettiin tammi–toukokuussa keskimäärin 1,36 euroa kilolta eli kuusi prosenttia vuodentakaista enemmän.
Siipikarjanlihan tuotantoa on kasvatettu etenkin broilerin hyvän menekin myötä. Kulutus on kasvanut selkeästi lähes joka vuosi.
Suomalaisten ennakoidaan tänä vuonna syövän broilerinlihaa 92,5 miljoonaa kiloa, mikä on neljänneksen enemmän kuin viisi vuotta sitten.
Myös kalkkunan kulutuksen arvioidaan lisääntyvän tänä vuonna. Selkeästi miinusmerkkinen kulutuskehitys onnistuttiin kääntämään kasvuun tällä vuosikymmenellä.
Tuonnin osuus siipikarjanlihan kulutuksesta säilyi alkuvuonna ennallaan. Suomalaisten syömästä broilerista 12 ja kalkkunasta 38 prosenttia oli ulkomaista.
Sekä siipikarjanlihan tuonti että vienti lisääntyivät tammi–toukokuussa. Broilerin vienti kasvoi hieman ja tuonti säilyi vuodentakaisena, mutta kalkkunaa vietiin vähemmän ja tuotiin enemmän kuin vuosi sitten.
Aiempaa suurempi osuus broilerin tuonnista oli valmisteita, joita tuotiin eniten Thaimaasta, Tanskasta, Saksasta ja Brasiliasta. Lihaa tuotiin eniten Brasiliasta, Alankomaista ja Tanskasta.
Kalkkunaa tuotiin huomattavasti aiempaa enemmän lihana, josta yli puolet tuotiin Brasiliasta. Muita tärkeitä tuontimaita olivat Saksa ja Puola. Pääosa lihavalmisteista tuli Saksasta ja Ranskasta.
Vienti suuntautui pääosin lähialueille, Venäjälle ja Baltiaan.
Siipikarjanlihan kokonaistuotannon ennakoidaan säilyvän EU:ssa tänä vuonna lähes ennallaan.
Tuotanto kasvoi kuitenkin Puolassa 16 prosenttia 367 miljoonaan kiloon tammi–toukokuussa. Unkarissa kasvuvauhti oli 13, Italiassa 6, Britanniassa 5 ja saksassa 3 prosenttia.
Tuotanto väheni muun muassa Ruotsissa ja Tsekissä.
TIINA TAIPALE
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
