LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Entinen Nokia-pomo Olli-Pekka Kallasvuo varttui pikkupaikkakunnalla: "Se muovaa luonnetta"

Monista yritysjohtajista poiketen Kallasvuo ei ole ikinä ollut kiinnostunut metsästyksestä.
Jaana Kankaanpää
Pienellä paikkakunnalla asuminen on jättänyt Olli-Pekka Kallasvuon mieleen ainakin tietynlaisen nöyryyden.

Teknologiayhtiö Nokian toimitusjohtajana vuosina 2006–2010 työskennellyt Olli-Pekka Kallasvuo syntyi Satakunnan Laviassa, joka on nykyisin osa Poria. Laviassa oli ennen sen lakkauttamista alle 2 000 asukasta. Oppikoulua Kallasvuo kävi Raahessa.

Kallasvuo arvioi, että elämä pienellä paikkakunnalla on jonkin verran vaikuttanut siihen, millainen hän on ollut yritysjohtajana ja ylipäätään esimiehenä.

"Kyllähän se vaikuttaa tietysti ihmiseen. Sitä joutuu yhden kynnyksen ylittämään, kun siirtyy suuremmalle kirkolle ja isompiin kuvioihin", hän pohtii.

Pienellä paikkakunnalla asuminen on jättänyt entisen yritysjohtajan mieleen ainakin tietynlaisen nöyryyden.

"Se muovaa henkilön luonnetta, mutta tuskinpa se sitten johtajuuteen on vaikuttanut", hän sanoo.

Kallasvuo kuvailee itseään aivan tavalliseksi kaveriksi, joka on päässyt epätavallisiin tehtäviin.

Kallasvuon ystävät eivät sulattaneet sitä, että hän päätti lähteä oppikoulun jälkeen opiskelemaan Helsinkiin. Hänen ystävänsä pitivät suunnitelmaa hölmönä. Kallasvuo huomauttaa, että kyse on melkein 50 vuoden takaisista tapahtumista.

"Maailma ei ollut ehkä niin dynaaminen kuin nyt, mutta käytännössähän se tarkoitti sitä, että maalta tulevan piti aloittaa vähän niin kuin alusta", hän kertoo viitaten esimerkiksi kaverisuhteiden luomiseen ja uudenlaisen elämäntavan harjoitteluun.

Kallasvuo muistuttaa, että monet nuoret hänen jälkeensäkin ovat kokeneet samanlaisia asioita.

"On se aikamoinen muutos nuorelle", hän sanoo.

Kallasvuo ei kuitenkaan koe, että hänen taustansa pienellä paikkakunnalla olisi suuremmin vaikuttanut hänen vastaanottoonsa Helsingin toimitusjohtajapiireissä.

"Ihmisiä tulee kaikkialta Suomesta, eikä sillä ole siinä vaiheessa enää mitään merkitystä mielestäni", hän linjaa.

Mikä sitten auttoi Kallasvuota nousemaan aikanaan maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan johtoon? Hyvän tuurin lisäksi hän arvioi asiaan vaikuttaneen hänen asenteensa.

"Jos yksi asia pitää mainita, niin varmaan se, että tein innostuneesti ja kiinnostuneena töitä. Ei minulla ollut mitään suunnitelmaa, että mitä teen seuraavaksi", Kallasvuo kertoo.

Yksi asia siis johti toiseen ja työt lisääntyivät sekä muuttuivat ajan kuluessa.

Toisin kuin monet muut yritysjohtajat, Olli-Pekka Kallasvuo ei ole ikinä pitänyt metsästyksestä.

"Minulla ei ole koskaan ollut minkäänlaista kiinnostusta eikä halua ampua eläintä. En voisi kuvitella itseäni ampumassa eläintä", hän sanoo.

Vuosien varrella Kallasvuota on useasti yritetty saada mukaan yritysjohtajien jahtireissuille.

"En ole koskaan ollut näissä tilaisuuksissa, niin en tiedä, mistä olen jäänyt paitsi", hän pohtii.

Kallasvuon mukaan, että entisaikaan oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että yritysjohtaja osallistui toisten johtajien kanssa jahtireissulle.

Lue myös:

Kallasvuon uusi hevonen voitti Ruotsissa

Kallasvuolle uusi varsa huippusisarussarjasta Ruotsin huutokaupassa

Stall Macapelli ja Kallasvuo ostoksilla Ranskassa

Lue lisää

Linda Metsämäki viihtyy eteläisessä Ruotsissa: ”Halmstadista käsin on hyvä harjoittaa niin raviurheilua kuin esteratsastustakin ammatikseen"

Nokian ex-toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuolla on yksi neuvo nuorille, jotka miettivät elämänsä suuntaa: "Sattuma puuttuu peliin, aina"

Uusi eläinten hyvinvointilaki puuttuu pentutehtailuun – Kennelliitto: Yli puolivuotias koira voi hyvinkin olla vielä kauppatavaraa

Korona-ajan lemmikkibuumi näkyy väärinä rotuvalintoina ja sairaina koirina – omistajille voi tulla yllätyksenä, että kynsiä on leikattava ja pentukin voi lihoa