Burgundinpadan kotimainen versio tehdään hirvenlihasta ja metsäsienistä – hirviburgundi vain paranee lämmitettäessä
Loppusyksyn juhla-aterian päätähdeksi sopii riistasta ja metsäsienistä haudutettu burgundinpata. Hirvipadan voi hyvin valmistaa jo edellisenä päivänä.Hirviburgundi
(8 annosta)
- Ainekset:
- 1,5 kg hirven sisäpaistia
- 3 rkl voita
- 3 rkl rypsiöljyä
- 4 rkl vehnäjauhoja
- 2 tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- 2–3 dl pakastettuja, kohmeisia metsäsieniä (esim. suppilovahveroita tai kantarelleja)
- 1 paketti (170 g) amerikanpekonia
- 5 dl vettä
- 3 suurta porkkanaa
- 2 isoa sipulia
- 3 valkosipulinkynttä
- 2 laakerinlehteä
- muutama timjaminoksa tai 1 tl kuivattua timjamia
- 2 rkl riistafondia
- 1 dl ketsuppia
- (1 dl hillosipuleita)
- 4–5 dl punaviiniä
- (2–3 tl juoksevaa hunajaa)
- Päälle:
- timjaminoksia tai persiljasilppua
Valmistusohje:
Sulata pakastettu riistaliha jääkaapissa ja ota se huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista.
Poista paistista kalvot ja paloittele liha terävällä veitsellä parin kolmen sentin kuutioiksi.
Ruskista lihat joka sivultaan pienissä erissä kuumalla paistinpannulla voin ja rypsiöljyn sekoituksessa ja laita ne kookkaaseen, kannelliseen uunipataan.
Sekoita ruskistettujen lihapalojen joukkoon vehnäjauhot, suola ja mustapippurirouhe.
Anna metsäsienten sulaa puolikohmeiseksi kuutioksi ja paloittele kuutiota viipaleiksi. Valuta sienistä neste pois.
Suikaloi pekonit ja ruskista ne paistinpannulla. Laita pannulle mukaan sienet ja kääntele niitä pekoninrasvassa. Kaada pekoni-sienisilppu pataan ja päälle 5 dl paistinpannun huuhtelulientä.
Kuori porkkanat ja paloittele ne reilun sentin vahvuisiksi viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Laita kasvikset pataan.
Sekoita joukkoon myös laakerinlehdet ja timjami, riistafondi ja ketsuppi sekä halutessasi hillosipuleita. Kaada päälle punaviiniä niin, että lihat ja kasvikset juuri peittyvät.
Laita padan päälle kansi ja kypsennä ruokaa 175-asteisessa uunissa 1,5–2 tuntia. Lisää tarvittaessa suolaa tai tilkka juoksevaa hunajaa maun pyöristämiseksi. Koristele timjamilla tai persiljalla.
Tarjoa burgundinpata keitettyjen perunoiden ja napakoiksi höyrytettyjen vihreiden vihannesten kanssa.
Vinkki! Voit kypsentää lihapadan jo edellisenä päivänä ja kuumentaa sen liedellä tarjolle.
Käyttöä paistipaloille
Metsästysseuran lihanjaossa ei aina saa niin isoa sisä- tai paahtopaistia, että se kannattaisi kypsentää kokonaisena uunipaistina.
Pienet paistipalat kannattaa käyttää pataruokiin. Hirven sisäpaisti on lähes ulkofileen veroista lihaa, joka kypsyy nopeammin kuin ulko-, kulma- tai pyöröpaisti.
Lihapadan voi mainiosti valmistaa myös valkohäntäpeuran paistipaloista.
Ranskassa burgundinpataan käytetään naudanpaistia sekä herkkusieniä, jotka Suomessa kannattaa korvata syksyn runsaalla metsäsienisadolla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


