
Näissä salaateissa yhdistyvät joulun maut, helppous ja ruokaisuus
Kaisu Anttosen herkullisilla resepteillä katat pöydän pikkujoulun ja uuden vuoden vieraille.Maalaiskahvila Mummulassa paistetaan joulunaikaan kymmeniä kinkkuja. Kaisu Anttonen haluaa tarjota jouluruokailijoille mahdollisimman perinteisiä makuja, jotka muistuttavat heitä aikaisemmista jouluista.
”Mummulan joulupöytä koostuu oman lapsuuteni makumaisemasta. Ruokia on ihana laittaa, koska juhla on niin merkittävä erityisesti lapsille.”
Kahvilan tiloissa, vanhan maitotilan pirtissä, on komea leivinuuni. Se ei kuitenkaan joulunaikaan lämpene, sillä se kuumentaisi tilaa, ruokailijoita ja tarjottavia ruokia liikaa.
Muuten joulun ruoat valmistetaan perinteisin menetelmin. Anttoselle rakkaimpia ovat juuri perinteiset kinkut, laatikot ja kastikkeet.
Kotona syödään jouluna myös lipeäkalaa ja sen kanssa kananmunakastiketta. Kaisu kertoo, ettei hän kyllästy jouluruokiin, vaikka tarjoilee niitä kahden kuukauden ajan.
”Omaan joulupöytään päätämme yhdessä, mitä ruokia teemme. Teineille on sen suhteen omat toiveensa ja ne eivät ole ehkä niitä perinteisempiä.”
”Mummulan joulupöytä koostuu oman lapsuuteni makumaisemasta.”
Jouluun kuuluu esimerkiksi Anttosen äidin rosollikastike, joka tehdään kermaviilipohjaan. Reseptin äiti on oppinut aikoinaan emäntäkoulussa.
Kainuulaiset perinteet maistuvat Mummulan ruokaisissa salaateissa. Ne ja jälkiruokarahka ovat pikkujouluja järjestävälle armollinen tarjottava, sillä tarjottavat voi tehdä jääkaappiin valmiiksi hyvissä ajoin.
”Ostan mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita ja pyrin suosimaan kainuulaisia lähituottaja”, Anttonen kertoo.
Kainuulaista perinnettä on myös ohrasta valmistuva nyrkkirieska. Sekin valmistuu Anttosen äidin reseptillä.
Kaisun karpaloinen juustoleipäsalaatti
(ruuan lisukkeena noin 10 hengelle)
Ruukku tammenlehväsalaattia
Ruukku lollo rosso- salaattia tai muuta koristeellista salaattia pohjaksi
Reilu 300g juustoleipää ( kainuulaisittain juustoleipää)
Reilu palanen cantaloupemelonia
1 tuorekurkku
Rasiallinen tummia viinirypäleitä
Cashew-pähkinöitä
Reilusti kuivattuja karpaloita
Pensasmustikoita
Huuhtele, kuivaa ja revi salaatit.
Leikkaa juustoleipä sieviksi, sopivan kokoisiksi palasiksi. Kuori ja lohko meloni pieniksi palasiksi. Pese kurkku ja halkaise se pituussuunnassa , viipaloi puolikkaat. Pese viinirypäleet huolella kuumalla vedellä ja irrottele ne.
Levitä salaatit kauniille laakealle vadille. Asettele päälle muut ainekset. Koristele salaatti pähkinöillä, mustikoilla ja karpaloilla. Ja muista- laita aina valmistamiisi ruokiin ripaus rakkautta!
Mummulan lohisalaatti
(ruuan lisukkeena noin 10 hengelle)
Koristeellista salaattipohjaa
Ruukku suolaheinää
1 tuorekurkku
1 reilun kokoinen punasipuli
Noin 300g lämminsavulohta
Kylmäsavulohisiivuja salaatin päälle koristeruusukkeiksi
Ruohosipulia
Sitruunaa
Tuoretta tilliä
Herneenversoja
( myös kevätsipulinvarsi sopii tähän hyvin sekä keitetyt kananmunalohkot)
Huuhtele ja kuivaa salaatit. Pese tuorekurkku ja leikkaa se neliön muotoisiksi palasiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi.
Poista kalasta nahka, leikkele se sopiviksi annospaloiksi ja poista mahdolliset ruodot.
Levitä salaatit kauniille laakealle astialle. Ripottele kurkunpalaset salaatin sekaan. Nostele kalanpalat salaattiainesten päälle ja lisää punasipulirenkaat.
Pyöräytä kylmäsavulohisiivuista ruusukkeita salaatin päälle. Koristele salaatti sitruunalla, tillillä sekä herneenversoilla.
Mummun versio kainuulaisesta nyrkkirieskasta
( neljä rieskaa)
7 dl haaleaa vettä
Neljäsosa hiivapaketista
3 tl suolaa
Noin 3 dl vehnäjauhoja
Taikinan alustamiseen karkeita ohrajauhoja
Sekoita haaleaan veteen hiiva ja suola sekä vehnäjauhot. Alusta ohrajauhoilla leivottavaksi sopiva rieskataikina.
Jaa taikina neljään osaan ja leivo parin sentin vahvuisia pyöreitä rieskoja 4 kappaletta. Laita rieskat paljaalle uunipellille ja kohota ne leivinliinan alla huoneen lämmössä. Pistele kohonneet rieskat haarukalla ja paista ne 275 asteisessa uunissa kunnes ne ovat kypsiä.
Voit katsoa välillä rieskoja pohjapuolelta: siitä näet, että ovatko valmiita. Kun otat rieskat pois uunista, voit kopsauttaa niitä pohjapuolelta sormenpäillä, että ne ovat kypsäntuntoisia.
Kääri valmiit rieskat paiston jälkeen leivinliinaan. Nauti rieskat tuoreena ja halkaistuina voin kanssa.
Jouluinen luumurahka
( neljä annosta)
Luumujen keittämistä varten:
1 pussi kuivattuja luumuja
Vettä
Sokeria ja vanilijasokeria
Kanelia
1 prk kuohukermaa
Reilu ripsaus sokeria
1 prk vanilijalla maustettua rahkaa
Keitä luumuja maustetussa vedessä miedolla lämmöllä niin kauan, että ne ovat sopivan pehmeitä hienonnettavaksi sauvasekottimella. Poista luumuista vesi ( ihan vähän voit jättää vettä, helpompi soseuttaa) ja soseuta ne.
Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi. Maista ja lisää tarvittaessa kanelia. Lisää rahka ja soseutetut luumut kermavaahdon joukkoon. Jaa jälkiruoka annoskulhoihin ja koristele jouluisasti esimerkiksi suklaapipareilla, kuivatuilla karpaloilla ja -luumuilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat












