Hevoset

Hevosopiston johto ja omistajat kokoustivat torstaina yli kolme tuntia – vaatimuksia erityistilintarkastuksesta ja ylimääräisestä yhtiökokouksesta ei hallituksen puheenjohtajan mukaan tehty

Hevosopiston pitkä tiedotustilaisuus toi esiin vähän uutta koulutusyhtiön ympärillä velloneesta ilmapiiriongelmasta.
Hanna Linnove
Pauliina Mansikkamäki nauttii edelleen koulutusyhtiön hallituksen luottamusta. Kuva on otettu, kun Mansikkamäki ja hallituksen puheenjohtaja Thomas Stenius esittelivät MT:n haastattelussa yhtiön strategiaa syksyllä 2018.

Hevosopiston hallitus ja operatiivinen johto piti torstaina kaksi tiedotustilaisuutta. Ensin sekavasta työhyvinvoinnin tilanteesta annettiin selvitys omistajille ja sen jälkeen lehdistölle.

Omistajille pidetty tilaisuus venyi yli kolmetuntiseksi. Sen aikana ei hallituksen puheenjohtajan Thomas Steniuksen mukaan esitetty vaatimuksia erityistilinpäätöksestä eikä ylimääräisen yhtiökokouksen pitämisestä.

"Näitä on julkisuudessa vilautettu, mutta kukaan ei vakavasti esittänyt niitä tänään. Uskon, että tämän kokouksen jälkeen emme edes tule tällaisia vaatimuksia saamaan", hän sanoi.

Omistajille pidetyn tilaisuuden jälkeen julkaistiin tiedote. Sen mukaan toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki, johon arvostelun kärkeä on henkilöity, nauttii edelleen hallituksen luottamusta.

Sekä hallituksen puheenjohtaja että sihteerinä toimiva lakimies Antti Linna vakuuttivat lehdistölle, että hallitus haluaa saada esiin henkilöstön pahan olon syyt, jotta niitä voidaan käsitellä.

"Emme ole sanoneet, ettei henkilöstön sisällä ole ongelmia. Mutta mikä se ongelma on, se pitäisi saada selväksi ja esiin", totesi Stenius.

"Siihen panostetaan ja kannustetaan, että ihmisillä on mahdollisuus tuoda ongelmia esiin", sanoi Linna.

Kehitysjohtajaksi tilannetta ratkomaan palkattu Hannu Järvelin totesi reilun viikon tilanteeseen perehtymisellä, etteivät asiat selvästikään ole kunnossa, kun tällaisessa sekavassa asetelmassa ollaan. Hänen mukaansa ihmisiä pitää kuunnella enemmän ja erityisesti taloon uusina tulleet, nuoret esimiehet tarvitsevat siinä työssä tukea.

"On totta, että kaikki henkilöt eivät luota normaaleihin kanaviin", hän sanoi.

Hevosopiston luottamusmiehiltä on siis lähtenyt kirjeitä omistajille mutta ongelmien ratkomiseen tarkoitettuja virallisia kanavia, eli työsuojelupiiriä ja työterveyshuoltoa ei ole pyydetty selvittämään ongelmiksi koettuja tilanteita.

Järvelinin puolueettomuuden on kyseenalaistanut Hevosurheilu-lehti, jolle Järvelin osoitti omalta puoleltaan kritiikkiä.

"Luottamusmiehet kannattivat minua tähän työhön. Jos puolen vuoden jälkeen asiat eivät edelleenkään toimi, niin minulle voi sitten antaa potkut. Tämä on haaste. Mutta ei tämä tekemätön paikka ole."

Lehdistölle pidetty tilaisuus venyi sekin tuntiin ja varttiin. Kovin paljon uusia asioita ei selvinnyt.

Se kuitenkin tuli ilmi, että urheilujohtajaksi hevosurheilun valmennuskeskukseen vuodenvaihteesta alkaen pestattu Mikael Forstén ei aio ottaa tehtävää vastaan. Hän ilmoitti asiasta torstaina Steniukselle.

Tämä pahoitteli Forsténin ratkaisua ja katsoi sen olevan seurausta sekavasta tilanteesta.

Yksi ongelmien perussyistä näyttää liittyvän valmennuskeskuksen korostettuun rooliin ja urheilupuoleen tehtyihin panostuksiin, joita on tehty varsinkin uuden strategian aikana vuodesta 2018 alkaen.

Stenius pitää mahdollisena, että osa opetuksen henkilöstöstä on kokenut opetuksen jäävän varjoon.

"Se on valitettavaa. Me näemme, että urheilu ja koulutus kulkevat ihan samalla tavalla käsi kädessä kuin tutkimus ja koulutus korkeakoulumaailmassa", hän totesi.

MT:n kysymyksestä selvisi, että valmennuskeskuksen kaksi uutta tämän kuun aikana julkistettua tehtävää eivät ylipäätään olleet päätoimisia työsuhteita.

Forsténin kaavaillun asiantuntijatehtävän lisäksi keskukseen on palkattu tapahtumapäällikön nimikkellä Mikko Luhtala, joka nyt myös sijaistaa toistaiseksi poissaolevaa keskuksen johtajaa Pirkko Herdiä.

Lue koostejuttu tilanteesta:

Hevosopiston vyyhtiä selvitellään tänään Ypäjällä – ylimääräistä yhtiökokoustakin vaaditaan

Uutistausta: Kuinka syvälle myrskyn silmään Hevosopiston annetaan ajaa?

Lue lisää

Kommentti: Hevosopisto varottava esimerkki koko alalle, kuinka käy, jos omalaatuisia toimintamalleja ei päivitetä nyky-yhteiskuntaan

Hevosopiston omistajista osa haluaa ylimääräisen yhtiökokouksen – ei selvää, halutaanko vaihtaa koko hallitus

Hevosopiston yt:t nopeasti päätökseen – koko henkilökunta lomautetaan, ei irtisanomisia

Hevosopisto olisi joutunut konkurssiin kolmessa vuodessa – ongelmien taustalta paljastuu heikkoa hallintoa ja erikoista toimintakulttuuria