Hevoset

Maria Kiukas teki historiaa sekä ponikuningattaren että -kuninkaan ohjissa – poniruhtinatarkisassa sama kokonaisaika, voitto päätösmatkan mukaan

A-ponien voittajat ovat puolisisarukset, sillä niillä on sama emä.
Suomen Hippops / Pekka Salonen
Voittajaseremonioiossa vasemmalta ponikuningatar Jumi ja omistusoikeuden vuokraaja Julia Kiukas, keskellä Maria Kiukas, ponikuningas Thorvald ja Sofia Kiukas, poniruhtinatar H.G. Loreen ja Pinja Iltanen sekä Laura Spiliä ja poniruhtinas Armani ssekä ruunan oikealla puolella Ilona Rekilä.

Ponikuninkuusravien kokonaiskilpailuissa Maria Kiukas Mikkelistä merkitsi itsensä sekä ponikuningatar Jumi -kuningas Thorvaldin rattailla historiaan. Molemmat A-ponit ovat myös hänen valmennettaviaan. Thorvaldin hän myös omistaa ja Jumin omistusoikeus on Marian isosiskolla Julia Kiukkaalla.

Lisää historiaa tekee se, että ponit ovat puolisisarukset. Ne on kasvattanut Heidi Malin, jolla on siis ollut niiden emä Fireriver´s Rosalinda.

Edelleen merkittävää on, että kaksoisvoitto oli Kiukkaalle jo toinen.

Thorvaldille ponikuninkaan titteli oli jo neljäs ja se irtosi selvällä kaulalla muihin. 14-vuotias ori kilpailee tänä vuonna enää muutaman startin ja pääsee sitten Kiukkaan mukaan ansaitulle eläkkeelle.

”Se on ihan uskomaton poni. Elämäni paras poni ja en tule ikinä saamaan samanlaista ponia tai hevosta”, hän totesi Suomen Hippoksen tiedotteessa.

Jumille kokonaiskisan voitto sen sijaan oli ensimmäinen.

B-ponien poniruhtinattaren tittelistä käytiin erittäin kova kilpa.

Pinja Iltasen ohjastama H.G. Loreen ja Nea Ahokkaan Kumlaby Mandeblom taistelivat kokonaiskilpailun voitosta viimeiseen metriin asti. Päätösmatkan voittajaksi julistettiin H.G. Loreen.

Molemmat russtammat saivat kahdelta matkalta saman kokonaisajan. Loreen vei voittajapystin Haminaan sääntöjen mukaisesti päätösmatkan voittajana.

Molemmat nuoret naiset omistavat ja valmentavat huippuponejaan.

Poniruhtinaasta ei sen sijaan jäänyt epäselvyyttä. Laura Sipilän valmentama ja ohjastama Armani vei voiton Kangasalle. 11-vuotiaan ruunan omistaa Annamari Sipilä.

Ponikuninkuusravien sunnuntaina ravittiin isojen kunkkarien tavoin nuorten ponien erikoislähdöt. A-ponien Pikkuprinsessa-lähdön vei nimiinsä KWG Kiwi Dude Jerry Rauoksen ohjastuksessa.

Vermon lanseerasi tälle vuodelle myös B-ponien Pikkuruhtinas-kilvan. Sen vei Emil Havulehdon ohjastama Brioni Wee.

Hyvin menestyi myös Ilona Rekilä, joka ohjasti ponikuningatarkisassa kolmanneksi ja -kuninkuuskisassa viidenneksi. Espon sisaruksista Fiia oli ponikuninkuudessa kolmas ja Neea poniruhtinas-kisassa toinen.

Alla kunkin luokan kolmen kärki. Kokonaistulokset löytyvät Suomen Hippoksen tiedotteesta

MT on Vermon ponikuninkuusravien yhteistyökumppani.

Lue myös:

Maria Kiukaksen isosisko, viime vuoden ponivalmentajaksi valittu Julia Kiukas kertoo, kuinka haastava tie on poniraviurheilijasta hevosiin (juttu aukeaa MT hevoset -digipalvelun ja MT:n tilaajille)

Elmeri Pussi, jota MT haastatteli kisan alla, ylsi ponikuninkuuskilvassa neljänneksi.

Ilona Rekilä on jo kokenut raviradoilla — ”Tärkeintä radalla on saada poni hyvin liikkeelle”

Brioni Ween kasvattaja Erja Mattila kannustaa raviponien kasvatukseen – kilpaponeista on pulaa (juttu aukeaa MT hevoset -digipalvelun ja MT:n tilaajille)

Ponikuninkaalliset 2021

 • Ponikuningatar / ero kärkeen
 • 1. Jumi / Maria Kiukas
 • 2. Aarteen Jenni 1344 SH / Peppina Timonen -03,3
 • 3. Ofelia / Ilona Rekilä -03,9
 • Ponikuningas
 • 1. Thorvald / Maria Kiukas
 • 2. Jokimäen Citruuna / Eerika Koskenvalta -04,2
 • 3. Broängens Ghosakrama / Fiia Espo -09,8
 • Poniruhtinatar
 • 1. H.G. Loreen / Pinja Iltanen
 • 2. Kumlaby Mandelblom / Nea Ahokas -00,0
 • 3. Farmens Tix 302 RUSS / Julia Saarela -01,8
 • Poniruhtinas
 • 1. Armani / Laura Sipilä
 • 2. Corall / Neea Espo -04,0
 • 3. Skotts Toddy / Viivi Pasanen -04,1
MT Hevoset
Lue lisää

Ella Kuosmanen tyytyväinen Vermon viikonloppuun – matkaa ponikuninkuusraveihin taitettiin kuutisen tuntia suuntaansa

Poniraviurheilijan haastava tie menestykseen hevosilla –"Joskus, kun tallihommat ärsyttävät, mietin, että vaihdan hevoset golfmailoihin"

Oman työn tulos palkitsee nuorta raviurheilijaa – Vermon ponkkareista ajetaan yöksi kotitalliin Imatralle: "otetaan ponien vuoksi varman päälle"

Iina Aho haluaa kehittyä edelleen sekä monté- että kärrylähdöissä – siksi toiveena on suunnata uudelleen Ranskaan

MT Hevoset