
Video: Nämä viisi simppeliä vinkkiä kannattaa jokaisen riistaruokaa tekevän kotikokinkin painaa mieleensä
Metsästäjän työ ei suinkaan pääty liipaisimen vetoon, vaan siitä työ usein vasta alkaa. Arvokas riistaeläin vaatii paljon käsittelyä ennen kuin se on lautasella.Luonnonvaraisen riistan metsästystä ja lihan käsittelyä koskevat samankaltaiset vaatimukset ja periaatteet kuin muutakin lihan käsittelyä. MT kokosi riistakokki Martin Hägglundin viisi simppeliä, työtä parantavaa tai helpottavaa vinkkiä riistan käsittelyyn.
Puhtaus on puoli ruokaa
Nylkemisessä tulee käyttää aina puhtaita välineitä ja suojakäsineitä. Älä koske hanskoilla koskaan mihinkään muuhun kuin lihaan. Jos näin käy, vaihda hanskat heti.
Älä huuhtele lihaa vedellä. Jos esimerkiksi takajalkaan kertyy nyljettäessä likaa, sitä ei tule pestä vedellä vaan etikalla, joka saa mahdollisen bakteerikasvun pysähtymään.
Käytä raa'an lihan leikkaamiseen erillistä leikkuulautaa
Raaka liha, siipikarja ja kala voivat sisältää sairauksia aiheuttavia bakteereja ja salmonellaa. Jos samaa leikkuulautaa käyttää kaikkiin ruokiin, kulkevat bakteerit helposti eteenpäin.
Käytä raa´an lihan leikkuuseen aina samaa lautaa. Eri väriset leikkuulaudat auttavat välttämään esimerkiksi raa’an lihan tai kanan sekoittumisen tuoreisiin ruoka-aineisiin. Ravintoloissa jokaiselle ainekselle on oma värinsä, esimerkiksi punainen leikkuulauta on varattu vain raa´an lihan leikkausta varten.
Leikkuulauta tulee pestä hyvin aina käytön jälkeen kuumalla vedellä ja pesuaineella.
Turvallisuus ensin
Ruhon paloittelun yhteydessä saadaan usein haavoja käsiin. Jos on oikeakätinen, kannattaa vasempaan käteen laittaa viiltosuojakäsine. Käsineet ovat taipuisia, eivätkä haittaa työskentelyä. Viiltosuojakäsine suojataan normaaliin tapaan vetämällä sen päälle kertakäyttöinen muovihanska.
Työskennellessä kannattaa käyttää myös paksua esiliinaa, sillä se estää mahdolliset vammat, jos veitsi lipsahtaa lantion seudulle.
Esiliina ja muovihanskojen alle sijoitettava viiltohanska edistävät turvallisuutta. Kuva: Sanne KatainenPidä veitsi koko ajan terävänä
Teroita veitsi hyvin ennen paloittelun aloittamista. Hyvä veitsenterä on pituudeltaan noin 12 sentin luokkaa. Joustava terä helpottaa tarkkaa leikkaamista, sillä hyvän veitsen avulla lihan saa leikattua tarkasti talteen.
Oleellista on vetää pieniä viiltoja veitsen kärjellä, edetä luuta myöten ja etsiä rauhassa oikeat leikkauskohdat, jotta lopputulos on haluttu. Hosua ei kannata.
Muista merkitä lihat
Jos pakkaat lihat vakuumipusseihin, pidä tarkasti huolta, että lihapalat pysyvät järjestyksessä. Merkitse selvästi lihan osan nimi ja päivämäärä pussin päälle. Lihanpalojen tunnistaminen on vaikeaa ilman sitäkin, että kädessä on epämääräinen jäinen lihaklöntti.
Artikkelin aiheetMetsäpalvelu
Miltä metsäsi näyttää euroissa? Katso puun hinta alueittain ja hintojen kehitys koko Suomessa.

- Osaston luetuimmat










