Kotimaa

Pekka Katajan pahoinpitelyn tutkinta siirtyi KRP:lle, tutkimusnimikkeenä murhan yritys – ''Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyvät äärioikeistosta"

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön kohdistunutta väkivallantekoa tutkitaan nyt murhan yrityksenä. Rikosnimike on koventunut, sillä aiemmin poliisi tutki tapahtumia tapon yrityksenä.
Keskusrikospoliisin mukaan esitutkinta on edennyt. Rikosnimike koveni murhan yritykseksi tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jämsässä viime perjantaina tapahtuneen teon esitutkinta on siirtynyt keskusrikospoliisille (KRP), poliisi tiedottaa.

Pekka Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsänkoskella perjantaina aamulla. Kataja sai vakavia vammoja, ja hänet vietiin sairaalahoitoon Tampereelle.

"Tapauksen esitutkinta on kesken, ja sitä jatketaan aktiivisesti. Tämänhetkisten tietojen perusteella kyseessä on raaka henkeen ja terveyteen kohdistunut teko", sanoo tutkinnanjohtaja Teemu Karhunen KRP:stä tiedotteessa.

KRP:n mukaan esitutkinta on edennyt. Rikosnimike koveni murhan yritykseksi tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi. STT ei ole tavoittanut Karhusta kertomaan tarkemmin esitutkinnasta.

Teosta epäiltynä on etsitty kahta miestä. Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut epäiltyjen tuntomerkkejä julkisuuteen, sillä uhrin ja todistajien kuvaukset ovat olleet ristiriitaisia keskenään.

Poliisi pyytää vihjeitä ja havaintoja tapauksesta. Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi@poliisi.fi.

Kataja on perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jämsässä. Hän työskentelee jämsäläisen kansanedustajan Jouni Kotiahon (ps.) eduskunta-avustajana.

Kataja on ollut vakuuttunut, että hänen kimppuunsa hyökänneillä miehillä oli teolleen poliittinen motiivi.

Kataja kertoi eilen STT:lle profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös keskisuomalaisia äärioikeistolaisia, joita hän on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Kataja kertoi olleensa äärioikeistolaisten "ykköshaukkumiskohde" Keski-Suomessa.

"Olen ajanut tätä asiaa useamman vuoden järjestelmällisesti ja saanut vihamiehiä siltä taholta. Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyy siltä suunnalta", Kataja sanoi.

Perussuomalaiset on pitänyt tekoa poliittisesti motivoituna.

"Kaikki viittaa siihen, että kyseessä ei ole satunnainen rikos vaan nimenomaan Katajaan ja hänen puoluepoliittiseen toimintaansa kohdistunut isku ja henkirikoksen yritys", sanoivat puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Simo Grönroos lauantaina tiedotteessa.

Poliisi ei ole ottanut kantaa teon motiiviin. Rikoskomisario Markku Latvala Sisä-Suomen poliisista ei halunnut eilen lähteä arvailemaan teon motiivia.

"Meidän tehtävämme on selvittää tämä rikos eikä motiivia. Motiivi selviää sitten esitutkinnan aikana, mikäli se selviää", Latvala sanoi STT:lle.

Poliisin käsitys on ollut, että Katajan kerrostaloasunnosta Jämsänkoskella ei ole viety omaisuutta.

Lue lisää

Mielipide: Kokoomuksessa maataloudesta puhuvat vain pääkaupunkiseudun kansanedustajat – he kilpailevat vihreiden kanssa siitä, kuka sanoo ilkeämmin maanviljelijöistä

Porvaripuolueet ovat hylänneet ruuan tuottajat

Jussi Halla-ahon tausta purkautuu Lauri Nurmen kirjassa: "Toiset pojat ovat ottaneet kiinni sammakon ja repineet elävältä luontokappaleelta jalat irti Jussin silmien edessä"

Välikysymyskeskustelussa vahvistui kokoomuksen ja perussuomalaisten lehmänkauppa parin viikon takaa.