Vuosisatoja vanha viljelytapa tekee paluuta Portugaliin
MONTEMOR-O-NOVO(MT)
Aurinko paahtaa pilvettömältä taivaalta ja mustat iberiansiat röhkivät korkkitammien varjossa.
Välimeren karuihin ilmasto-olosuhteisiin vuosisatojen aikana kehittyneet laidunnusta montados-viljelykset pitävät pintansa modernin tehomaatalouden puristuksessa. Viljelyksillä yhdistyy maanviljely, laidunnus ja metsätalous.
Siellä täällä kasvaa tammia, jotka tuottavat korkkia ja tammenterhoja vapaana laiduntavan karjan rehuksi. Puut myös estävät maaperän eroosiota ja antavat suojaa eläimille.
Maakerroksessa kasvaa joko nurmea tai viljakasveja.
Musta iberiansika on hintava erikoistuote, jolla on vankka kysyntä varsinkin Espanjassa. Riippumaton luokittaja antaa puolestatoista kahteen vuoteen vapaana kasvaneiden eläinten lihalle erityisen sertifikaatin.
Sikojen lisäksi montadoksilla laiduntaa myös lampaita. Jotkut kasvattavat myös nautakarjaa, vaikka lehmien pelätään uhkaavan herkkää ekosysteemiä.
Osa portugalialaisviljelijöistä on löytänyt perinteisestä viljelytavasta uuden markkinavaltin. Alfredo Cunhal Sendim on parin vuosikymmenen aikana kehittänyt entisestä kollektiivitilasta tunnetun brändin ja ekologisen maatalouden malliesimerkin.
1970-luvulla vasemmistohallitus perusti Etelä-Portugaliin neuvostotyylisiä kolhooseja. Epäonnistuneiden kokeilujen jälkeen valtio palautti maat entisille omistajilleen.
”Kun aloitimme vuonna 1990, tila oli kuin autiomaa. Sen jälkeen olemme pikkuhiljaa siirtyneet takaisin perinteiseen montados-viljelyyn”, Sendim kertaa.
Tavoitteena oli ensisijaisesti työllistää paikallista väestöä ja kehittää tuotantoa, joka on sopusoinnussa luonnon kanssa.
Ratkaisuna oli erikoistuminen ja siirtyminen luomuun. ”Halusimme erottua muista, joten tuotteita piti alkaa myös jalostaa itse. Sitten ymmärsimme, että tuotteet kannattaa myös myydä itse.”
Nykyisin tilalla on oma tukkukauppa ja myymälä pääkaupungissa Lissabonissa.
Kaikkiaan 400 hehtaarin alalla tuotetaan yli 300 tuotenimikettä.
Mustien possujen lisäksi Herdade do Freixo Meion tilalla kasvaa muun muassa lampaita, vuohia ja kalkkunoita. Liha jalostetaan tilan omassa pienteurastamossa. Kasvipuolella tuotteita on mansikoista viineihin ja oliiviöljystä pippureihin. ”Tuotamme lähes kaikkea paitsi kalaa”, isäntä kehuu.
Tilalla on myös maaseutumatkailutoimintaa ja ovet ovat avoinna kaikille kiinnostuneille. ”Luomutuotannolla on ollut Portugalissa uskottavuusongelmia. Tänne saa jokainen tulla katsomaan, miten me ruokaa tuotamme.”
Myös tavoite työpaikkojen luomisesta on onnistunut. Tilalla työskentelee nykyään 18 henkeä.
NIKLAS HOLMBERG
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
