Erä

Riistakeskus kannustaa aloittamaan hirvieläinten vahtimismetsästyksen heti alkukaudesta – mitä enemmän saalista, sitä vähemmän eläimiä liikenteessä

Kiima ja siirtyminen talvilaitumille laittaa eläimet liikkeelle.
Lari Lievonen
Arkistokuva hirvikolareiden vähentämiseen tähtäävän Hirvimerkki!-kampanjan autosta.

Hirvijahdin ensimmäinen jakso alkoi Lapissa, Kuusamossa ja Taivalkoskella keskiviikkona. Se päättyy 20.9.

Samaan aikaan muualla maassa aloitettiin hirven, valkohäntäpeuran ja kuusipeuran metsästys vahtimalla. Vahtimismetsästyksessä eläinten ajaminen ja koiran käyttäminen on kiellettyä. Hirven osalta vahtimismetsästys on rajoitettu pelloille.

Alkukauden metsästyksellä on etenkin runsaan valkohäntäpeurakannan alueella tavoitteena torjua vahinkoja liikenteessä ja viljelyksillä, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Valkohäntäpeurakolareita tapahtuu runsaasti vahvan peurakannan alueella Etelä- ja Lounais-Suomessa. Myös metsäkaurisonnettomuudet ovat runsastuneet viime vuosina.

”Suosittelemme metsästyksen aloittamista heti syyskuun alussa. Tavoitteena on lisätä alkusyksyn peura- ja kaurissaalista, jolloin eläimiä olisi liikenteessä vähemmän loppusyksyllä”, toteaa tiedotteessa riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Valkohäntäpeurakolarit painottuvat loka–marraskuulle, jolloin peurojen kiima-aika lisää niiden liikkuvuutta. Myös hirvikolareita sattuu syksyllä runsaasti, koska hirvien kiima-aika syys–lokakuussa sekä siirtyminen talvilaitumille laittavat eläimet liikkeelle.

Lue lisää

Nyt tuli hirvelle kiire – hälytysajossa ollut poliisiauto taltioi liikennekameralleen tilanteen, johon yksikään autoilija ei halua joutua

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan

Hirvikärpänen parveilee nyt runsaana tietyillä alueilla, syynä runsasluminen talvi – laji kestää jopa 15 asteen pakkasen

Sudet hyökkäävät jopa petoaitojen sisällä oleviin kotieläinsuojiin – "Kannanhoidollinen metsästys saatava käyntiin ensi talvena"