Erä

Paliskunnat vaativat: Tuulivoimalat eivät saa häiritä poronhoitoa

Kauas asutuksesta sijoitettavat tuulivoimalat häiritsevät porojen laidunnusta, painottaa Paliskuntain yhdistys.
Jaana Kankaanpää
Paliskunnat toivovat, ettei porojen tärkeille laidunalueille suunniteltaisi tuulivoimatuotantoa. Arkistokuva.

Poronhoitajia edustava Paliskuntain yhdistys vaatii kannanotossaan, että Metsähallitus huomioisi poronhoidon tuulivoimatuotannon suunnittelussa valtion mailla. Paliskunnat ovat hyvin huolissaan tuulivoimaloiden rakentamisen ja suunnittelun vilkastumisesta poronhoitoalueella.

"Tuulivoimahankkeet sijoitetaan kauas asutuksesta. Tällöin ne ovat usein tärkeillä porolaidunmailla. Tuulivoimarakentamisen vuoksi laidunalueet vähenevät ja pirstoutuvat", yhdistyksen tiedotteessa kerrotaan.

Paliskuntain yhdistyksen mukaan tuulivoimaloiden rakentaminen erämaisilla alueilla vie poroilta niille välttämättömän laidun- ja lisääntymisrauhan.

Yhdistys vaatii, että Metsähallitus huomioisi poronhoidon tarpeet suunnitellessaan tuulivoimantuotantoa poronhoitoalueella.

"Hankesuunnitelmista tulee neuvotella paliskuntien kanssa niin aikaisessa vaiheessa, että niiden sijaintiin ja laajuuteen on tosiasiallinen mahdollisuus vaikuttaa", tiedotteessa todetaan.

Tuulivoimalat poronhoitoalueella ovat herättäneet tuohtumusta myös Norjassa, jossa poronhoitajat aikoivat nostaa kanteen maan suurimman tuulivoimalapuiston rakentamista vastaan heinäkuun alussa.

Lue lisää:

Norjan suurin tuulivoimapuisto vastatuulessa - poronhoitajat viemässä oikeuteen

Lukijalta: Tuulivoimaloista syntyy tuhansia tonneja ongelmajätettä – miksi valtio vaikenee ongelmista?

Lue lisää

Yle: Koirat aiheuttavat noin sata porovahinkoa vuodessa

Poronomistajat kiistävät väitteen porojen syöttämisestä pedoille – "yksittäiset henkilöt eivät ole suojanneet porojaan riittävästi"

Paliskuntain yhdistys ei halua poroja etelään: "Näistä on kokemuksia jo aivan riittävästi"

Tuulivoimala saa pyöriä koulun lähellä vain öisin