Ihmiset & kulttuuri

Olympiakomitean uutta puheenjohtajaa odottaa niukkuuden ajat ja karsinta – ministeri muistuttaa, ettei valtion tuki jatku loputtomasti: "Mikä on kaikkein tärkeintä?"

Veikkauksen tulojen aukkoa korvataan nyt valtion pussista, mutta tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) muistuttaa koronatuen loppuvan.
Kari Salonen
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toivoo avointa keskustelua puolueen presidenttiehdokkaasta.

Suomen Olympiakomitealle valittava uusi puheenjohtaja joutuu aloittamaan toimessaan haastavassa toimintaympäristössä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vahvistaa, että tulevaisuudessa olympiaurheilun rahoitusta joudutaan leikkaamaan.

"Tulevina vuosina jaossa on niukkuutta."

Tinkimistä joudutaan tekemään niin harrastustoiminnassa kuin olympiaurheilussa.

"Kannustan kaikkia lajiliittoja ja urheiluporukkaa aloittamaan keskustan siitä mikä on toiminnan kovin ja tärkein ydin. Mikä on kaikkein tärkeintä?"

Lasten harrastamisen ja huippu-urheilun välillä valintaa ei Saarikon mukaan tulla tekemään.

"Me tarvitsemme tervettä isänmaallisuutta ja kansallistunnetta vahvistavia kokemuksia, jota huippu-urheilu tarjoaa. Toisaalta huippu-urheilijoita ei ole ilman junioritoimintaa. Mutta riittävä taso pitää määritellä. Ihan kaikkea ei jatkossa voida enää rahoittaa."

Leikkaukset juontavat juurensa tiede- ja kulttuuriministerin pöydällä odottaviin Veikkauksen tulevaisuuden ratkaisuihin. Kun koronakriisi iski Suomeen, hallitus teki päätöksen ottaa valtion hoidettavaksi sen aukon, joka muun muassa urheilulle ja liikuntaan jaettaviin rahapelitoiminnan tuottoihin syntyi koronan ja pelihaittojen torjunnan vuoksi.

"Olen ollut tyytyväinen hallituksen toimintaan. Kevään päätösten seurauksena on selvää, että meillä on poliittisesti ratkaistava ongelma. Vähenevät rahat eivät ole vain urheilin ongelma. Sama huoli koskee tiedettä, taidetta, kulttuuria ja laajaa sotejärjestöjen kenttää. Ei voi sanoa kenen ongelma on suurin, kun ongelma on yhteinen."

Saarikko muistuttaa, ettei vuoden 2022 myötä täysimääräinen kompensointi enää onnistu.

"Ei valtion varatkaan ole rajattomat. Olemme koronakriisin jälkeen todella vaikeassa tilanteessa valtiona."

Syntyvän vajeen paikkaamista selvitetään.

"Haluan, että selvitetään perusteellisesti. Kyse on laajasta yhteiskunnallisesta kysymystä, joka koskee lähes jokaista suomalaista. Veikkausvoittorahoista on tuettu kaikenlaista liikuntaa ja kulttuuria. "

Jotta Veikkauksen toiminta saadaan turvattua, Saarikko kiirehtii arpajaislain uudistamista.

"Suomessa ollaan sitouduttu, että meillä on jatkossakin pelimonopoli ja samalla ollaan sitouduttu Veikkauksen kehittämiseen. Se tarkoittaa, että Arpajaislain muutos on edettävä nopeasti, jotta Veikkaus saa vastuullisia muita tapoja tuottaa lisää jaettavaa."

"Siihen liittyy sisäministeri Ohisalon vastuulla oleva ulkomailta tapahtuvan pelaamisen kanavointi Suomeen."

Lue lisää: Kuka valitaan olympiakomitean puheenjohtajaksi? Perusurheilu uhkaa unohtua, kun keskitytään liikuntaan ja huippu-urheiluun

Lue lisää

Keskustan Annika Saarikko: Sairaalahoidon tarve mukaan koronarajoituspäätöksiin, kun rokotekattavuus nousee

HS: Kokoomuksen Mykkänen esittää järjestöjen rahoituksen ja Veikkaustuottojen yhteyden katkaisemista

Uutispäälliköltä: Politiikan naiset ja Ohisalon vauva – Naisen on politiikassa mahdollista saada kaikki

"Kunnon yhteydet tarvitsee sekä lypsyrobotti että etätöissä oleva graafikkokin", kirjoittaa Annika Saarikko kolumnissaan