Hevoset

Juuri katsastetun kuljetuskopin pohja paistoi läpi – kenellä on vastuu, jos se olisi pettänyt liikenteessä hevoset kyydissä?

"Kaikkien ajoneuvojen tarkastus tehdään ajoneuvon rakenteita purkamatta. Mutta kyllä alustan ja pohjan vauriot pitäisi yleensä huomata suoraan", vastataan Traficomista.
Marja Kanerva
Marja Kanervan kuljetuskoppi odottaa korjausta, vaikka sillä siis katsastajan leima onkin.

Espoolainen Marja Kanerva koki ikävän yllätyksen reilu kuukausi sitten siirrettyään siitostamman ja sen kesällisen varsan uuteen kotipaikkaan Pertteliin.

"Tallin pitäjä Jari Jormanainen huomasi hevosia kyydistä purettaessa, että kuljetustrailerin perä antoi periksi", kolmatta vuosikymmentä hevosia harrastava Kanerva toteaa.

Paljastui, että kuljetuskopin pohja oli mennyt todella heikkoon kuntoon. Siinä oli jopa selvä reikä, josta maa paistoi.

Koppi oli ollut kaksi viikkoa aiemmin katsastuksessa Forssassa, eikä sitä ajettu välissä. Katsastus meni läpi toisella yrittämällä, kun jarruvaijeri oli vaihdettu.

Kanerva säikähti sen verran tapahtuneesta, että halusi tuoda asian esiin.

"Kenellä on vastuu, jos jotain olisi tapahtunut ja pohja olisi pettänyt kuljetuksen aikana?" hän kysyy.

Traficomin liikennekelpoisuus- ja valvontaosastolla tunnetaan tapauksia, joissa ajoneuvo on katsastettu ja sen jälkeen siinä saatetaan huomata vakaviakin puutteita.

Erityisasiantuntija Markku Kärkkäisen mukaan mahdollisen vahingonkorvausvastuun lisäksi katsastajaa koskee myös virkavastuu, vaikka katsastajat ovatkin nykyisin yksityisten yritysten palveluksessa.

"Joitain tapauksia on, joissa katsastaja on tuomittu sakkoihin joko virkavelvollisuuden rikkomisesta tai sen tuottamuksellisesta rikkomisesta."

Kaikkia ajoneuvoja, siis myös hevosten kuljetuskoppeja, koskevat tarkastuskohteet ja menetelmät on kirjattu katsastusmääräyksiin. "Ainoa rajoitus on, että tarkastus tehdään ajoneuvon rakenteita purkamatta. Mutta kyllä alustan ja pohjan vauriot pitäisi yleensä huomata suoraan."

Jos viasta olisi seurannut onnettomuus eikä katsastuksesta olisi kauan, Kärkkäisen mukaan poliisi saattaa tutkia myös katsastajan toimintaa.

Joissain tapauksissa Traficomiin tulee tietoa myös ilman onnettomuutta. Yleensä silloin katsastettu ajoneuvo on vaihtanut omistajaa, ja uusi omistaja kysyy viranomaisten kantaa.

"Traficomilla ei ole toimivaltaa käsitellä katsastukseen liittyviä vahingonkorvausvaatimuksia, mutta neuvomme asiakasta yleisesti vastuukysymyksistä. Yleensä vastuussa on kokonaan ajoneuvon myyjä – varsinkin jos se on liike. Joissain tapauksissa katsastajallekin voi vastuuta mennä", Kärkkäinen sanoo.

Marja Kanervan kuljetuskoppi oli ollut pari vuotta vähällä käytöllä. Se oli aiemmin yhteisomistuksessa toisen hevosharrastajan kanssa, jota ei voi ongelmasta syyttää.

Kun koppi hankittiin, Kanera kiinnitti huomiota ennen kaikkea siihen, että se oli samanmerkkinen ja suunnilleen samanikäinen kuin hänen aiempi, hyvin palvellut trailerinsa.

"Aiemmassa trailerissa oli alumiinipohja ja tässä paljastui olevankin vesivaneripohja. En ollut tajunnut katsoa sitä, kun kumimatto oli ihan hyvä."

Vaikka koppia korjattiin keväällä akselivian vuoksi, kukaan ei ollut hoksannut kurkata pohjan kuntoa – tai ainakaan kertoa siitä asiakkaalle.

Katsastusyritys yritti ensin tarjota hyvitykseksi vain lahjakorttia, mutta sitä Kanerva ei huolinut. Tinkaamisen jälkeen hän sai katsastusmaksusta hyvityksen.

Traileri on luonnollisesti nyt seisomassa käyttämättömänä, kunnes se ehditään korjata.

Kanerva säikähti tilanteessa sen verran, että haluaa tuoda asian julki varoitukseksi: "Katsokaa siis hyvät ihmiset kuljetusvälineittenne pohjat, kun ei näköjään katsastukseenkaan voi luottaa."

Traficomin sivulta löytyy tietoa valituksen tekemisestä katsastukseen liittyen

Uutisen sanamuotoa on täsmennetty 16.10. kello 19.30: traileri on seisomassa käyttämättömänä. Tekstissä ensin käytetty ilmaus seisonnassa ei liittynyt vakuutukseen.

MT Hevoset
Lue lisää

Droneihin tulee tieto lennättäjästä – rekisteriä kerätään parhaillaan, mutta siinä on mukana vasta joka viides lennättäjä

Nyt tarkkana, tekstiviesti pyytää haittaohjelman lataamista kännykkääsi – Traficomin mukaan viruksen saastuttamasta laitteesta voi vuotaa käyttäjän salasanoja

Viiden maakuntakentän lentoliikenteen aloitus lykkääntyy

Sarjaromuttajien päivät ovat luetut – kohutun romutuspalkkiolain muutos tulee voimaan perjantaina

MT Hevoset