Ympäristö

Villisikakanta kasvanut liki neljänneksen - "kantaa rajoitettava tautivaaran vuoksi"

Ympäristö 11.02.2018

Nykyinen kanta voi kasvaa jopa yli 50 prosenttia vuodessa, Luken riistatutkijat arvioivat.


Lari Lievonen
Hirvenmetsästäjät ovat osallistuneet talkoilla kahden vuoden ajan villisikakannan selvittämiseen Luken tutkijoiden apuna.
Hirvenmetsästäjät ovat osallistuneet talkoilla kahden vuoden ajan villisikakannan selvittämiseen Luken tutkijoiden apuna.
Kuvakaappaus / Luken tiedote
Kartta osoittaa villisikakannan vahvistuneen varsinkin maan kaakkoisosissa vuoden aikana.
Kartta osoittaa villisikakannan vahvistuneen varsinkin maan kaakkoisosissa vuoden aikana.

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut ensimmäisen kerran kanta-arvion villisiasta. Suomessa on noin 3 155 villisikaa. Tiheimmillään kanta on itäisellä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Villisikakanta on Luken tiedotteen mukaan kasvanut 23,6 prosenttia eli lähes neljänneksen viime vuoden tammikuusta.

Tutkijat arvioivat kannan luontaiseksi kasvupotentiaaliksi 51,4 prosenttia. Laskelma perustuu havaintoaineistoon ja villisikaa koskeviin tutkimuslähteisiin.

Arvio on erityisen tarpeen metsästyksen oikeaksi mitoittamiseksi. Villisikakannan kokoa on rajoitettava erityisesti afrikkalaisen sikaruton Suomeen leviämisen ehkäisemiseksi, Luken tiedotteessa muistutetaan.

Tihein kanta liikkuu Loviisan, Porvoon, Lapinjärven ja Pyhtään alueella itäisellä Uudellamaalla sekä Venäjän rajan tuntumassa Virolahdelta Parikkalaan.

Paikallisia tihentymiä on havaittu Mynämäen, Teiskon ja Sysmän alueilla, joissa villisikoja on tavattu ja myös metsästetty runsaasti.

Kanta-arvio on tuotettu matematiikan ja ekologian yhdistävällä tilastotieteen menetelmällä.

Hirvenmetsästäjät ovat osallistuneet villisikakannan selvittämiseen kahden vuoden ajan talkoilla. Tämä tieto on Lukessa yhdistetty saalistilastoihin sekä 26 kansainväliseen tieteelliseen julkaisuun villisian demografiasta, eli kannan tuottavuudesta ja kuolleisuudesta eri olosuhteissa.

Suomalaista villisikaa tutkimustietoa on varsin vähän, Lukesta todetaan. "Näin ollen arvion virhemarginaalit jäävän melko leveiksi."

Lue myös:

Villisiat hivuttautuvat myös vahvoille sikatalousalueille Länsi-Suomeen

Seitsemän varoitusmerkkiä, miksi afrikkalainen sikarutto on uhka suomalaisille sikatiloille

Aiheeseen liittyvät artikkelit