
Alkaako pakastin täyttyä hirvenlihasta? Näillä ohjeilla valmistat takuuvarmat ateriat arkeen ja juhlaan
Hirvi on Suomen suurin eläin ja arvokkain riistaeläin. Syksyn aikana monen metsästäjän pakkanen täyttyy hirvenlihasta, josta saa maukkaan aterian arkeen ja juhlaan.Hirvenniskakeitto
4 hengelle
- 1 kg hirven niskaa (myös peura käy)
- 1 l riistalientä
- 300 g lanttua
- 5–6 porkkanaa
- 200 g selleriä
- kokonainen purjosipuli
- 300 g palsternakkaa
- 2 keltasipulia
- 15 keskisuurta perunaa
- timjamia
- rosmariinia
- suolaa
- pippuria
- persiljaa
Valmistusohje
Aloita keittämällä hirven niska vedessä niin, että liha pehmenee. Voit tehdä sen jo edellisenä päivänä ja keittää yhdessä mausteiden ja juuresten kanssa. Näin lihaliemen saa samalla valmiiksi.
Kuori kaikki juurekset ja sipuli ja paloittele pieniksi.
Keitä porkkanaa, sipulia ja lanttua ensin 10 minuuttia suolatussa vedessä. Kaada vesi pois.
Lisää sitten selleri, palsternakka, peruna ja mausteet. Kaada lihaliemi päälle. Anna kiehua vielä 10 minuuttia.
Irrottele liha niskapaloista ja pilko pieneksi. Lisää lihat keittoon yhdessä muiden ainesten kanssa.
Kiehauta taas ja tarkista, että kaikki juurekset ovat pehmenneet.
Maista ja sirottele pinnalle persiljaa.
Resepti: Daniela Andersson
Sipulinen hirvivuoka on tulvillaan kuminan ja eksoottisempien mausteiden aromeja maukkaan hirvenlihan ja makeaksi hautuneen sipuli-sellerihöystön kanssa. Kuva: Sanne KatainenSipulinen hirvivuoka
6–8 annosta
Ainekset
- noin 1 kg hirven luutonta lapapaistia, niskaa, ulko- tai kulmapaistia
- 6 sipulia
- 6 valkosipulinkynttä
- 400 g juuriselleriä
- 2 rkl rypsiöljyä tai voita
- ½–1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 1 tl kuminaa
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tl juustokuminaa
- ½ tl muskottipähkinää
- 1 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
- 1 rkl vahvaa sinappia
- noin 4 dl vettä
Valmistusohje
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistamista.
Suikaloi kuoritut sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori selleri ja leikkaa lastuiksi.
Kuumenna pannulla rasvaa ja ruskista lihat kauttaaltaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä sivuun. Lisää pannulle rasvaa ja muut mausteet. Anna kuohahtaa. Lisää sipulit sekä sellerit ja kuumenna sekoitellen, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Sekoita joukkoon hunaja.
Kumoa sipuliseos uunivuokaan ja nosta lihat sipulien lomaan. Voitele lihojen pinnat sinapilla. Lisää vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Peitä vuoka kannella tai foliolla ja nosta 150-asteiseen uuniin 4 tunniksi. Lisää puolivälissä tarvittaessa vettä. Ota kansi pois ja nosta uunin lämpö 225 asteeseen noin 10 minuutiksi.
Tarjoa sipulinen hirvivuoka perunoiden ja salaatin tai höyrytettyjen kasvisten kanssa.
Resepti: Kati Pohja
Hirvenlihalla täytetyt munakoisorullat maistuvat lämmitettyinä vielä herkullisemmilta. Kuva: Jaana KankaanpääHirvi-munakoisorullat
4–6 annosta, noin 20 rullaa
Ainekset
- 1 sipuli
- 2–4 valkosipulinkynttä
- 1 rkl rypsiöljyä
- 400 g hirvenjauhelihaa
- 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
- 1 dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 2 tl Herbes de Provence -yrttisekoitusta
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl suolaa
Lisäksi
- 2 (noin 600 g) munakoisoa
- 2–3 rkl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- 150 g vuohenjuustoraastetta (esim. Juustoportti)
Valmistusohje
Tee ensin kastike hautumaan. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota ne öljytilkassa. Lisää liha ja ruskista. Kaada joukkoon tomaattimurska, purkin huuhdevesi, liemikuutio ja mausteet. Anna hautua miedolla lämmöllä. Tarkista maku.
Resepti: Marita Joutjärvi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










