Erä

Ministeriö suosittelee merihanhen metsästäjille enintään kahden linnun päiväkiintiötä - jahti alkaa lauantaina rannikon peltoalueilla

Esiaikuisten merihanhien määrä vaikuttaa laskentojen perusteella pienentyneen merkittävästi Perämeren tärkeillä sulkasatoalueilla.
Pentti Vänskä
Eettiseen ja vastuulliseen metsästykseen ei kuulu mahdollisimman suurten saaliiden tavoitteleminen, muistutetaan maa- ja metsätalousministeriön tiedotteessa.

Maa- ja metsätalousministeriö vetoaa merihanhen metsästäjiin ja suosittelee vapaaehtoisia enintään kahden linnun metsästäjä- ja päiväkohtaisia saaliskiintiöitä. Merihanhen metsästyksen saa aloittaa rannikolla peltoalueilla lauantaina 10.8. Metsästys on kielletty sisämaassa.

Esiaikuisten merihanhien määrä näyttää laskentojen perusteella pienentyneen merkittävästi Perämeren tärkeillä sulkasatoalueilla.

Kolmen huonon pesimävuoden lisäksi syyksi tähän on arveltu, että peltometsästyksessä olisi ammuttu houkutteluruokinnan avulla paikoitellen suuriakin hanhimääriä.

"Ministeriön saamat tiedot viittaavat siihen, että tällainen ilmiö olisi yleistynyt ja voisi jatkuessaan johtaa kannan nopeaan pienentymiseen."

Ministeriössä harkittiin myös mahdollisuutta lisärajoituksen lisäämiseen merihanhen metsästyskieltoa koskevaan asetukseen. Se olisi kuitenkin vaatinut metsästyslain mukaista uutta riistanhoitoyhdistysten kuulemista, eikä kuulemisen järjestäminen alkavalle metsästyskaudelle ollut enää aikataulusyistä mahdollista.

Aikaistettu metsästys rannikon peltoalueilla on tarkoitettu ensisijaisesti viljelmille aiheutuvien vahinkojen vähentämiseen, joten metsästystä tulee ensisijaisesti kohdentaa pelloille, joilta satoa ei ole korjattu.

Eettiseen ja vastuulliseen metsästykseen ei kuulu mahdollisimman suurten saaliiden tavoitteleminen, huomautetaan ministeriön tiedotteessa.

Merihanhen metsästys on asetuksen mukaan kiellettyä Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alajärven, Alavuden, Evijärven, Kuortaneen, Lappajärven, Soinin, Vimpelin ja Ähtärin kunnissa, Keski-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Halsuan, Lestijärven, Perhon ja Vetelin kunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Kemin, Keminmaan, Tornion ja Simon kuntia, Kymenlaakson maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Kouvolan kunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Haapajärven, Haapaveden, Kuusamon, Kärsämäen, Nivalan, Pudasjärven, Pyhäjärven, Pyhännän, Reisjärven, Siikalatvan, Utajärven ja Taivalkosken kunnissa. Alue on sama kuin viime vuonna.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsähanhen metsästys alkaa lokakuun alussa – sallittu metsästysalue laajeni aiemmasta

MMM esittää: Metsähanhien sallittua metsästysaluetta Itä-Suomessa laajennetaan

Meri- ja kanadanhanhen pellolta metsästäminen alkaa ensi perjantaina