Hillanpoimijoita on kadonnut Pohjoisessa jo useita kymmeniä, Oulussa edelleen yksi kateissa – moni kadonneista on ilmoittanut eksymisestään itse - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Hillanpoimijoita on kadonnut Pohjoisessa jo useita kymmeniä, Oulussa edelleen yksi kateissa – moni kadonneista on ilmoittanut eksymisestään itse

Lapin ja Oulun poliisin alueilla on ollut heinäkuun aikana jo 85 katoamistehtävää, joista merkittävä osa on ollut suolle kadonneita hillastajia. .
Kadonneiden suuri määrä selittyy poliisin mukaan hyvällä marjavuodella, joka houkuttelee ihmisiä metsiin ja soille

Runsas hillavuosi on aiheuttanut kiireitä marjastajien lisäksi myös poliisille. Poliisin vastuulle on jäänyt hillojen perässä soille eksyneiden marjastajien poimiminen.

Lapin poliisin alueella on heinäkuun aikana kadonnut jo kaksikymmentä ihmistä, joista suurin osa liittyy Lapin poliisin ylikonstaapeli Jari Seppälän mukaan juuri hillastamiseen.

"Hillastajia katoaa enemmän kuin muita marjastajia. Hillat kasvavat muita marjoja vaikeakulkuisemmilla alueilla, ja soilla kulkiessa ihminen helpommin väsähtää ja unohtaa paluureittinsä", Seppälä kertoo STT:lle.

Kadonneiden suuri määrä selittyy Seppälän mukaan hyvällä marjavuodella, joka houkuttelee ihmisiä metsiin ja soille.

Lapin kansan mukaan Lapin ja Oulun poliisin alueilla on ollut heinäkuussa jo 85 katoamistehtävää, joista huomattava osa liittyy hillastamiseen. Kadonneista yksi on Oulun poliisin alueella edelleen löytymättä.

Mukana etsinnöissä on poliisin mukaan käytetty kaikkia mahdollisia apukeinoja.

"Henkilöstön lisäksi marjastajien etsinnöissä on ollut mukana koiria sekä teknisiä apuvälineitä kuten miehittämättömiä ilma-aluksia. Poliisia on avustanut myös rajavartiolaitos helikoptereineen, vapaaehtoinen pelastuspalvelu sekä Suomen lentopelastusseura", Seppälä kertoo.

Itä-Suomen poliisin alueella vilkkain kausi marjastajien katoamisten suhteen on poliisin mukaan vielä edessä. Heinäkuun aikana maastoon on kadonnut kymmenen ihmistä.

"Näistä vain yksittäiset tapaukset liittyvät marjastukseen. Itä-Suomessa ei ole laajoja hillasoita, mistä johtuen marjametsiin kadotaan enemmän myöhemmin syksyllä, kun tulee puolukoiden, mustikoiden ja sienten poimimisen aika", kertoo komisario Ilpo Kortelainen Itä-Suomen poliisista.

Tähän mennessä marjametsiin kadonneista henkilöistä moni on poliisin mukaan ilmoittanut eksymisestään itse.

"On tärkeä muistaa, että huomatessaan eksyneensä tulisi heti soittaa hätänumeroon 112. Etsinnästä tulee vaikeampaa, jos ihminen lähtee viimeisillä voimillaan hortoilemaan ja harhailemaan metsässä", rikosylikonstaapeli Arto Tynkkynen Itä-Suomen poliisista neuvoo.

Tärkeää onkin pitää mukana riittävän juoman ja evästyksen lisäksi puhelinta, jossa on riittävästi akkuvirtaa jäljellä.

Tynkkynen suosittelee myös lataamaan puhelimeen 112-sovelluksen, jonka avulla kadonnut voidaan paikantaa.

"Puhelimeen asennettu sovellus nopeuttaa etsintöjä huomattavasti", Tynkkynen toteaa.

Lue lisää

Tiesitkö? Poimitut marjat saa myydä verovapaasti vain, jos niitä ei survo tai pakasta

Marjastajia on kadonnut Pohjois-Suomessa jo yli sata – tee nämä asiat, ennen kuin lähdet metsään

Ranualla tehdään hillakauppaa taas yli kahdella miljoonalla eurolla

Hyviä uutisia marjastajille: Mustikkasadosta tulossa keskinkertaista parempi, hillan satonäkymät erinomaiset