Poimureita saa nyt etsiä kaupoista kissojen ja koirien kanssa: "Osasta myymälöitä täysin loppu" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Poimureita saa nyt etsiä kaupoista kissojen ja koirien kanssa: "Osasta myymälöitä täysin loppu"

Koronakesää kotimaassa viettävät suomalaiset ja kesän ennätyksellinen marjasato ovat tehneet poimurista heinäkuun hittituotteen.
Jaana Kankaanpää
Poimurilla poimien mustikka-astia täyttyy nopeasti.

Marjametsään aikova voi nyt joutua etsimään kaupasta poimuria. Vantaan Myyrmäellä poimurit oli myyty loppuun sekä City-Marketista, Tokmannilta että Clas Ohlsonilta, samoin Suomen suurimmasta Prismasta Kannelmäessä. Tori.fi:ssä on Uudellamaalla tarjolla vain yksi poimuri.

SOK:n valikoimapäällikkö Jani Viilo kertoo, että vielä omistajaansa etsivät poimurit ovat jakautuneet hyvin epätasaisesti.

"Osasta myymälöitä poimurit ovat täysin loppu ja niitä on tilattu lisää."

Viilo epäilee, että kysyntä on ollut niin kovaa, etteivät poimureiden valmistajat ole pysyneet siinä perässä.

"Myymälät ovat myös varautuneet marjakauteen eri tavoilla. Nyt poimureita on mennyt kaupaksi joka puolella maata."

Keskolta kerrotaan, että marjapoimureiden kysyntä on tänä vuonna yllättänyt, ja tuotteiden saatavuudessa on ollut ohimeneviä katkoksia.

"Poimureita on myyty huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Suosiota selittää käynnissä oleva hyvä satokausi. Ihmiset ovat viettäneet lomaansa pääsääntöisesti kotimaassa, ja myös mökkeilyn ja retkeilyn suosio on kasvanut selvästi.”

Marjaa on poimurilla nopeampi kerätä kuin käsin. Marjateollisuus ostaa marjat roskaisina, sillä niiden on havaittu säilyvän siten paremmin.

Varsi- tai haravapoimuri soveltuu marjastajalle, joka haluaa kerätä suuria marjasaaliita lyhyessä ajassa. Arktiset aromit kehottaa keräämään marjat koriin tai ämpäriin, eikä koskaan käyttämään muovipussia.

Jotta marjat säilyisivät ehjinä, niiden siirtelemistä astiasta toiseen on vältettävä. Kuljetuksen aikana astiat on hyvä suojata kannella, jottei marjoihin pääse hiekkaa tai pölyä.

Lue lisää

Marjastajaa moneen lähtöön

Huima marjakesä paljastaa erilaisia poimijatyyppejä – selvitä MT:n testillä, millainen marjastaja sinä olet!

Tiesitkö? Poimitut marjat saa myydä verovapaasti vain, jos niitä ei survo tai pakasta

Marjastajia on kadonnut Pohjois-Suomessa jo yli sata – tee nämä asiat, ennen kuin lähdet metsään