Aikuista ei kukaan vie leirikouluun! – Näin elvytät hiipuneen kulttuuriharrastuksen

Mitkä olisivat parhaita keinoja lisätä kulttuuria elämäänsä? Tässä muutama helppo konsti, jotka ovat ainakin omassa elämässäni osoittautuneet arvokkaiksi.
Kari Salonen
Lapsena taiteen ja kulttuurin pariin ajautui vähintään koulun kautta. Aikuisena asian eteen täytyy nähdä itse vaivaa.

Korona on sulkenut museoiden, kirjastojen ja teattereiden ovet. Poikkeusolot ovat tietysti aina asia erikseen, mutta moni meistä ei ole tavallisessakaan arjessa aivan niin innokas kulttuuri-ihminen kuin haluaisi itselleen tai naapureilleen vakuuttaa. Koska sinä kävit viimeksi vilkuilemassa taidenäyttelyä tai kuuntelemassa konserttia?

Lapsuudessa taidekasvatuksen saannista ei tarvinnut juuri olla huolissaan. Tasaisin väliajoin toppahaalariset nassikat järjestettiin parijonoon ja varsin kovaääninen muodostelma suuntasi kohti teatteria, museota tai konserttisalia. Ehkäpä kevään kohokohta eli luokkaretki suuntautui suuremman kaupungin kulttuuritarjonnan äärelle.

Aikuista ei sen sijaan kukaan aseta parijonoon ja passita luokkaretkelle oman kylän museoon. Kiinnostavan taidenäyttelyn bongaa usein vasta viimeisen aukiolopäivän jälkeen ja suositun musikaalin lippuja lähtee kyselemään kun teatterin viimeisenkin rivin reunapaikat on täytetty. Ehkä haluaisit kovasti ruokkia nuoruuden rakasta taideharrastusta, mutta arkikarusellin keskellä aika ei tunnu riittävän mihinkään eloonjäämistaistelua ihmeellisempään.

Mitkä olisivat siis parhaita keinoja lisätä kulttuuria elämäänsä? Tässä muutama helppo konsti, jotka ovat ainakin omassa elämässäni osoittautuneet arvokkaiksi.

Teatterin suhteen liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin, sillä erityisesti suosituimmat esitykset saatetaan myydä nopeasti loppuun. Tutustu siis lähiteatterisi tarjontaan jo hyvissä ajoin kesällä ja loppuvuodesta. Valitse itseäsi kiinnostavat esitykset ja osta liput valmiiksi. Kun paperiset tiketit odottavat jääkaapin ovessa ja näytelmästä on tehty merkintä kalenteriin, ei esitys taatusti mene ohi. Samaa metodia kannattaa hyödyntää konserttilippujen suhteen.

Jos sen sijaan haluat pihistellä kuluissa, merkkaa kalenteriisi arki-illan esitys, jossa mahdollisesti voisi olla tilaa vielä esityspäivänä. Monet teatterit myyvät saman illan esitykseen lippuja alennetulla hinnalla, jos paikkoja vain on jäljellä. Jos esitys sattuukin olemaan loppuunmyyty, voit teatterin sijaan piipahtaa vaikka museossa, olethan varannut kalenteriisi aikaa taidetuokiolle.

Entäpä jos lähikulmilla ei ole teatteria tai omaa makua miellyttävää museota? Silloin kannattaa suunnitella lomareissu, jonka aikana pääset nauttimaan vieraan kaupungin kulttuuritarjonnasta. Ehkä sukulaisperheen kotikaupungissa on museo, jossa et ole koskaan käynyt? Tai ehkäpä perheen pienimmät voisivat nauttia huvipuistoseikkailun sijaan suurelle näyttämölle rakennetusta musikaalista? Kannattaa myös katsoa omia kotiseutujaan turistin silmillä. Arjen keskellä oman pitäjän kiinnostavat kohteet saattaa ohittaa aivan vahingossa. Lähde turistimatkalle omaan kotikuntaasi, löydät varmasti jotain uutta ihailtavaa!

Museokortti on madaltanut suomalaisten kynnystä astua näyttelyiden maailmaan. Kun puolisoni hankki Museokortin, sovimme vierailevamme museossa vähintään kerran kuukaudessa. Treffit ja kiinnostava museokäynti samassa paketissa – kyllä kiitos! Voit pyytää kulttuurikaveriksesi myös ystävääsi tai sukulaistasi. Ehkäpä turhaa roinaa sisältävien syntymäpäivälahjojen sijaan voisitte viedä toisenne vuorotellen elokuviin, teatteriin tai taidenäyttelyyn? Kokeile rohkeasti myös paikkoja, joissa et normaalisti käy. Osa museoista on tiettynä päivänä kuukaudesta auki ilmaiseksi.

Koronaepidemian helpottamista odotellessa kannattaa kerätä innostusta tulevaisuuden kulttuuririentoja varten ja tehdä hyvän mielen kulttuurikaveridiilejä lähipiirin kanssa. Moni ovensa sulkenut taidelaitos tarjoaa nyt myös netissä runsaasti kulttuurielämyksiä. Niistä saat aivan ilmaiseksi loistavan startin hiipuneen kulttuuriharrastuksen elvyttämisprojektiin!