Uunilahna

Perinteinen uunilahna on näyttävä kevättalven pääruoka.
Suuressa lahnassa on ateria useam­malle syöjälle. Kananmuna-­riisitäyte tuo lisää ruokaisuutta.
Suuressa lahnassa on ateria useam­malle syöjälle. Kananmuna-­riisitäyte tuo lisää ruokaisuutta. Kuva: Vesa-Matti Väärä
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

(4–6 annosta)

1 kookas lahna (noin 1,5 kg)

suolaa

sitruunamehua

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

mustapippuria

Täyte:

1 dl puuroriisiä

1 salottisipuli

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 kovaksi keitetty kananmuna

pieni nippu tuoretta tilliä

suolaa

Kuorrutus:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

25 g pehmeää voita

1 rkl sinappia

pari kourallista korppujauhoja

Perkaa ja suomusta lahna, huuhtele se vedellä ja pyyhi talouspaperilla.

Hiero kalan pintaan ja sisälle suolaa, pippuria ja sitruuna­mehua.

Keitä riisi puolikypsäksi runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Silppua sipuli ja keitetty kananmuna ja yhdistä ne riisin kanssa täytteeksi. Mausta täyte tillisilpulla ja suolalla.

Täytä lahnan vatsa riisi-munatäytteellä ja kiinnitä aukko parilla hammastikulla paistamisen ajaksi.

Sekoita sinappi pehmeään voihin ja levitä seos lahnan pinnalle. Ripottele päälle korppujauhoja.

Levitä uuniritilän päälle leivinpaperi ja aseta lahna sille. Pane uunipelti ritilän alle, jottei kalasta irtoava rasva sotke uunia. Paista 175 asteessa noin tunnin ajan.

Tarjoa uunilahna herne-­sienirisoton tai perunamuusin kanssa.

Suosi särkikaloja

  • Särkikaloihin kuuluva lahna on suureksi kasvava, litteä kala. Sen luontainen elinalue yltää pohjoisessa ainakin Oulujoen vesistöön saakka.
  • Parhaana lahna­sesonkina pidetään kevättä, mutta sitä saadaan esimerkiksi verkoilla myös muina vuodenaikoina. Lahnaa ei usein näe kalatiskissä, mutta halutessaan sitä voi tilata kala­kauppiaalta.
  • Särkikalat rehevöittävät vesistöjä, minkä vuoksi niiden hyödyntäminen ruuaksi on järkevää.
  • Täytetty uunilahna on perinteinen, juhlava mutta jo melkein unohtunut sunnuntai­ruoka.

Lue lisää