Ihmiset & kulttuuri

Vuoden 2020 Finlandia-voittajat on valittu – Tanssin kieltämisen historia oli paras tietokirja ja Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandian

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anja Portinin romaani Radio Popov.
Terhi Ylimäinen
Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja on Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan teos Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948.

Suomen Kirjasäätiö on jakanut vuoden 2020 Finlandia-palkinnot. Palkinnonsaajat julkistettiin Finlandia 2020 – lukemisen juhlaa -ohjelmassa keskiviikkona.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Anja Portinin romaani Radio Popov (S&S). Teoksen on kuvittanut Miila Westin. Voittajan valitsi näyttelijä Christoffer Strandberg.

Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja on Marko Tikan ja Seija-Leena Nevalan teos Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888–1948 (Atena). Valitsijana toimi Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar.

Anni Kytömäki on kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja teoksellaan Margarita (Gummerus). Valinnan teki kapellimestari Hannu Lintu.

Jokainen palkinto on arvoltaan 30 000 euroa. Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiön ja Suomen tietokirjailijoiden yhteisestä rahastosta.

Suomen Kirjasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anna-Riikka Carlson iloitsee siitä, että kirjallisuus on osoittanut poikkeusvuonna merkittävyytensä.

”Ajattelen kotimaisen kirjallisuuden elävän kultakauttaan. Ehkä se on myös jonkin uuden alussa. Kirjallisuus elää kansien välissä, ääni- ja e-kirjoissa, lavoilla, lukupiireissä, blogeissa ja podcasteissa. Kirjallisuus on saanut viime vuosina uusia yleisöjä ja kirjailijat muodostavat yhä moniäänisemmän joukon”, Carlson kirjoittaa palkintopäivän tervehdyksessään.

Kirjasäätiön verkkosivujen äänestyksessä lukijat äänestivät omia suosikkejaan jokaisessa palkintokategoriassa.

Lukijoiden suosikit vuoden 2020 ehdokaskirjoista ovat:

• Lasten- ja nuortenkirjallisuus: Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla (Otava)

• Tietokirjallisuus: Juha Taskinen: Jää hyvin, saimaannorppa (Docendo)

• Kaunokirjallisuus: Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa (WSOY)

Lue lisää

Kirja-arvio: Finlandia-finalistissa on vanhanaikaisen seikkailuromaanin henkeä, mutta kevyitä kesärientoja synkentävät uhkaavat myrskypilvet

Kirja-arvostelu: Salla Simukan Lukitut kertoo yhteiskunnasta, jossa nuoret joutuvat vankilaan rikoksista, joita he eivät ole tehneet – ainakaan vielä

Kirja-arvio: Baletinopettaja kirjoitti nuortenkirjan, joka vinkkaa silmää kaikille tanssiharrastajille

Kirja-arvio: Pienen pitäjän tarjoamat ahtaat roolit tukahduttavat Mila Teräksen Amiraali-romaanissa