Erä

Luonto-Liitto: "Sudentappoluvat ylläpitävät toivetta sudettomasta maaseudusta" – luontojärjestöt vaativat Euroopan komissiota puuttumaan Suomen susipolitiikkaan

Vahinkoja tai pelkoa aiheuttavien susien karkottamiseen pitää panostaa huomattavasti nykyistä enemmän, sekä karkotusmenetelmien että karkotusyritystenkin määrään, järjestö esittää.
Markku Vuorikari
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

Suomen susipolitiikka kiteytyy tällä hetkellä kilpajuoksuun riistahallinnon, hallinto-oikeuksien ja luontoa puolustavien tahojen välillä sekä suden salametsästykseen, todetaan Luonto-Liiton tiedotteessa.

Luonto-Liitto vaati yhdessä kotimaisten ja eurooppalaisten luonto- ja eläinjärjestöjen kanssa Euroopan komissiota puuttumaan Suomen susipolitiikkaan.

"Susi on Suomessa tiukasti suojeltu ja erittäin uhanalainen laji, mutta suden tulevaisuutta varjostaa susiviha, sekä Suomen riistakeskuksen myöntämät sudentappoluvat ja susiin kohdistuva salametsästys."

Luonto-Liitto muistuttaa tiedotteessaan, että EU:n luontodirektiivin mukaan suden metsästys voi olla sallittua ainoastaan silloin, kun mitään muuta ratkaisua ei löydy. Suden metsästäminen ei saa heikentää myöskään suden suotuisan suojelun tasoa.

”Suden luontaista levinneisyyttä ei pidä vähentää. Poikkeusluvat kokonaisten susilaumojen tappamiseksi ovat vastoin Euroopan unionin tuomioistuimen päätöksiä ja EU:n lainsäädännön vastaisia”, esittää Luonto-Liiton suurpetovastaava Francisco Sánchez Molina.

Luonto-Liiton mukaan sudentappoluvat ylläpitävät toivetta sudettomasta maaseudusta, ja siihen liittyen näkemystä sudesta ei-toivottuna ja kielteisenä ilmiönä.

"Susien metsästyskoirille aiheuttamien vahinkojen ehkäisyn pitää olla koiranomistajan vastuulla. Vahinkoja tai pelkoa aiheuttavien susien karkottamiseen pitää puolestaan panostaa huomattavasti nykyistä enemmän, niin karkotusmenetelmien, kuin karkotusyritystenkin määrään."

Luonto- ja eläinjärjestöjen kirjeen Euroopan komissiolle ovat allekirjoittaneet Animalia, Eurogroup for Animals, European Alliance for Wolf Conservation, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry, Luonto-Liitto, Luonto-Liiton susiryhmä, Luonnonsuojeluliitto Tapiola ry, Oikeutta eläimille, SEY Suomen eläinsuojelu ja Suomen Susi ry.

"Odotamme, että Euroopan komissio muuttaa tämän tavoitteen konkreettisiksi toimiksi ja pyydämme, että Suomen viranomaiset mukauttavat susienhoitopolitiikkansa EU:n lainsäädännön ja biodiversiteettiä koskevan strategian vaatimusten mukaiseksi."

Lue lisää

Sudenkaatoluvista EU:lle kirjelmöineen Sirpa Pietikäisen mukaan vaihtoehtoisia ratkaisuja metsästykselle ei ole käytetty – "Ei minulla ole oikeutta päättää, ammunko fasaanin pihastani siksi, kun en siitä tykkää"

"En pahastuisi, jos siirtyisi seuraaviin tehtäviin", "EU:n puuttuminen eläinkuljetuksiin on hyvä" – tällaisia kommentteja meppi Pietikäisen työ kirvoitti

Luonnonvarakeskuksen työntekijät välttyvät susipannoituksia koskevilta syytteiltä – syyttäjä ei löytänyt perusteita syyllisyyden tueksi

Petturisyytökset EU:n metsä-äänestyksissä kirpaisivat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä: "Sanomisiani vääristeltiin ja höystettiin isänmaan petturuudella"