Pääministeri Marin: Rajoituksista ei voida luopua alueittain - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Pääministeri Marin: Rajoituksista ei voida luopua alueittain

Marinin mukaan hallituksen lähtökohtana on, että rajoituksia toteutetaan koko maassa, vaikka tartuttavuustietoa saataisiin alueittain.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan koronarajoituksia ei olla purkamassa alueellisen tautitilanteen mukaan. Marinin mukaan monet käytössä olevat toimet ovat tarpeellisia kaikkialla Suomessa tai ne on tehtävä yhtä aluetta laajemmin koko Suomen alueella.

Esimerkkinä tällaisista toimista Marin mainitsee hygieniaohjeet ja etäisyyksien pitämisen sekä ravintoloiden asiakaspaikkojen sulkemisen koko maassa.

Hallitus myös suosittelee edelleen, että riskiryhmät, kuten iäkkäät kansalaiset välttäisivät fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Tässä voi kuitenkin käyttää myös henkilökohtaista harkintaa.

"Mikäli ikääntynyt kokee, että lapsenlapsen tapaaminen on tärkeämpää kuin suojata omaa terveyttä mahdolliselta tartunnalta, on näin mahdollista toimia", Marin kertoo.

Hallituksen hybridistrategian tarkoituksena on tasapainoilla vallitsevassa tilanteessa niin, että sekä koronaviruksen että sen vuoksi tehtyjen rajoitustoimien inhimillinen hinta olisi mahdollisimman alhainen.

Marinin mukaan ei ole varmuutta siitä, että Suomessa toteutetuilla, esimerkiksi viiden viikon tiukoilla rajoitustoimilla voitaisiin saavuttaa pitkäaikaista hyötyä taudin nujertamisessa. Sen sijaan kovien rajoitusten inhimillinen hinta olisi korkea. Nykyisillä toimenpiteillä pyritään siihen, että mahdollisen toisen aallon iskiessäkään rajoituksia ei jouduttaisi nopeasti kiristämään.

Hallituksen hybridistrategiasta ja viruksen epidemiologisesta arviosta kerrottiin tiedotustilaisuudessa perjantaina 15.5. Voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta yllä olevasta linkistä.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan epidemian eteneminen Suomessa on nyt voimakkaasti hidastunut. Taudista parantuneiden määrä kasvaa nyt nopeammin kuin uusien tartuntojen määrä.

Koronavirustestikapasiteetti on Puumalaisen mukaan nyt huomattavasti korkeampi kuin testien tarve. Testauskapasiteetti on nyt noin 8 000 testiä päivässä ja testiin pitäisi nyt päästä, jos tartuntaa epäilee. Myös Marinin mukaan testeihin pitäisi nyt päästä, jos sinne pyrkii.

Tämä johtuu siitä, että koronavirukseen sopivia hengitystieinfektio-oireita on suomalaisilla suhteellisen vähän. Koronaviruksen vuoksi käyttöönotetut rajoitteet ovat vähentäneet myös muiden hengitystieinfektioiden tarttuvuutta, ja ihmiset sairastavat niitä nyt tavallista vähemmän.

Epidemian tartuttavuutta kuvaavaa R-lukua aletaan nyt seurata viikoittain. Toistaiseksi tartuttavuusluvusta on tietoa HYKS-erikoisvastuualueelta, mutta sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan lähiviikkoina tietoa voidaan saada myös muilta alueilta.

R-luku kuvaa sitä, kuinka monta ihmistä yksi tartunnan saanut keskimäärin tartuttaa.

Juttua päivitetty 15.5.2020 kello 12:18

Lue lisää

Millainen on Suomen tartuntatilanne nyt ja miten sen odotetaan kehittyvän? Katso video tiedotustilaisuudesta

Korona leviää nyt Venäjän Arkangelin alueella

Arkkipiispa Mäkisen vetämä arviointiryhmä: Korona paljasti hyvinvoinnin murtumakohtia – "Yhteiskunnan selviytyminen riippuu kaikista heikoimmista"

Uutispäälliköltä: Nyt jaetaan isolla kauhalla – Kiintoisa uutinen maaseudulle on vihreä valo biotuotetehtaalle