Lahna on todellinen herkkukala – näin valmistat siitä helposti maistuvaa ruokaa
Mökkirannan lahnat kannattaa ottaa ehdottomasti talteen. Lahnan paras pyyntiaika on keväällä ja syksyllä.Pro Kala ry nostaa esille aktiivisen Facebook-ryhmän Syödään kalaa, johon kuuluu yli 8000 kalaruokien ystävää. Ryhmässä on käyty kesällä vilkasta keskustelua lahnasta.
Erityisesti lahnan savustamisesta kertova julkaisu on tavoittanut tuhansia ihmisiä ja kerännyt paljon lahnaa ylistäviä kommentteja, reseptejä ja vinkkejä.
Lahna on hieman unohduksiin jäänyt kala, jota kalastetaan monesti muun saaliin ohessa. Monen mielestä lahna on parasta yli kaksikiloisena, jolloin ruodot ovat suurempia, eivätkä haittaa niin paljoa syömistä.
Kommenteissa ylistetään lahnaa eri puolilta Suomea.
”Savulahna - voiko ihminen parempaa kalaa syödä? Ei tartte muuta kyytipojaksi ku ruisleipä ja kylmä maito", kirjoittaa yksi kommentoija.
"Ruotoja enempi vähempi mut haittaako tuo?", kysyy toinen kommentoija.
Monissa kommenteissa lahnaa kehutaan verrattoman hyväksi, ja sitä luonnehditaan jopa sanoilla ”vesistöidemme erikoisherkku”.
Savustuksen lisäksi lahnasta voi tehdä herkullista uunilahnaa. Kommenteissa vinkataan, että peratessa lahna kannattaa avata selkäpuolelta, jotta sen mehukkuus säilyy.
Pro Kala jakoi ohjeen hedelmäiselle uunilahnalle. Nappaa resepti alta talteen.
Hedelmäinen uunilahna
6 annosta
Ainekset
- 1 (n. 1½ kg) lahna
- 1 pieni omena
- 1 pieni sipuli
- (½ dl ruohosipulisilppua)
- n. 6 kuivattua luumua
- n. 6 kuivattua aprikoosia
- 1 tl suolaa
- ¼ tl jauhettua valkopippuria
- 2–3 rkl juoksevaa margariinia
- 2–3 rkl korppujauhoja
- ½ tl suolaa
Valmistusohje
- Pyydä kauppiasta suomustamaan lahna. Jos et saa valmiiksi suomustettua kalaa, aseta kala isoon muovipussiin. Työnnä kätesi suomustinraudan kanssa pussiin ja suomusta lahna muovipussin suojissa niin vältyt keittiön puhdistukselta. Huuhtaise kala nopeasti ja laita leivinpaperoidulle pellille.
- Kuori omena ja sipuli ja leikkaa ne viipaleiksi. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita joukkoon (ruohosipulisilppu) kuivatut hedelmät sekä suola ja pippuri.
- Täytä lahnan vatsaontelo seoksella. Sivele lahnan pinta juoksevalla margariinilla ja siivilöi päälle korppujauhoja. Ripottele lopuksi pinnalle vielä suolaa.
- Kypsennä uunissa ensin 200 asteessa noin 10 minuuttia. Pienennä sitten lämpö 175:een ja jatka kypsennystä 40–50 minuuttia.
- Samassa uunissa voit tehdä lahnan lisäkkeeksi lohkoperunat. Ne kypsyvät 30 minuutissa. Jos kaipaat kastiketta, voit maustaa kermaviilin yrttisilpulla, sinapilla ja sitruunamehulla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









