Kirjolohta tuotettiin viime vuonna miljoona kiloa edellisvuotta enemmän – ruokakalan tuotanto kasvoi sekä merellä että sisämaassa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kirjolohta tuotettiin viime vuonna miljoona kiloa edellisvuotta enemmän – ruokakalan tuotanto kasvoi sekä merellä että sisämaassa

Vaikka tuotantomäärä kasvoi, jäi tuotannon arvo kolme miljoonaa euroa pienemmäksi kirjolohen laskeneen tuottajahinnan takia.
Sanne Katainen
Kirjolohta kasvatettiin viime vuonna myyntiin yli 14 miljoonaa kiloa. Määrä oli noin miljoona kiloa edellisvuotta enemmän.

Kalankasvattajat tuottivat viime vuonna myyntiin 15,3 miljoonaa kiloa ruokakalaa, mikä on noin miljoona kiloa edellisvuotta enemmän, selviää Luonnonvarakeskus Luken tuottamasta vesiviljelytilastosta.

Määrää kasvatti kirjolohen osuus, 14,2 miljoonaa kiloa, joka oli myös noin miljoona kiloa enemmän kuin vuonna 2018.

Kirjolohen lisäksi kalankasvatuslaitoksissa kasvatettiin ruokakalaksi siikaa noin 0,8 miljoonaa kiloa sekä muita kaloja noin 0,3 miljoonaa kiloa.

Tilaston kalamäärät ovat perkaamatonta kalaa, ja ne perustuvat kalankasvattajilta saatuihin tietoihin.

Suurin osa ruokakalasta tuotettiin vesiviljelytilaston mukaan merellä verkkoaltaissa. Vajaa viidennes kasvatettiin Manner-Suomessa.

Noin puolet kotimaisesta ruokakalasta tuotettiin Ahvenanmaalla. Merialueen ruokakalatuotannosta Ahvenanmaan osuus oli lähes 60 prosenttia.

Tuotannon määrä kasvoi sekä merellä että sisämaassa. Merellä kasvu oli noin viisi prosenttia ja sisävesillä noin 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Myyntiin tuotetun kasvatetun kalan arvo oli viime vuonna noin 70 miljoonaa euroa.

Vaikka kalaa kasvatettiin myyntiin edellisvuotta enemmän, jäi tuotannon arvo kolme miljoonaa euroa pienemmäksi.

Syynä on kirjolohen edellisvuodesta laskenut tuottajahinta. Siihen vaikuttaa lohen maailmanmarkkinahinta, joka oli laskenut muutaman vuoden takaisesta korkeasta hinnasta.

Viimevuotinen kalantuotannon kasvu johtuu Luken mukaan osittain tuotannon kasvusta muutamissa kiertovettä käyttävissä laitoksissa.

Kiertovettä käyttävissä kalankasvatuslaitoksissa tuotettiin viime vuonna runsas miljoona kiloa ruokakalaa, pääosin kirjolohta.

Suomalaiset kalankasvattajat ovat toivoneet kotimaisesta kirjolohesta kilpailijaa norjalaiselle lohelle.

Luken mukaan kalojen kiertovesikasvatusta pidetään hyvänä tapana lisätä kotimaista ruokakalantuotantoa, koska kiertovesilaitoksen ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin perinteisessä kalankasvatuksessa.

Ruokakalojen lisäksi Suomessa kasvatetaan kalanpoikasia istutettaviksi vesistöihin sekä jatkokasvatettaviksi ruokakalalaitoksissa.

Istutuksiin ja jatkokasvatukseen tuotettiin noin 50 miljoonaa yksilöä.

Eniten istutettaviksi kasvatetaan siianpoikasia, viime vuonna noin 17 miljoonaa kappaletta. Toiseksi eniten, viime vuonna noin kuusi miljoonaa kappaletta, kasvatetaan kuhanpoikasia. Lohenpoikasia tuotettiin istutuksiin vajaa kaksi miljoonaa kappaletta ja taimenen poikasia saman verran.

Lue myös:

Kasvatetun kalan omavaraisuusaste on laskenut Suomessa alle 15 prosenttiin – Elinkeino on täysin riippuvainen Ruotsista ja Norjasta

Moni luulee, että kaikesta meillä myytävästä kasvatetusta kalasta kotimaista on vähintään 60 prosenttia – totuus on kuitenkin paljon karumpi

Kirjolohi haastaa pian norjalaisen lohen — Heinolaan rakennetaan jättimäinen kiertovesilaitos

Lue lisää

Kotimaisen kalan käyttö syytä tuplata

Älä syyllisty suomalaisen kotikokin perisyntiin lohen grillauksessa – näin vältät kuivan ja mauttoman lopputuloksen

Moni luulee, että kaikesta meillä myytävästä kasvatetusta kalasta kotimaista on vähintään 60 prosenttia – totuus on kuitenkin paljon karumpi

Ensimmäisen hakuviikon saldo: Maaseudun ja kalatalouden koronatukia on haettu ely-keskuksista noin 360