Koiranpentujen maitobaarista on paha maailma kaukana – kuuden päivän ikäiset pennut kasvavat hurjaa tahtia - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Koiranpentujen maitobaarista on paha maailma kaukana – kuuden päivän ikäiset pennut kasvavat hurjaa tahtia

Kasvattajan mukaan pentujen kysyntä on koronan myötä kymmenkertaistunut
Marina Rovanperä-Jatkola
Kultainennoutaja Fanni sai seitsemän pentua alle viikko sitten. Kuvassa pennut ovat kahden päivän ikäisiä. Matobaari on auki ympärivuorokautisesti.

Jämsäläisen Rovanperä-Jatkolan perheessä riittää nyt pentujen tuhinaa. Kultainennoutaja Fanni sai seitsemän pentua viime maanantai-iltana.

"Kaikki meni hienosti. Tämä on kuusivuotiaan Fannin toinen pentue. Seitsemän on oikein sopiva määrä, kaikille riittää hyvin nisiä. Se näkyy myös pentujen koossa", kertoo pentujen kasvattaja Marina Rovanperä-Jatkola.

Pennut syntyivät painaen noin 400–500 grammaa. Vappuaattona ne painoivat kaikki jo yli puoli kiloa, sunnuntaina kuutisensataa grammaa.

Pennut viihtyvät maitobaarilla yötä päivää.

"Ne joko nukkuvat tai syövät."

Pentuelämä kiinnostaa nyt hurjasti. Fannin pennuilla, kuten monilla muillakin, olisi nyt valtava kysyntä.

"Voi sanoa, että kiinnostuneiden yhteydenotot ovat koronan myötä räjähtäneet. Kysyntä on kymmenkertainen normaaliin verrattuna. Fannin pennuille on jo kaikille ottajia pitkä jono."

Rovanperä-Jatkolan jakaa kyselijät kolmeen porukkaan.

"Pentuja kyselevät ihmiset, joilla on ollut aiemmin koira ja nyt ollaan hankkimassa uutta. Sitten osa kyselee pentua vanhan koiran kaveriksi. Näitä päätöksiä on mietitty kaikessa rauhassa."

Suurin joukko kyselijöitä ovat ihmiset, jotka ovat nyt koronan myötä hoksanneet haluavansa koiran.

"Valtaosa yhteyttä ottavista sanoo, että nyt olisi aikaa pennulle. Nyt olisi aikaa, kun ollaan kotona etätöissä. Minusta ilmiö on huolestuttava. Syksyllä tilanne voi olla toinen. Arki koiran kanssa on toista. Koira ei saa olla hetken mielijohde, vaikka ajatus nyt tuntuisi hyvältä."

Kyselyitä on tullut ympäri Suomen. Buumi lähti liikkeelle Uudeltamaalta.

"Aluksi kysymyksiä tuli etenkin Uudeltamaalta, mutta nyt soittoja on tullut ympäri Suomea."

Marina Rovanverä-Jatkolalla on ollut kultaisianoutajia jo yli kolmenkymmenen vuoden ajan.

"Tällaista koirien kysyntäbuumia en ole koskaan aiemmin kokenut. Minun Ronsana's-kennelilläni on ollut pentuja harvoin. Pentue kolmen vuoden välein."

Fannin pennut viihtyvät maitobaarilla nyt yötä päivää.

"Pennut vieroitetaan kuuden viikon ikäisinä. Mutta kyllähän ne yrittävät maitobaarille siihen asti, kun ne lähtevät uusiin koteihinsa."

Lue lisää

Millainen on Suomen tartuntatilanne nyt ja miten sen odotetaan kehittyvän? Katso video tiedotustilaisuudesta

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle