Venäläisten mökkeilykulttuuri eroaa suomalaisten mökkeilystä – Tänä kesänä venäläiset puuttuvat mökkimaisemasta lähes täysin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Venäläisten mökkeilykulttuuri eroaa suomalaisten mökkeilystä – Tänä kesänä venäläiset puuttuvat mökkimaisemasta lähes täysin

Venäläisten puuttuminen näkyy varsinkin Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.
Anna-Katri Hänninen
Venäläiset hakevat mökiltä luonnonrauhaa ja hiljaisuutta.

Venäläisten lomasesongit näkyvät normaalisti matkailuyritysten varaustilanteessa.

Esimerkiksi mikkeliläisen matkailuyrityksen asiakaskapasiteetista yli puolet voi olla varattuna venäläisille heinä-elokuussa.

Koronarajoitusten takia Venäjältä ei tänä kesänä ole kuitenkaan odotettavissa turisteja, mikä on näkynyt peruuntuneina varauksina matkailualalla.

Lappeenrannan Ylämaalla Tapion Huviloiden yrittäjä Ossi Tapion mukaan suomalainen kotimaan matkailu on kuitenkin korvannut pitkälti venäläisten aiheuttaman puutteen. ''Meidän asiakaskunnassa venäläiset ovatkin kyllä pieni vähemmistö, joten paljon korvattavaa meillä ei ollut. Kotimaanmatkailu on lisääntynyt merkittävästi'', Tapio kertoo.

Suomalaisten mökkeilykulttuuri eroaa venäläisten mökkeilykulttuurista. ''Siinä missä suomalainen haluaa mökiltä omaa rauhaa, tuovat venäläiset lähes koko sukunsa nauttimaan mökkeilystä'', kertoo mikkeliläinen yrittäjä Vesa Pulkkinen Härkäniemen tuvista. Mukaan voivat ydinperheen lisäksi tulla molemmat isovanhemmat ja mahdollisesti sisarustenkin perheet.

Pulkkisen mukaan venäläiset voivat vuokrata mökin kokonaiseksi kuukaudeksi, ja käydä jopa töissä mökiltä käsin. ''Yksi vakioasiakkaistamme vuokraa mökin kuukaudeksi perheensä ja appivanhempiensa kanssa, ja ajaa kuitenkin töihin Pietariin arkiviikoiksi'', Pulkkinen kertoo.

Venäläisten puuttumisen takia tänä kesänä mökkien vuokrausajat ovat lyhyemmät, ja yhden yön vuokraukset ovat lisääntyneet. Tämä lisää työtä yritykselle, sillä mökit on siivottava ja varustettava useammin.

Härkäniemen tuvilla on majoittunut venäläisiä lähes 20 vuoden ajan. Pulkkisen mukaan venäläiset taitavat jo mökkeilyn salat hyvin, ja nauttivat esimerkiksi saunomisesta. ''Saunan he lämmittävät niin lämpimäksi, että pihka valuu seiniä pitkin alas eikä löylyä tarvitse heittää'', Pulkkinen kertoo.

Pulkkisen mukaan ainoa asia, jossa venäläisiä joutuu hieman opastamaan, on kierrätys. Tämänkin he kuitenkin ovat oppineet jo hyvin. Venäläisetkin arvostavat luontoa, eivätkä esimerkiksi roskaa sen enempää kuin suomalaisetkaan.

Lue lisää

Vantaalainen Annika Suomi suitsuttaa etätyöskentelyä mökillä: "Tuntuu, että kesä ja loma jatkuvat"

Matti Vanhanen huolestui koronakriisin alkuvaiheessa mökkiläisiä kohtaan rakennetusta vastakkainasettelusta: "Hyvin varustellut mökit ovat kansalaisten turvapaikka"

Iskikö juhannuksena mökkikuume? Asiantuntija kertoo, mitä asioita moni ei muista huomioida mökkikaupoilla, vaikka kannattaisi

Ammattijärjestäjä haastaa miettimään mökin tavaramäärän tarpeellisuutta – "Ongelma on siinä, että sitä tavaraa sitten kannetaan kaksin käsin mökille"