Erä

Video: Tältä näyttää kalastus keskellä Suomen pääkaupunkia kauniina kesäpäivänä

Vanhankaupunginkoskella järjestetään kesäkeskiviikkoisin kalakisa, jossa hyväksytään saaliiksi kaikki kalat lukuun ottamatta salakoita.
Seppo Ahava
Vanhankaupunginlahti on lintuperspektiivistäkin kaunis paikka.

Suomi on siitäkin mahtava maa, että monessa kaupungissa voi nauttia luonnosta monin tavoin – kuten kalastamalla keskellä kaupunkia.

Pääkaupungissamme on monia hyviä kalapaikkoja, yksi niistä kaunis ja idyllinen Vanhankaupunginkoski. Kosken alta voi saada komean taimenen tai mukavan ahvensaaliin ja paljon muuta.

Taimenen kanssa on tietenkin oltava tarkkana, sillä vain rasvaevättömät istutuskalat saa pitää. Kaikki rasvaevälliset taimenet ovat villejä ja ne on ehdottomasti vapautettava.

Luvat saa ostaa netistä ja neuvoja saa vaihtelevasti paikalla olevilta kalastajilta. Suhtautuminen uusiin kavereihin on aina iloisen myönteistä.

Tapaamme nuoria sujuvaan kännykänkäyttöön tottuneita kalastajia, joiden mielestä luvan ostaminen saisi olla kätevämpää. 

"Aika vanhat ovat nettisivut, ja tässä kestää ikuisuus", moittii Daniela Taskinen.

"Missään ei oikein selvästi sanota, että pitää olla sekä tuo koskilupa että Helsingin kaupungin lupat", moittii puolestaan Matias Karjalainen.

Kalapäivän hinnaksi ei kuitenkaan tule kuin noin viisitoista euroa joten kalaan mennään hyvillä mielin.

Rannalla järjestetään kesäkeskiviikkoisin kalakisa. Siinä saaliiksi hyväksytään melkeinpä kaikki muut paitsi salakat. Salakat siis vapautetaan jo ennen punnitusta. 

Useimmat kilpailijat heittävät mereen kaikki saaliskalansa punnituksen jälkeen. Voittaja kerää palkinnokseen osallistumismaksupotin.

"Nämä suomalaiset ovat liian nirsoja noita syömään. Joskus maahanmuuttajat ottavat kaloja, heidän mielestään nämä ovat hyvää ruokaa", kertoo kilpaonkija Raimo Vallittu.

Vallittu heittää veteen mäskiä, itse sekoittamaansa mönjää jonka tehtävä on houkutella kaloja paikalle.

"Nämä sekoitukset ovat vähän sellaisia salaisuuksia, jokaisella on oma reseptinsä", Vallittu kertoo nakellessaan pallukoita veteen.

Hänen saalissumussaan on pasuria, lahnaa, särkeä ja ahventa. Ne pääsevät kaikki punnituksen jälkeen takaisin mereen.

Lue lisää

Video: Nyt oli tuuria matkassa – Janne Suvanto osui kuin osuikin pahasti puun takana olleeseen teereen

Video: 12-vuotiaalle Atte Saariselle metsästyksessä saalis ei ole tärkeintä – "Parasta tässä on, että saa olla luonnossa"

Video: Jahtipäällikkö Patrik Lindfors kertoo, mitä erityistä on villisian metsästyksessä, jos se tehdään kyttäysmenetelmällä

Video: Aki Kosusen evästauon alku sai erikoisen käänteen, kun metsäkoneen valokeilaan käveli ihka oikea susi – "Kai se uteliaisuuttaan tuli paikalle"