Hevoset

Haminan voimajyrä Tuviker jäi tänä vuonna "Lähdettäis, jos päästäis" -asetelmaan

Historiaosuudessa muistellaan ensimmäisen varsansa tänä kesänä saaneen Akaasian kolmea hienoa kuningatarkisaa.
Jukka Heiskala
Tiia Paavola pitää hevostilaa Haminan Metsäkylässä Kouvolan rajan tuntumassa.

Kavioruston luutuma on estänyt Tuvikerin kantakirjaamisen. Siksi se on mukana MT:n Kohti Kunkkareita -sarjan mahdollisissa Seinäjoelle pyrkijöissä.

"Lähdettäis jos päästäis", oli kasvattaja, omistaja ja valmentaja Tiia Paavolan ajatus ohjelmassa, joka kuvattiin perheen tilalla Haminan Metsäkylässä jo ennen St Michel -viikonloppua.

Ori voitaisiin arvostella, jos se alittaisi 22-ajan tai tienaisi 100 000 euroa. Nyt ennätys on tasan 22,0a.

Tuviker starttasi Mikkelissä – siis juuri ennen Seinäjoelle ilmoittamista – ja taulussa voittosumma oli 4 850 euroa vaille rajan. Lähdön ensimmäinen palkinto oli 5 000 euroa. Seiskaradalta maililla yritys oli jo ennalta kovin vaikeaksi tiedetty.

Paavola toteaakin ohjelmassa, että tänä vuonna ykkössarjan tuntumaan noussut ori tarvitsee vielä uuden yrityksen. "Säännöt on säännöt. Niitä noudatetaan. Ensi vuonna sitten".

Tiia Paavolalle hevoset ovat ammatti: tilalla on neljä omaa ja 11 vierasta hevosta hoidossa. Puoliso Jukka Kontinen ajaa "Tumpin" harjoitteluajon ja kesällä käydään myös kahlaamassa joessa.

Pariskunnan poika Joona Kontinen kehuu orin rauhalliseksi: "Se tykkää, kun sitä hoidetaan. Nyt kuumalla on viilennetty päivittäin ja jalkoja hoidetaan."

Tiian isällä ja papalla on ollut ainakin jo hevosia – ja myös raviurheilua on harrastettu. Tuviker onkin omaa tammasuvun jälkeläinen kahdeksannessa polvessa.

"Se oli elämän täyttymys", sanoo ohjelman historiaosassa Ari Oja-Nisula Akaasian kuningattaruudesta Rovaniemellä 2018.

Kerta oli jo kolmas. Ensi kerran Akaasia ylsi kuningatarkisaan Turussa, jossa taistelu oli huikea Saaga S:ää vastaan – ja tappio yhteisajassa vain sekunnin kymmenys. "Sinne lähdettiin, kun edes yhden lähdön voittaisi, ettei tarvitsisi hävetä."

Sitten uudelleen kisattiin Vermossa Saaga S:n kanssa, ennen kuin Rovaniemi kirkasti kruunun.

Kohti kunkkareita -ohjelma on katsottavissa maksutta verkosta. Jakso nähdään MT26-kanavalla antennitalouksissa lauantaina, tällä viikolla kello 13.15 alkaen. Ohjelma uusitaan sunnuntaina kello 12.00 ja lähetys siirtyy sen jälkeen suoraan ponikuninkuusraveihin Vermoon.

Elokuun ensimmäiseen viikonloppuun asti ei ilmesty MT Hevosten tai Talkkarin lähetystä sunnuntaisin.

MT on Seinäjoen Kuninkuusravien yhteistyökumppani.

Jukka Heiskala
Tuvikerin vahvuus on sen fysiikka. Nopeuskin on pikkuhiljaa kohentunut.

Tuviker

  • Tiia Paavola Haminasta on kasvattanut, omistaa ja valmentaa.
  • Oria valmennetaan tiiminä: puoliso Jukka Kontinen ja poika Joona Kontinen osallistuvat sen valmentamiseen ja hoitamiseen.
  • 9-vuotias ori on yhdistelmästä Tuokkolan Touho – Vihiker– Viesker.
  • Voittosumma on 95 150,00 euroa ja ennätykset 22,0aly (2021) ja 24,1ke (2020), startteja on 126.
MT Hevoset
Lue lisää

MT Hevoset Juha ja Tarja Länsimäen tallilla – päätyöksi on noussut varsojen opetus: "Ensikokemus pitää olla positiivinen"

"Pienimuotoinen harrastetila", kuvailee Antti Kinnunen tallitoimintaansa MT hevoset -jaksossa

Minskauksen hyväravisuus on tyttären tekemän säännöllisen lihashuollon ansiota, sanoo Hannu Pitkänen MT Hevosten jaksossa

Mikko Mauno kertoo Charme Asserdalista ja muista menestyjistä MT Hevosten jaksossa: "Sanoin ettet sä voi suomalaisten lumikuningatarta laittaa pois, siitä tulee kolmas maailmansota"

MT Hevoset