
Pursuaako pihasi raparperia? Kokeile sitä hieman terveellisempään kääretorttuun
”Kasvun seuraaminen lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä, luonnon kiertokulusta ja kestävästä elämäntavasta”, kertoo ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa.
Kääretorttu täytetään raparperi-väinönputki-hillolla. Väinönputken voi halutessaan jättää pois. Kuva: Kati LaszkaKasvisten lisääminen ruokavalioon on nyt helpompaa kuin koskaan.
Omassa kotipuutarhassa voi kasvattaa raparperia, yrttejä, kokeilla uusia lajikkeita tai innostua perinteisistä viljelytavoista. Pienikin puutarha, parveke tai terassi tarjoaa mahdollisuuden viljelyyn.
”Kasvun seuraaminen lisää ymmärrystä ruoan alkuperästä, luonnon kiertokulusta ja kestävästä elämäntavasta. Se tarjoaa myös merkityksellistä yhteistä tekemistä perheille ja ystäville”, kertoo Maa- ja Kotitalousnaisten Etelä-Pohjanmaan ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa tiedotteessa.
Väinönputki viihtyy esimerkiksi puron- ja joenvarsilla, pensaikoissa ja lehdoissa. Sitä voi viljellä puutarhassa myös itse. Kuva: Sanne KatainenSuomalaista ruokakulttuuria muokkaa vahvasti sesongin herkut ja perinteet.
Isoäitiemme reseptit ja kotitalouden oppikirjat toimivat edelleen inspiraation lähteinä, mutta muokkaamalla reseptejä saadaan vaihtelua ruokapöytään ja uusia makuelämyksiä.
Klassikkoleivonnainen kääretorttu on mainio esimerkki: se on yksinkertainen valmistaa, mutta täytteitä vaihtamalla siitä saa aina uudenlaisen juhlapöydän herkun.
”Maa- ja Kotitalousnaisten järjestämillä ruokakursseilla opetellaan kekseliäitä tapoja lähiruoan ja kasvisten hyödyntämiseksi”, Asunmaa vinkkaa.
Rukiinen raparperi-väinönputkikääretorttu
noin 10 palaa
Ainekset
- 4 munaa
- 1 dl hienoa sokeria
- 1 dl ruisjauhoa
- 0,5 dl perunajauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
Täyte
- rapaperi-väinönputkihilloa
- 1 prk (a 200 g) kinuskikreemiä
- (Pinnalle nokareina kinuskikreemillä maustettua kermavaahtoa)
Valmistusohje
- Valmista ensin täytteeksi tuleva hillo alla olevan ohjeen mukaan.
- Leivo sitten kääretorttu. Mittaa ja yhdistä jauhot ja leivinjauhe.
- Vaahdota kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä joukkoon jauhoseos kaapimella tai lastalla käännellen.
- Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista uunissa 200 asteessa 8–10 minuuttia. Kokeile pohjan kypsyys tikulla. Jos tikkuun jää kosteaa taikinaa, paista vielä hetki.
- Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista pohjan leivinpaperi varoen. Anna jäähtyä.
- Levitä kinuskikreemi kääretorttupohjalle, mutta jätä toisesta pitkästä reunasta 2 cm kaistale ilman kreemiä. Rullattaessa täytteet liikkuvat ja pursuavat osittain pois rullasta, jos kaistaletta ei ole jätetty. Jos haluat kääretortun päälle kinuskikreemillä maustettua kermavaahtoa, säästä muutama lusikallinen kreemiä.
- Levitä jäähtynyttä hilloa kreemin päälle.
- Pyöritä torttupohja rullaksi leivinpaperin avulla. Käännä saumapuoli alaspäin, kääri rulla leivinpaperiin ja nosta jääkaappiin hetkeksi vetäytymään.
- Leikkaa halutessasi leivoksiksi ja koristele ennen tarjoilua kinuskilla maustetuilla kermavaahtonokareilla.
Vinkki: Korvaa kinuskikreemi vaikkapa kinuskikastikkeella tai säilykkeenä myytävällä kondensoidulla, karamellisoidulla maidolla. Ylijäänyt säilykemaito maistuu esimerkiksi jäätelön kanssa.
Raparperi – väinönputkihillo
Laktoositon, maidoton ja gluteeniton
Valmistusaika 20 minuuttia
Ainekset
- 1 kg raparperia
- 100 g väinönputken varsia
- 1 dl vettä
- 500 g hillosokeria
Väinönputken voi jättää pois, jos väinönputkea ei ole saatavilla tai jos siitä ei pidä.
Valmistusohje
- Leikkaa raparperinvarret ja väinönputket palasiksi.
- Mittaa vesi kattilaan vesi ja lisää raparperit sekä väinönputket. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta hiljalleen, kunnes raparperi pehmenee.
- Sekoita joukkoon hillosokeri ja keitä miedolla lämmöllä vielä 5 minuuttia. Kaada kuuma hillo puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi. Anna jäähtyä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








