Aiemmin hätävilkkuja sai käyttää vain auton liikkuessa – asiaan tulee kesäkuun alussa muutos, jolla seurataan muun Euroopan esimerkkiä - Koneet & autot - Maaseudun Tulevaisuus
Koneet & autot

Aiemmin hätävilkkuja sai käyttää vain auton liikkuessa – asiaan tulee kesäkuun alussa muutos, jolla seurataan muun Euroopan esimerkkiä

Uusi tieliikennelaki tuo mukanaan monia muutoksia.
Jarkko Sirkiä
Hätävilkkujen käytössä on Autoliiton mukaan syytä huomioida se, että niiden ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty viestimään liikkeellelähtö-, kaistanvaihto- tai kääntymisaikomuksesta.

Uuden tieliikennelain myötä hätävilkun käyttömahdollisuudet lisääntyvät. Jatkossa niitä saa käyttää myös auton liikkuessa.

Autoliitto muistuttaa, että uuden tieliikennelain myötä pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa voi käyttää hätävilkkuja, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vian tai muun pakottavan syyn vuoksi jouduttu pysäyttämään paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle.

Vielä nykyisin hätävilkkujen käyttö liikkuvassa ajoneuvossa on kielletty.

”Hätävilkuilla voidaan jatkossa varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, kuten liikenteen äkillisestä hidastumisesta. Tämä monesta muusta Euroopan maasta tuttu toimintatapa mahdollistuu siis myös meillä”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa tiedotteessa.

Hätävilkkujen käytössä on kuitenkin Autoliiton mukaan syytä huomioida se, että niiden ollessa päällä ei tavallisilla vilkuilla pysty viestimään liikkeellelähtö-, kaistanvaihto- tai kääntymisaikomuksesta. Näin ollen hätävilkkuja ei kannata käyttää yhtäjaksoisesti esimerkiksi toista ajoneuvoa hinattaessa, vaikka uusi laki sen tietyissä tilanteissa mahdollistaakin.

Pimeällä, pysäytetyssä autossa hätävilkkuja käytettäessä on syytä kytkeä seisontavalot eli kansanomaisemmin parkit päälle. Näin etupään hätävilkut eivät häviä ajovalojen loisteeseen. Lisäksi seisontavalojen palaessa pystyy kauempaa lähestyvä tienkäyttäjä päättelemään hätävilkut päällä seisovan auton autoksi. Pelkkien hätävilkkujen vilkkuessa, ilman muita valoja, autoa voi helposti Autoliiton mukaan luulla oranssein vilkkuvaloin varustetuksi tietyöpuomiksi.

Lue lisää:

Uusi vähimmäisnopeuksista kertova liikennemerkki on Autoliiton mukaan ymmärretty väärin: "Tarkoituksena on sulkea tiettyjä ajoneuvoja pois joiltakin tieosuuksilta"

Tiesitkö? Uuden tieliikennelain myötä voit saada sakkoja alinopeudesta

Lue lisää

"Heijastimien käyttö on taas ajankohtaista", muistuttaa Autoliitto

Dieselin hinnasta liki puolet veroa – tankkaaminen kallistuu taas

Näin pysäköit auton pysäköintitaskuun tien vasempaan reunaan – uusi tieliikennelaki sallii meilläkin nyt tämän

Miten uusi tieliikennelaki vaikuttaa maatalousyrittäjän elämään? Koneviesti listasi uuden lain tärkeimmät kohdat raskaan kaluston näkökulmasta