Hellan kulmalla: Järkytyin löydöstä, jonka tein puuropussista
Yhdysvalloissa kritisoitu makeutusaine tekee tuloaan myös pikakaurapuuroon.
Kaurapuurolla on hyvä maine terveysruokana muun muassa hitaasti elimistöön imeytyvien hiilihydraattiensa ansiosta. Kuva: Markku VuorikariSuomalaisten aamupalasuosikki kaurapuuro valmistuu parhaiten kattilassa. Kiire saa arkisin kuitenkin voiton, ja puuro syntyy usein pikaversiona annospussista.
Puuron nauttimista pidetään terveystekona, koska sen hiilihydraatit imeytyvät hitaasti verenkiertoon. Näin voi välttyä äkillisiltä sokeritason heilahduksilta, jotka altistavat jopa diabetekselle.
Jokin aika sitten järkytyin katsoessani uuden pikapuuron tuoteselostetta. Listalla on usein mukana sokeri, mutta nyt siellä oli myös glukoosisiirappi.
Glukoosisiirappi on teollisuudelle ilmeisen edullinen raaka-aine, jota on suosittu muun muassa Yhdysvalloissa valmistetuissa virvoitusjuomissa.
Glukoosisiirapin imeytyminen vereen tapahtuu nopeasti, sen glykeeminen indeksi on 100. Tavallisessa sokerissa luku on 65.
Liian paljon sokeria on liian paljon sokeria ‒ myös puurossa.
Eräässä tutkimuksessa korkean glykeemisen indeksin jälkiruokaa nauttineilla ryhmäläisillä havaittiin selkeitä piikkejä verensokerin tasoissa. Neljän tunnin jälkeen verensokeri romahti äkisti.
Romahdus aiheutti nopeasti kovan näläntunteen ja aivokuvassa näkyi selkeää toimintaa riippuvuuteen liitetyllä alueella.
Tutkimus pystyi ensimmäistä kertaa osoittamaan, mikä on ruuan glykeemisen indeksin vaikutus verensokeriin, nälän tunteeseen ja riippuvuusoireisiin.
Liian paljon sokeria on liian paljon sokeria ‒ myös puurossa.
Kirjoittaja on MT:n aluetoimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








