vierasyliö Uusyrittäjyydestäelinvoimaa maaseudulle
Kaikkialla on havahduttu
pohtimaan ruuan laatua ja
sen tuotantotapoja.
Ruuan hintaa on maailmanlaajuisesti ja varsinkin EU:n alueella pidetty tukijärjestelmin
alhaalla. Tukijärjestelmän maakohtaisen sovelluksen
antamissa rajoissa elintarviketalouden ruokajärjestelmässä
tuotettu lisäarvo on pellolta pöytään -ketjussa jakaantunut eri maissa toimijoiden neuvotteluvoiman säätelemänä.
Suomessa elintarvikkeiden keskittynyt tukku- ja vähittäiskauppa on merkinnyt ruokaketjussa ylävirrassa oleville (alkutuottajat, jatkojalostajat) kustannusten minimointia ja siitä huolimatta alhaista arvonlisäosuutta eli katetta keskittyneen kaupan pitäessä ketjun veturina oman osuutensa
mahdollisimman korkeana.
Kaupan K- ja S- ryhmät, jotka
vastaavat noin 80 prosenttia markkinoista, ovat trimmanneet tavaravirtojen läpimenot
kuluttajille virtaviivaisiksi ja kustannustehokkaiksi sekä
pyrkivät keskinäisen kilpailunsa
vuoksi parantamaan tehokkuutta koko ajan.
Lähi- ja erikoisruokatuottajien on vaikea päästä vähittäiskaupan hyllylle tehologistiikan
reunaehtojen vuoksi. Myös pientuottajien tarjonnan
ennustettavuuden epävarmuus vaikeuttaa erikoistuottajien pääsyä kaupan hyllyille.
Luomu- ja erikoistuotannon tarjonnan vähäisyys maassamme on tosiasia, ja juuri tähän
elintarviketalouden uusyrittäjyydellä olisi tarjota
parannuksia.
Ruokaan liittynyt keskustelu on herättänyt myös kaupunkilaiset pohtimaan ruuan laatua,
tuotantotapoja ja ruuan jäljitettävyyttä. Samanaikaisesti nuorten aikuisten keskuudessa
on voimistunut kohtuullistamisen (downshifting) ajattelutapa.
Nämä kaksi arvovirtaa yhteen
nivottuna antaa pohjan ehdotukselle, että kaupunkilaisnuoret saattaisivat hyvinkin nähdä houkuttelevana ryhtyä pienyrittäjäksi elintarvikealalle maaseudulle, mikäli heille voitaisiin tarjota siihen resurssit.
Uusyrittäjät tarvitsevat maata, jolla viljellä valitsemaansa
tuotetta, jatkojalostuskapasiteettia joko itse tehtynä tai
toisen uusyrittäjän tai yrittäjän
tekemänä. Myös rahoitukseen tarvitaan alkupääomia eli
mikrolainoja ja osittaista Finnveran takausta. Asuntoasiatkin tulisi olla järjestyksessä.
Miten uusyrittäjyyden edellytykset voitaisiin käytännössä
järjestää? Miten voisimme käyttää älykkäämmin luonnonvarojamme ja bulkin asemesta tehdä erikoistuotteita?
Maan omistavat pääosin nykyiset viljelijät, joskin vuokrapellon osuus on jo noin
kolmannes viljellystä peltomaasta. Keskeisenä haasteena
on vuokrapellon saanti uusyrittäjien erikoistuotantoon.
Toisaalta uusyrittäjät tarvitsevat suhteellisen vähän viljelymaata, useimmiten vain
muutaman hehtaarin, koska heidän tuotteensa ovat erikoistuotteita, jotka vaativat
suhteellisen paljon työtä ja
vähän pääomapanosta. Tavanomaisessa viljelyssä tilanne on usein päinvastoin.
Maanvuokraaja ja uusyrittäjä
voisivat toimia yhteistyössä, jossa esimerkiksi maanmuokkaus voitaisiin tehdä maanvuokraajan konekantaa
hyödyntämällä.
Vuokrasopimuksista voitaisiin asiantuntijoiden toimesta laatia erilaisia malleja, jotka
ottavat huomioon EU:n
säännökset, yhteistyöalueet ja mahdollisen tuotantoriskin
jakamisen osapuolten kesken.
Maanomistajien halukkuus vuokrata maata tulisikin selvittää maanlaajuisesti ja luoda
rekisteri halukkaista vuokranantajista. Myös uusyrittäjäkandidaateille tulisi järjestää rekrytointitilaisuuksia ja intensiivikoulutusta tuotantoon ja jatkojalostukseen liittyen.
Valmennuksen keston ei
tarvitse alkuvaiheessa olla pitkä. Alkuun päästyä voidaan antaa neuvontajärjestöjen toimesta täsmävalmennusta.
Elykeskukset voisivat omilla
alueillaan kartoittaa viljelijöiden
vuokraushalukkuutta, uusyrittäjien rekrytointi- ja koulutushalukkuutta. Vapaan asuntokannan kartoitus voitaisiin
tehdä elykeskusten ja kuntien yhteisillä projekteilla.
Valtakunnallisen projektin johtoryhmän olisi perusteltua laatia yhtenäiset raamit selvityksen tekoon, mutta annettava
myös tietty vapaus aluekohtaisten erityispiirteiden huomioonottamiseksi.
Jatkojalostuksen resurssikynnystä tulisi madaltaa alkuvaiheessa esimerkiksi Kiuruveden kaupungin mallilla.
Kiuruveden kaupunki on
rakentanut jatkojalostusta
varten käsittelytiloja ja kylmätiloja, joita se vuokraa sopuhintaan yrittäjille. Tätä mallia voisi soveltaa muillakin alueilla innovatiivisena yrityshautomokonseptina.
Kauppa kaupassa, kivijalkakaupat ja verkkokaupat voivat olla jakeluratkaisuja. Kauppa kaupassa olisi kaupan ryhmittymien vastaus tarjonnan lisäämiseen yksityisten yrittäjien ollessa toimijoina kivijalka- ja verkkokaupoissa.
Pietarin ja Moskovan valtaaminen korkealaatuisalla
erikoistuotteilla ei pitäisi olla kovin vaikeaa. S- ja K-ryhmillä sekä Stockmannilla on useita liikkeitä näissä kaupungeissa ja verkkokaupan lanseeraaminen näihin kaupunkeihin on oltava
suomalainen yhteisprojekti. Siinä Finprollakin ja Sitralla olisi konkreettinen haaste
toteuttaa missiotaan.
Maaseudun elinvoimaisuus ry ajatushautomona ja konseptin kehittäjänä odottaakin pikaisia toimenpiteitä ehdotetuilla linjoilla. Yhdistys on valmis antamaan asiantuntemustaan projektien eteenpäinviemiseksi.
Suuruuden ekonomia eli kustannustehokkuuden jatkuva
kasvu vähentää maaseudun
väestömäärää. Työvoimavaltainen erikoistuotanto toimii
pienuuden laatuekonomian
logiikalla, joka pyrkii omalta
osaltaan parantamaan maaseudun elinvoimaisuutta
tarjoamalla lisää työtä ja
toimeentuloa.
PEKKA LEHTONEN
Kirjoittaja on dosentti ja Maaseudun elinvoimaisuus ry:n toiminnanjohtaja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
