Erä

Sipoossa 11 villisikaa sai surmansa kolarissa – Auto lanasi laumaan moottoritiellä 120 km/h nopeudella

Törmäyksestä esimerkiksi peuraan tai villisikaan tulisi aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Tällä varmistutaan vapaaehtoisen suurriistavirka-avun turvallisuudesta ja eläinten mahdollisimman nopeasta löytymisestä.
Tina Sihvo
Kolarissa sai surmansa kolme emakkoa ja 8 pientä porsasta.

Auto kolaroi 11 villisikaan viime viikon torstain ja perjantain välisenä yönä Sipoossa itäisellä Uudellamaalla.

Alle jäi kolme emakkoa ja kahdeksan tämän vuoden poikasta, eli yhteensä 11 sikaa. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

"Onni onnettomuudessa oli, että naaraat eivät olleet kooltaan kaikkein isoimpia", kertoo paikalle hälytetty Tina Sihvo, joka toimii metsästysseura Hangelby-Kallbäck Jaktföreningin suurriistavirka-apu (SRVA) ryhmässä.

Sihvon mukaan alun perin heille ilmoitettiin törmäyksestä kahteen villisikaan. Paikalla odotti kuitenkin yllätys, kun tiellä makasikin 11 eläintä.

"Piti olla melko perus tehtävä siinä mielessä, vaikka tietysti on aina vähän jännemmät paikat kun on villisika kyseessä. Loukkaantunut villisika kun voi olla aggressiivinen ja vaaraksi ihmiselle verrattuna esimerkiksi peuraan."

Kaikki siat olivat kuitenkin kuolleet törmäyksessä, joten suurriistavirka-avun tehtäväksi jäi siivota ruhot pois tien varresta.

Onnettomuuspaikka oli moottoritiellä, jossa on 120 km/h nopeusrajoitus.

"Siinä ei kauhean nopeasti auto pysähdy. Siat on olleet vielä sopivasti nipussa keskellä ajoväylää."

Tietä reunustaa riista-aita, joten Sihvo arvelee sikojen kävelleen tielle läheisten ramppien kautta. Toinen vaihtoehto on reikä riista-aidassa.

"Se on aika yleistä, että eläimet saattaa eksyä rampille ja sitä kautta päätyy ajoväylälle. Siinä on kuitenkin hyvä kävelytie, niin eihän ne tiedä, että ne päätyy ajotielle."

Sihvon mukaan villisikakolareita sattuu alueella muutaman kerran vuodessa. Yleisimmin kolarin kohteena on kuitenkin kauris tai valkohäntäpeura.

Eläinkolarista tulisi aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Myös silloin kun eläin jatkaa matkaa eikä verta näy missään tai se saa heti surmansa.

Onnettomuuden sattuessa paikka kannattaa Sihvon mukaan myös merkitä jotenkin, esimerkiksi muovipussilla tai paidalla, jotta SRVA-henkilöiden on helpompi löytää se.

Sihvon mukaan syitä viralliselle ilmoitukselle on kaksi. Ensimmäinen on eläinsuojelullinen näkökulma eli se, että loukkaantunut eläin pyritään löytämään.

Toinen koskee vapaaehtoisten SRVA-henkilöiden turvallisuutta ja vakuutussuojaa. Kun poliisilta tulee virallinen virka-apupyyntö, ovat etsijät tällöin virallisessa tehtävässä eivätkä hortoile esimerkiksi moottoritien varressa syyttä.

Lue lisää

Villisika pidetty kurissa

Yli 600 villisiasta on lähetetty Ruokavirastolle näytteet tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta – määrä noussee tuhanteen tänä vuonna

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan

5 000 euroa tuloksellisesta villisikajahdista – Suomen Sikayrittäjät palkitsivat ansioituneita metsästysseuroja