Ihanan pehmeää valkosipulikeittoa kannattaa tehdä kerralla iso annos
Samettiseksi soseutettu keitto saa makua paahdetuista valkosipulinkynsistä. Niiden kuorimiseen on hyvä niksi.
Krutongit, juustoraaste ja ruohosipulisilppu koristavat valkosipulikeiton pintaa. Tee keittoa kerralla iso kattilallinen. Sen maku vain paranee seuraavaan päivään. Kuva: Marja SeppäläJos valkosipulia tarvitsee enemmän kuin pari kynttä, kuorimiseen on hyvä niksi: erottele sipulista kynnet ja laita ne kuumaan veteen likoamaan puoleksi tunniksi. Kuori pehmenee, minkä jälkeen voit puristaa sisukset ulos niin, etteivät kynnet mene rikki.
Valkosipulikeitto
4–6 hengelle
- 250 g kuorittuja valkosipulinkynsiä
- 4 rkl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
Laita kuoritut valkosipulinkynnet uunivuokaan ja ripottele pinnalle suola ja öljy. Paahda uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes kynnet ovat kullanruskeita.
- 500 g keltasipulia
- 4 rkl voita
- 2 tl timjamia
Kuori ja viipaloi sipulit ja kuullota ne pannulla voissa läpikuultaviksi. Lisää timjami ja kuullota vielä hetki.
- 250 g kuorittuja valkosipulinkynsiä
- 2 l kasvislientä (2–3 liemikuutiosta)
- 400 g tuorejuustoa
- 2 tl suolaa
- 2 tl mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
- krutonkeja
- juustoraastetta
Laita kattilaan kasvisliemi, uunissa paahdetut valkosipulit, kuullotetut keltasipulit ja kuoritut valkosipulit. Keitä kypsiksi.
Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää tuorejuusto, suola ja mustapippuri ja anna hautua vielä hetki.
Tarjoiltaessa annostele keiton päälle krutonkeja ja vahvaa juustoraastetta.
Vinkki: kun käytät kotimaista valkosipulia, saat herkullisen ja pehmeän makuisen keiton.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


