Hevoset

Jalostuspäivät voi seurata suorana verkosta – esitysten lisäksi "striimataan" myös oriiden arvostelut

Torstaina Jokimaalla arvostellaan lämminverioriit ja perjantaina suomenhevoset.
Kari Salonen
Hippoksen jalostuspäivien yhteydessä järjestetään myös juoksijaoriiden näyttely. Tapahtumaa voi seurata suorana verkon kautta.

Suomen Hippoksen vuosittaisten jalostuspäivien yhteydessä järjestetään Lahden Jokimaalla myös juoksijaoriiden näyttely.

Koronan vuoksi tapahtumaa voi seurata nyt ensimmäistä kertaa suorana verkon kautta. Paitsi jalostuspäivien esityksiä ja paneelikeskusteluja yleisö pääsee seuraamaan myös jalostusoriiden arvostelut.

Tajolla jalostukseen on 33 oria, joita joko siis tarjotaan kantakirjaan uusina tai joiden viimevuotista arviointia täydennetään. Mukana ovat muun muassa Broadway Hall, Southwind Spirit, Friendly Bourbon sekä suomenhevosista Vappuäijä ja nuoret tähdet Parvelan Retu ja Ville Kalle.

Hevosten läpi elämän kestävästä hyvinvoinnista huolehtiminen alkaa oikeanlaisten jalostusominaisuuksien valinnasta, painottaa Hippoksen tiedotteessa jalostusinformaatikko Susanna Back.

Arvostelussa oriit tunnistetaan, mitataan ja eläinlääkäri tarkastaa ne. Yleisön eteen oriit saapuvat samalla, kun lämminverisillä viisi- ja suomenhevosilla nelihenkinen lautakunta käy huolella läpi oriin rakenteen ja liikkeet. Niitä esitetään taluttamalla käynnissä ja ravissa. Tuomareiden keskustelua ei yleisö kuule.

Back suosittaa perustamaan kotona oman arvostelulautakunnan. "Arvioikaa samoja asioita, joita virallinenkin tuomaristo katsoo: oriiden rakennetta kokonaisuutena; mittasuhteita, kulmauksia ja yleisilmettä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös taluttaessa esitettyihin liikkeisiin sekä oriin käytökseen."

Rakennearvostelun jälkeen ori valjastetaan ja se siirtyy ajokokeeseen radalle.

Arviointien jälkeen alkavat muut esitykset Lauri Hyvösen vetäminä.

Asiantuntijoina kuullaan ravihevoskasvatuksen ykkösnimiä: panelisteina lämminveripäivänä torstaina ovat Kimmo Kemppi, Markku Punkari ja Saku Mikkola sekä suomenhevospäivänä perjantaina Toini Immonen, Riina Keskinen ja Marko Vuolukka.

Jalostuspäivien koko sisältö ja aikataulu

Arvioitavana olevat oriit

Jalostusarvostelu

  • Jalostusarvostelut kuten orinäyttelyt ovat työkalu, jolla varmistetaan, että eläimet ovat terveitä, rakenteeltaan, omaisuuksiltaan ja luonteeltaan käyttötarkoitukseensa sopivia.
  • Juoksijahevosjalostuksella samoin kuin muiden kotieläinten jalostuksella pyritään siihen, että jokainen sukupolvi on edellistä parempi siinä tarkoituksessa, johon eläin on kasvatettu.
  • Juoksijan ominaisuuksista arvostetaan nopeutta, kestävyyttä ja myös luonnetta, jotka tekevät yhdessä hevosesta suorituskykyisen urheilijan ja kilpailijan.
  • Oriiden jalostusarvostelu ei ole ulkonäkökilpailu, vaan kokonaisvaltainen arviointi yksilön ominaisuuksista.
  • Yksilön arvostelu kattaa juoksijaorien kohdalla myös niiden vanhempien sekä jälkeläisten suoritukset, joita mitataan BLUP-indeksillä.
  • Kun ori on riittävän laadukas ja se hyväksytään jalostusarvostelussa, se saa jalostukseen käyttöoikeuden loppuiäkseen.
MT Hevoset
Lue lisää

Lämminveriorit arvosteltiin eilen jalostuspäivillä – tänään vuorossa suomenhevoset

Suomenhevosten rakennetuomari ja yli 40 varsan kasvattaja Katja Kannisto neuvoo tutkimaan tammalinjat jalostusorien takana – ”Olemme vastuussa kansallisrotumme tulevaisuudesta”

Tiina Ahokas on Kivisaaren oriaseman uusi yrittäjä

Kivisaaren oriasemalle ostajaehdokas mutta rahoitusratkaisuja selvitetään – Kortteet jatkamassa myös ensi kesän

MT Hevoset