Kahdelle poliisille kirjallinen varoitus – taustalla asiattomat puheet ja se, ettei putkassa virunut saanut ajoissa lääkärin apua - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Kahdelle poliisille kirjallinen varoitus – taustalla asiattomat puheet ja se, ettei putkassa virunut saanut ajoissa lääkärin apua

Poliisit kaatoivat huhtikuussa 2014 Kuopiossa aggressiivisesti käyttäytyneen miehen maahan siten, että tämän lonkkanivel meni sijoiltaan.
LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Korkein oikeus (KKO) tuomitsi aiemmin poliisit sakkoihin.

Itä-Suomen poliisilaitos on antanut kirjallisen varoituksen kahdelle poliisimiehelle, koska heidän katsotaan toimineen huolimattomasti ja menetelleen vastoin virkavelvollisuuttaan.

Poliisit kaatoivat huhtikuussa 2014 Kuopiossa aggressiivisesti käyttäytyneen miehen maahan siten, että tämän lonkkanivel meni sijoiltaan. Mies vietiin ambulanssilla hoitoon vasta, kun hän oli ollut 11 tuntia putkassa.

Korkein oikeus (KKO) tuomitsi aiemmin poliisit miehen kohtelun osalta sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja vammantuottamuksesta. KKO katsoi, että poliisit laiminlöivät lääkärinavun hankkimisen huolimattomuuttaan.

Toinen poliiseista käytti korkeimman oikeuden tuomion mukaan myös epäasiallista kieltä puhuessaan miehen kahdelle seuralaiselle. KKO:n mukaan poliisi syyllistyi tässä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Poliisi kiisti käyttäneensä epäasiallista kieltä, mutta KKO uskoi naisten kertomuksia siitä, että poliisi oli sanonut naisille, että "painukaa tytöt v*ttuun", ja että "haluatteko itsekin putkaan".

Jompikumpi poliiseista oli myös korkeimman oikeuden mukaan vastannut kiinni otetun miehen tiedusteluihin poliisiautossa epäasiallisesti. Tästä ei tuomittu kumpaakaan, sillä jäi epäselväksi, kumpi puhui kiinni otetun kuvaamalla videotallenteella. Mies oli kysynyt, miksi hänelle tehdään näin, johon toinen poliiseista oli vastannut, että "olet idiootti".

Korkein oikeus kuitenkin katsoi, että miehen kiinniotolle oli lainmukaiset perustelut. KKO:n mukaan oli mahdollista, että mies oli ennen kiinni ottamista käyttäytynyt aggressiivisesti poliiseja kohtaan ja kuljetuksen aikana hakannut ja potkinut poliisiautoa.

Lue lisää

Poliisihallitus esittää: Enimmäispituus poliisin toimintavalmiusajalle jatkossa eri pituinen eri puolilla maata

Porvoon poliisiampumiselle ei löytynyt esitutkinnassa selkeää motiivia – ruotsalaisveljesten epäillään tehneen tiedusteluja, jotta poliisi saadaan ansaan

Nautalauma karkuteillä Pieksämäellä – poliisi varoittaa teillä liikkuvia

Amnesty: Vähemmistöt joutuneet poliisin koronavirustoimien silmätikuksi Euroopassa – kohtaavat muita enemmän väkivaltaa