Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kantri

500 asukkaan kylän päiväkotiin investoidaan miljoona euroa Ilmajoella – Munakkalaiset saivat kauan kaivatun, iloisen uutisen

Munakan kylällä ollaan kiitollisia, että Ilmajoen kunta muistaa syrjäkylää.
Tähän se tulee. Heikki Kuusisto (vas. takana), Hanne ja Aamos Kalliomäki, Jenna järvinen sekä Kerttu Makkonen (vas. edessä) ja Siiri Heimovirta seisovat kyläkoulun edessä paikalla, johon uusi päiväkoti on määrä rakentaa.

Ilmajokelainen Munakka on tullut kuuluisaksi koko maassa kahdesta asiasta. Toinen oli Kyrönjoen varressa Munakan mittausasemalla asuneen Lenni Kujanpään tv:stä tuttu kommentointi takavuosien suurtulvista – paisunnoista – kuten tulvia pohjalaisittain kutsutaan.

Toinen oli Putous-hahmo Munamiehen, Riku Niemisen vierailu vuonna 2011. Munamiehelle rakennettua pihavajaa on aika päässyt nuorisoseuran pihalla jo nokkimaan, mutta hahmon huumorimielinen vierailu 'kotikennossaan' jätti myönteisen vaikutuksen kylän vetovoimaan ja väkilukuun.

Seinäjoen kupeessa sijaitsevan Munakan väkiluku, noin 500 asukasta, on monesta Suomen kylästä poiketen ollut kasvussa jopa niin, että kylässä päästään rakentamaan uutta päiväkotia kyläkoulun viereen.

Kuukausi sitten munakkalaiset saivat kauan kaivatun iloisen uutisen: Ilmajoen kunnanhallitus oli päättänyt illan kokouksessaan investoida kylään miljoonalla eurolla. Jos kaikki etenee suunnitellusti, aloittavat lapset ennen joulua uudessa päiväkodissa.

Munakan päiväkodin vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Jenna Järvinen näkee kunnanhallituksen päätöksessä laajalti hyvää. Järvisen mukaan uudella päiväkodilla on valtavan suuri merkitys kylälle.

"Ollaan todella kiitollisia, että kunta muistaa meitä syrjäkyliä. Isoin juttu tämä on tietysti lapsille, jotka saavat nyt käyttöönsä isot ja toimivat tilat", Järvinen pukee sanoiksi kylässä asuvien lapsiperheiden tunnelmat.

Nykyinen päiväkoti toimii ahtaasti entisessä omakotitalossa, joka on vaikea paikka 26 lapsen koronaturvalliselle hoitopaikalle. Varhaiskasvatus ei ole vain leikkiä ja ruokailuhetkiä.

"On ollut vaikea tehdä pitkäaikaisia projekteja lasten kanssa, kun kaikki välineet pitää yleensä kerätä pois ruokailujen ajaksi", sanoo päiväkodin vastaava opettaja Elina Peräsaari.

Uusi 45-paikkainen päiväkoti on mitoitettu kylän kasvusuunnassa olevan lapsimäärän mukaan. Samalla saadaan pois yhdeksän lapsen jono päivähoidosta. Järvinen uskoo, että mittava investointi lisää kylän vetovoimaa entisestään.

"Munakkaan on rakennettu paljon uutta. Päiväkoti mahdollistaa kylän kasvun myös tulevaisuudessa, kun lapsille löytyy hoitopaikka läheltä."

Johannes Tervo
Daniel Grönfors, Rosa Korpela ja Saimi Kuusisto ovat lopettelemassa hoitopäiväänsä Riitta Vilmusen ohjauksessa.

Ennen investointipäätöstä rakentamisprojektia valmisteltiin kunnanhallituksen nimeämässä suunnittelutyöryhmässä. Perusteellisella työskentelyllä haluttiin varmistaa, että asiassa kuullaan laajasti vanhempia, päiväkodin työntekijöitä ja koulun henkilökuntaa.

Ryhmässä kylän puolesta puhunut Heikki Kuusisto on tyytyväinen joukkonsa toimintaan.

"Kyläläisten näkemykset saatiin hyvin esiin. Realistiset ideat on myös otettu huomioon ja esimerkiksi liikenneturvallisuusasiat mietitty hienosti."

Suunnittelutyöryhmään kuului niin vanhempien, koulun, päiväkodin, päättäjien kuin johtavien viranhaltijoiden edustajia. Kuusisto pitää toimivana tapana sitä, että asioita valmistellaan monesta eri näkökulmasta.

"Toivottavasti ryhmän näkemyksiä halutaan kuulla myös hankkeen toteutusvaiheessa. Uuden rakennuksen alle jäävälle kaukalolle olisi hyviä paikkoja tässä lähellä", hän vinkkaa.

Seuraavaksi Munakan päiväkotihanke etenee kilpailutukseen. Lisäksi kunnanhallitus esittää valtuustolle 600 000 euron lisäystä tämän vuoden määrärahaan. Valtuusto päättää asiasta kokouksessaan vielä kesän kuntavaalien alla.

Varhaiskasvatukseen osallistui Suomessa kaikkiaan 253 727 lasta vuonna 2019. Määrä vastaa noin 77 prosenttia väestön 1–6-vuotiaista lapsista, kertoo THL:n tilastotieto. Uudisinvestoinnit rakennuksiin ylittivät vuonna 2019 Kuntaliiton mukaan 140 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Huimapäiden talkootyömaalla ei päätä pakota – katso videolta, millaiset maisemat 25 metrin korkeudesta avautuvat

Johannes Tervo
Kiikku on suosittu leikkiväline ulkoiluhetkessä. Mallia näyttävät Usva Vaaranmaa, Tytti Heimovirta, Otso Heimovirta ja Tiiti Koski, takana kauempana Saimi Kuusisto ja Rosa Korpela tarkkailevat touhua.

Lue lisää

Estääkö liito-orava päiväkodin rakentamisen? Ilmajoella löytyi risupesä ja jätöksiä tontilta, jonne piti rakentaa uusi päiväkoti Munakan lapsille

Lätkäjengi Sikakööri liikuttaa kymmeniä innostuneita pelaajia: "Ensimmäisenä syksynä tuntui aika toivottomalta saada jäälle tarpeeksi pelaajia"

Uhka lakkautuksesta sai Metsäkylän oppilaat liikkeelle

Sudet jälleen keskellä kylää Nousiaisissa